Tove Janssonin perintö piirtyy pelaajien riemuksi – arvostelussa Nuuskamuikkunen: Muumilaakson melodia

Muumilaakson tarinat ovat harvemmin siirtyneen pelipuolelle. Nyt Nuuskamuikkusen on pelastettava Muumipeikko sekä muut rakastetut hahmot Switchillä ja PC:llä.

14.03.2024

Lieköhän Suomessa kasvanut vuosikymmeniin yhtäkään lasta, joka ei olisi varttunut Aku Ankan ja Muumien parissa. Molemmat maailmat on luotu niin taiten, että niiden parissa viihtyvät kaikenikäiset. Tove Janssonin luomat Muumit ovat viimeisen vuosikymmenen aikana saaneet runsaasti uusia tuulia, kun tuoreet näkemykset ovat tuoneet hahmot niin telkkariin kuin mobiilirintamallekin. Kun edellisestä “kunnollisesta” pelistä on vierähtänyt jo noin 15 vuotta, on uudelle seikkailulle ehdottomasti tarvetta.

Nuuskamuikkunen: Muumimaailman melodia (Snufkin: Melody of Moominvalley) on kepeä ja visuaalisesti huikaiseva seikkailupeli koko perheelle. Muutamassa tunnissa läpäistävä tarina jättää tutut muumit sivuosaan, sillä valokeila osoittaa rakastettuun lierihattuiseen seikkailijaan. Talven reissultaan palaava Nuuskamuikkunen huomaa Muumilaakson kokeneen todellisen muodonmuutoksen, kun Puistonvartija on päättänyt kieltää kaiken hauskan. Niin, ja onhan Muumipeikkokin kadonnut.

Teos esittelee hyvin piirrosmaisen maailman, jossa tutut hahmot kohtaavat erilaisia pulmia. Joltakin on varastettu vaatteet, toisaalla kaivataan apua nilkkakorun löytämisessä ja yhtäällä autetaan Pikku-Myytä aarteenmetsästyksessä. Tehtävät ovat erittäin suoraviivaisia, joten niiden ratkaiseminen onnistuu pelaamiseen niuhomminkin suhtautuvalta. Haastetta etsivä joutuu kaivelemaan pelattavaa muualta, sillä Nuuskamuikkusen seikkailussa epäonnistuminen on lähes mahdotonta. Ainoan poikkeuksen tekevät Puistonvartijan linnoittamilla alueilla hiippailu, mutta tällöinkin kiinnijääminen vie vain muutaman sekunnin verran taaksepäin.

Audiovisuaalinen toteutus on upean tunnelmallista. Käsinpiirretyiltä näyttävät maisemat kunnioittavat Muumien alkuperäistä henkeä. Hahmot palauttavat muistot mieleen omien lapsuusiltojen Muumilaakson tarinoista. Musiikkipuolesta vastaa islantilainen rockyhtye Sigur Rós, joka on onnistunut luomaan mukaansa tempaisevia fiilistelyjä seikkailun taustalle. Graafinen ja musiikkipuolen anti onnistuvat niin hyvin, että ne saavat parhaansa mukaan peitettyä alleen pelimekaniikkojen ohkaisuuden.

Jos Nuuskamuikkunen: Muumimaailman melodia ansaitsee jostain kritiikkiä, koskee se todellakin pelipuolta. Yksinkertaisuus sopii isolle kohdeyleisölle, mutta tekemisen vaatimattomuus saa pelikonkarin hieman tylsistymään. Seesteinen eteneminen sekä Nuuskamuikkusen soittimilla ratkottavat ympäristöpulmat ovat niin suoraviivaisia, etteivät ne aiheuta pienintäkään päänvaivaa. Olisiko haaste sopinut teoksen tunnelmaan tai kohdeyleisölle? Ehkäpä ei, mutta silti tekijöiltä olisi toivonut hieman enemmän. Suurimmat oivallukset nähdään vasta aivan loppusuoralla, kun jaloissa kirmaavat pikkulapset rajoittavat etenemistä. Valitettavasti nämä hetket jäävät turhan pieneen osaan.

Teos pyörii Switchillä pääasiassa hyvin. Teos kahlattiin läpi Switch OLED:n omalta ruudulta, joka toi kokonaisuuden eloon mainiosti. Ainoaksi pieneksi murheeksi on nostettava lataustaukojen pituus. Kun alueet ovat suppeita ja graafisesti minimalistisia, odotusaikaa voi aiheesta moittia turhan pitkäksi.

Kun teos maksaa digitaalisena noin 20 euron verran, voi pieniä puutteita katsoa sormien välistä. Nuuskamuikkunen: Muumilaakson melodia on tunnelmallinen, kaunis ja lapsuusmuistoihin vievä teos, joka kompastelee pelaamiseen olennaisesti liittyvien mekaniikkojen saralla. Toisaalta suomenkielisellä tekstityksellä varustettu seikkailu soveltuu hyvin pienten lasten aktiviteetiksi. Aikuinen pelaaja kahlaa teoksen läpi parissa tunnissa, mutta perheen pienimmät viihtynevät pitkiäkin aikoja. Monien vanhempien kannattaakin hankkia paketti lapsien iloksi – samalla rahalla huomaa todennäköisesti viihtyvänsä myös itse.

Saatavilla: Nintendo Switch (testattu), PC
Ikäraja: PEGI 3

YHTEENVETO:
**** / *****
Nuuskamuikkunen: Muumilaakson melodia on pelinä yksinkertainen, mutta audiovisuaalisen toteutuksen rikkaus vie mukanaan kaikenikäiset.

Lakkovahdin tunnistaa punaisesta pukeutumisesta.

Lisää luettavaa