Rahalla saa ja hevosvoimilla pääsee – arvostelussa Lego 2K Drive

Legot kurvaavat tarinavetoisten toimintaseikkailujen jälkeen kilvanajon maailmaan. Hauska huumori kukkii edelleen, mutta julkaisijan paheet eivät jää huomaamatta.

22.05.2023

Legot tuntuvat elävän kultakausiaan tämän tästä. Jos lapsenmielisille värikkäät palikat ovat yhä synonyymi rakentelupuuhille, aikuisempaan makuun on tarjoiltu niin pelejä kuin elokuviakin. Viimeisten vuosien aikana erityisesti Lego Masters -tv-sarja on tuonut takavuosien hitit jälleen kahvipöytien keskusteluaiheiksi, kun kepeä ja periaatteessa simppeli väkertely on osoittanut sopivan myös aikuisten harrastukseksi. Vaikka töllötinviihde on tällä hetkellä isoin juttu, ei pelirintamallakaan pyyhi huonosti. Teokset tuntuvat satsaavan nykyään enemmän laatuun kuin määrään, mikä on avannut mahdollisuuden sarjatulituksen sijaan kokeileville ideoille.

Tuore Lego 2K Drive kertoo nimessään kupletin juonen. Koko perheen kaahailuteos on kuin hölmömpi Mario Kart ja hauskempi Forza. Avoimessa maailmassa huruttelevalle tarjoillaan runsaasti tekemistä kilvanajoista pienempiin haasteisiin ja keräilyesineiden poimintaan. Bricklandiksi ristitty pelialue koostuu neljästä saaresta, joista jokainen noudattaa omanlaista teemaansa. Mukana on lapsenmielistä kauhumiljöötä, kaupunkimaisemaa sekä muita leikkisiä tyylejä. Alueilla riittää lääniä silmänkantamattomiin, eikä tekeminen lopu kesken. Tarinan kurvailee lävitse muutamassa illassa eli noin seitsemässä tunnissa, mutta kaikki sivupuuhat tekevä saa lisätekemistä moninkertaisen määrän. Noin 13 pelatun arviotunnin jälkeen tuntuu, että poimittavat krääsät täyttävät ainakin yhden arkiviikon iltaohjelman.

Höhlä tarina seuraa nuoren tulokaskuskin kasvua vauhtibaanojen ykkösnimeksi. Juonessa itsessään ei ole pahemmin muisteltavaa tai kerrottavaa, mutta onneksi sen ympärillä kuultavat dialogi sekä kaskut ovat silkkaa timanttia. Välianimaatioita seuraa myhäillen ja virne suupielessä. Kohdeyleisön huomioiden on toki iso menetys, ettei peliä ole lokalisoitu suomeksi millään tavoin.

Varsinaiset kisat ovat pääasiassa hauskoja ja viihdyttäviä. Kuminauhatekoäly pitää huolen, että huonoudesta palkitaan ja onnistumisista rangaistaan, mutta tämä on viihteellisissä kartingeissa ennemmin sääntö kuin poikkeus. Tekoäly ei tunnu silti liiaksi huijaavan, vaan jopa erilaisten aseiden käyttö on merkittävästi maltillisempaa kuin Mario Kartissa. Toki ohjukset osuvat takalistoon eikä kylkimyyrystä johtuva ulosajo ole mitenkään harvinaista, mutta kokonaisuus on selvästi verrokkia sivistyneempi.

Ratasuunnittelu on kauttaaltaan plussan puolella. Erilaisia miljöitä käytetään nokkelasti eikä yhtäkään selkeää hutikutia mahdu mukaan. Harmillisesti osa baanoista kärsii kuitenkin pienistä bugeista. Kun samassa kisassa jumittui kolmeen kertaan viimeiseen mutkaan ilman mahdollisuutta päästä eteenpäin, oli kärkipaikan lipsuminen käsistä melkoisen katkeraa kalkkia. Vaikka voiton sai lopulta varmistettua turvallisemmalla ajolinjalla, aiheutti pidemmän venytyksen aiheuttanut murhe selvän särön kokonaisfiilikseen.

Monipuolisuus paikkaa kuitenkin arpeutuneita haavoja onnistuneesti. Lego 2K Drive ei tyydy ainoastaan asfalttikisaamiseen, vaan suharit pääsevät kisojen aikana perustien ohella maastopoluille, yläilmoihin sekä mereen. Käytössä oleva kulkupeli vaihtuu automaattisesti tilanteen mukaan, joten asia ei sinänsä vaadi pahemmin huomiota. Vauhdikkuus ja vaihtelevuus onnistuvat joka tapauksessa nostamaan osan kartoista jopa samalle tasolle Mario Kart 8:n kanssa, mikä on melkoinen saavutus.

Tarinatila on eittämättä pelin parasta antia, mutta mukana on myös moninpeli sekä paikallisesti että verkon ylitse. Erityisesti lokaali jaetun ruudun kurvailu on mainio lisä koko perheen pelihetkiin. Nettipuolella taasen pääsee nauttimaan täydestä cross-play-tuesta, joten PS5-pelaajat pääsevät kisaamaan muiden alustojen suhareita vastaan.

Koska Legot ovat suunnattu luomista ja mielikuvituksen ruokkimista varten, on mukana luonnollisesti myös rakennuseditori. Omia menopelejä voi rakentaa todella kattavasti valmiista palasista. Kattavat ohjeet ja tutoriaalit auttavat puuhastelijan vauhtiin, joskin tässäkin olisi ollut mukava saada suomennokset edes tekstimuodossa. Nyt valikkojen syöverit voivat olla perheen pienimmille turhan hankalaselkoiset.

Julkaisija 2K on viimeisten vuosien aikana keskittynyt mikromaksujen pioneerityöhön. Valitettavasti sama edelläkävijyys näkyy Lego 2K Drivessä, joka sortuu samoihin virheisiin kuin viimevuotinen Chocobo GP. Varsinainen tarinatila ei onneksi vaadi minkäänlaisia ylimääräisiä maksuja, mutta päävalikossa kummitteleva kauppapaikka on lapsille suunnatussa pelissä melkoisen mauton. Sopivasti apinamaskotilla varustettu putiikki mahdollistaa ylimääräisen auton ostamisen vitosella, kun taas geneerisiä hahmoja sekä irtopalasia saa hiukan edullisemmin. Valitettavasti riihikuivaa käteistä kertyy tarinatilasta täysin onneton määrä. Läpipeluun ja grindailun jälkeen lompakossa oli virtuaaliroposia tasan yhteen laatuautoon.

Audiovisuaalinen toteutus on varsin hyvällä tasolla. Legojen palikkamainen maailma ei ole pikseleiden osalta niin jetsulleen, mutta väripalettia ja huumoria kukkii kaikkialla. Lisäksi maailma on lähes kauttaaltaan tuhoutuvaa, joten omalla menopelillä pääsee kaahaamaan torikahvilla olevien sekä hautakivien ylitse haluamallaan tavalla. Jäin jopa pelatessa miettimään, että jollei kyseessä olisi nimenomaan kepeä Lego-universumi, osa aktiviteeteista olisi melkoisen karmivia ja lapselle sopimattomia. Jalankulkijoiden yli ajaminen sekä hautarauhan aktiivinen rikkominen kullankiilto silmissä eivät kuitenkaan tunnu aivan niin julmilta harrastuksilta keltaisten palikkahahmojen kohdalla.

Lego 2K Drive on pelinä mainio kilvanajodebyytti. Monipuolinen ratasuunnittelu, runsas puuhamäärä ja hauska huumori tekevät vaikutuksen. Julkaisun alla ärsyttäneet tekniset haasteet pudottavat kuitenkin arvosanaa tähdellä, eikä julkaisijan ahne mikromaksupolitiikka anna aihetta ylöspäin pyöristämiselle. Ennen kuin lasta jättää pelin kanssa yksin saati kaverinsa kanssa, kannattaa käydä vakava keskustelu kauppapaikan toimintaperiaatteiden osalta. Tai vaihtoehtoisesti on syytä laittaa pankkikortti piiloon ja tarvittavat estot päälle.

Saatavilla: Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5 (testattu), Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta, pelin sisäiset ostot)

YHTEENVETO:
**** / *****
Lego 2K Drive vie palikkahahmot onnistuneesti kilvanajon maailmaan. Värikäs ja mielikuvituksellinen toteutus yhdessä valtavan tekemismäärän kanssa tarjoaa runsaasti iloa koko perheelle, mutta lokalisaation puute sekä mikromaksut estävät täydellisen napakympin.

Yleisö oli yhtä mieltä: Night of the Lego Dead oli jopa drive-in-kauhuleffaksi varsin palikka.

Lisää luettavaa