Laiha mutta riemukas rikospähkinä purtavaksi – arvostelussa Detective Pikachu Returns

Vedähän mietintämyssy päähän ja täytä kahvikuppi piripintaan. Niin rikospaikalle suuntaava Pikachukin tekee.

01.11.2023

Pokémon-universumin ikonisin hirviö Pikachu tunnetaan paitsi junnukouluttajan partnerina sekä sähkörottana mutta myös osaavana etsivänä. Viimeksi mainittu CV-merkintä lienee vähiten tiedostettu fakta, mutta keltaisen otuksen pähkäilyjä on seurattu niin viiden vuoden takaisessa Detective Pikachu -pelissä kuin samannimisessä leffassakin. Koska rikolliskoplat tietävät pelätä dekkaritähteä, on jatko-osaa jouduttu odottamaan pidemmän aikaa. Loppuvuodesta 2023 ilmestynyt Detective Pikachu Returns osoittaa alamaailman olevan kuitenkin yhä aktiivisena.

Perinteisestä alamaailmasta ei todellisuudessa parane puhua, sillä todellisuudessa Pikachu sekä Tim-kumppaninsa ratkovat yhteiskuntaa riivaavia pienempiä murheita. Taustalla velloo edelleen isän mystinen katoaminen, mutta myös muita juonittelijoita piisaa. Yhtäällä tutkija on kadonnut savunnielemänä raunioihin, toisaalla taas poliisi pidättää yleensä niin lainkuuliaisia poksuja vakavista rikoksista epäiltynä. Jotakin on selvästi pahasti pielessä!

Detective Pikachu Returns tarjoaa selvästi kevyempää ja suoraviivaisempaa pähkäiltävää kuin Sherlock Holmes: The Awakenedin kaltaiset perinteisemmät dekkarit. Kunhan mysteeri on esitelty, on aika nuohota ympäristöjä ja keskustella silminnäkijöiden kanssa todistusaineiston keräämiseksi. Tämän jälkeen toisiaan ymmärtävät Tim ja Pikachu iskevät viisaat päänsä yhteen ratkoakseen hämärän peitossa olevan tapahtumaketjun. Teos tuntuu hyvin lapsiystävälliseltä, sillä yleensä ratkaisun vaihtoehdot ovat lähes itsestään selviä. Monesti kolmesta ehdotuksesta yksi on selkeästi oikea, loput kaksi taasen järjettömyydessään ja epäloogisuudessaan silkkaa salkkarimenoa.

Teosta on syytä tarkastella kahdesta eri vinkkelistä. Tarinankerronnallisesti Detective Pikachu Returns on hauska, hilpeä ja oivallisesti kirjoitettu seikkailu. Kärkkään ja kahvinhimoisen Pikachun kommentteja kuuntelee mielellään. Käänteet tuntuvat hirviömaailmaan sopivilta sekä riittävän järkeenkäyviltä, mitä nyt Pokémon-peleihin aiemmin perehtynyt osaa kyllä aavistaa tapahtumat hyvissä ajoin ennen niiden varsinaista selviämistä. Joka tapauksessa käsikirjoituksesta teos ansaitsee puhtaat paperit.

Koska kyseessä on peli, on teosta kaiketi sellaisena myös arvioitava. Mekaniikat, pelillisyys sekä syvyys loistavat harmillisesti poissaolollaan. Ympäristön kiertäminen ja tutkiminen on verkkaista, dialogien kahlaaminen hidasta eikä kummoista tekemisen meininkiä tahdo olla. Parhaimmillaan pelaaja pääsee istahtamaan esimerkiksi tulikoira Growlithen selkään nuuskimaan ympäristöä, mutta muutoin mekaniikat ovat todella pintapuolisia. Kokonaisuus tuntuu enemmän interaktiiviselta novellilta kuin perinteiseltä peliseikkailulta.

Tämä ei ole välttämättä huono asia. Kun tarina kantaa ja aivopähkinät ovat tarpeeksi lyhyitä, kovin syvällisiä mekaniikkoja ei edes tarvita. Session venyessä huomaa kuitenkin tylsistyvänsä. Tarinakuviot voisivat toimia selvästi paremmin animaatiosarjana tai elokuvana kuin pelinä. Niin mukava kuin pelin pariin olikin istahtaa työpäivän päätteeksi rentoutumaan, huomasi juonikuvion kaipaavan rinnalleen hieman enemmän.

Audiovisuaalinen toteutus on juuri sellainen kuin Pokémon-universumin pelin voi olettaa olevankin. Väripalettia käytetään pääsääntöisesti kattavasti ja erityisesti hirviöasukkailla on runsaasti ratkiriemukasta persoonaa. Hetkittäin värityksestä kuitenkin luovutaan, kun taustatarinaa avataan takaumien avulla. Tummanpuhuvat teemat ovat saaneet ansaitusti synkän kuorrutteen. Avioeron, korruption sekä muiden ankeiden käsittely tuo teokseen kaivatunlaista syvyyttä. Vastapainoksi toki hihitellään Pikachun kofeiinihimolle, elämäntavoille sekä muille samaistuttaville asioille.

Detective Pikachu Returns tarjoaa roiman kymppituntisen verran hauskaa tarinankerrontaa. Käsikirjoittajatiimi on ollut selvästi terässä, mutta valitettavasti pelimekaniikoista vastaavasta kööristä ei voi sanoa samaa. Hieman laiskanpulskeat ratkaisut menevät aidan matalimmasta kohdasta, minkä vuoksi päätöstä kertoa juoni pelimedian muodossa joutaa kritisoida. Olisiko syvällisemmillä nikseillä sitten astuttu turhan paljon Phoenix Wright-, Professor Layton– ja Sherlock Holmes -sarjojen varpaille, sitä voi vain jossitella.

Näin kaksiteräisten pelien niputtaminen arvosanaksi tuntuu ankealta. Jos etsit hauskaa Pokémon-aiheista juonikuviota, Detective Pikachu Returnsista saa erittäin paljon irti. Pelaamisen syvällisyyteen keskittyvien kannattaa taasen suosiolla sysätä katse aiemmin mainittuihin dekkariteoksiin. Lopullinen arvosana on hieman alaspäin kallellaan, mutta sopivan alennuskampanjan tapauksessa kannattaa ehdottomasti antaa humoristiselle Pokémon-seikkailulle mahdollisuus. Jos ei muuten niin edes Pikachun kahvikassan kerryttämiseksi.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (epärealistinen väkivalta)

YHTEENVETO:
*** / *****
Detective Pikachu Returns tarjoaa hauskan juonikuvion, mutta pelillinen anti jää langanlaihaksi. Muutama lisämekaniikka olisi tehnyt teokselle poikaa, sillä nyt lopputulos tuntuu kuin pelimuotoon pakotetulta leffalta tai animaatiosarjalta.

Kannattipa ostaa aurinkolatauksellinen kello näin marraskuun alkajaisiksi.

Lisää luettavaa