Mestarietsivän torkkuherätys – arvostelussa Sherlock Holmes: The Awakened (2023)

Sherlock Holmes palaa Lovecraftin tunnelmiin The Awakened -pelin uusioversiossa. Joukkorahoituksen avulla kehitetty teos on erinomainen osoitus ukrainalaisten sisusta.

19.04.2023

Ukrainalainen pelistudio Frogwares on erikoistunut 2000-luvulla erinomaisiin Sherlock Holmes -peleihin. Itse olen jossain määrin myöhäisherännäinen, sillä vaikka aiemmat teokset olivat nimeltään tuttuja, hyppäsin kelkkaan mukaan vasta Sherlock Holmes: Crimes and Punishmentsin ja Sherlock Holmes: The Devil’s Daughterin yhteydessä. Näiden jälkeen saatiinkin odottaa uutta kokemusta peräti viiden vuoden ajan ennen kuin Sherlock Holmes: Chapter One julkaistiin vuonna 2021. Vaikka uuden seikkailun saaminen kutkuttaisi, Ukrainan tilanteen vuoksi tällaista ei varmasti ole sopivaa odottaa.

Vaan kuinka ollakaan! Kuten Venäjän aloittama sota osoittaa, historiasta on syytä ottaa opiksi. Frogwaresin tapauksessa tämä näkyy joukkorahoituksen avulla kehitettynä Sherlock Holmes: The Awakened -uusioversiona. Alkujaan vuonna 2006 ilmestyneet teoksen ehostus uuteen uskoon vetosi ideana myös faneihin, sillä tavoiteltu joukkorahoitus ylittyi moninkertaisesti. Vaikka ostinkin teoksen vasta julkaisussa, toivottavasti omista pennosista meni kohtuullinen osa ukrainalaisille sekä studiolle.

Sherlock Holmes: The Awakened erottuu muista läpäisemistäni osista selvästi yliluonnollisemmalla otteellaan. Lovecraftin maailmasta ammentava tarina pitää sisällään mielisairaaloita, kuolemaan innolla suhtautuvia kultteja sekä muita cthulhumaisen synkeitä miljöitä. Ankea tematiikka pitää otteessaan jopa kaltaisiani kauhuelementteihin yleensä nyrpeästi suhtautuvia. Monivaiheinen tarina vie pelaajan useammalle eri mantereelle sekä moniin selvästi toisistaan erottuviin maihin.

Miljööt erottuvat kiitettävällä tavalla toisistaan, mutta aivan täydellisesti ei tekijätiimi tällä kertaa onnistu lunastamaan kaikkea potentiaalia. Siinä missä Chapter One -arvostelussa kehuin sivutehtävien määrää, tällä kertaa meno on selvästi lineaarisempaa. Vaikka kylissä riittää jonkin verran koluttavaa, kummoista löydettävää ne eivät tarjoa. Esimerkiksi New Bordeauxissa sekä Sveitsin mielisairaalassa on muutamia pieniä ekstra-aktiviteetteja tarjolla, mutta pääpaino on jatkuvasti varsinaisessa tarinassa. Tämä tuntuu osin hukatulta mahdollisuudelta. Studion käsikirjoittajat ovat aiemmissa teoksissa osoittaneet sulkakynän terävyyden, joten avointa maailmaa laajentavien pientarinoiden vähäisyys on harmi.

Osittain perusasioihin keskittyminen on silti hyväkin asia. Chapter Onen typeriä räiskintäkohtauksia inhosi alusta alkaen, joten niistä lähes tyystin luopuminen on erittäin tervetullut muutos. The Awakenedissa pyssyhippastellaan tai koetellaan reaktioaikoja erittäin harvakseltaan. Nyt tilanteet tuntuvat perustelluilta.

Vastapainoksi pelimaailma on selvästi suppeampi kuin Chapter Onessa. Tätä on vaikea pitää huonona asiana, sillä se täyttää The Awakenedin rajatummat tarpeet helposti. Kaduilla tepastelevat hahmot osaavat toisinaan auttaa mestarietsivää hädässä, mutta sen suurempaa eloa ei kaupungeissa tunnu olevan.

Onneksi itse päätarina on erinomainen. Murhamysteerit jäävät pienemmälle huomiolle, kun Sherlockin mielenterveys on kaiken epäluonnollisuuden keskellä koetuksella. Samalla puitteet rakentavat upeasti etsivälegendan sekä John Watsonin välistä suhdetta. Kaksikon kemia on juuri niin hyvä ja uskottava kuin Holmesin tapauksessa voi olettaa. Vaikka Holmes vaikuttaa pitävän apuriaan toisinaan hölmönä ja korvattavana, rivien välistä paistaa hyvin toisenlainen viesti. Kaksikon välistä sanailua ja kujeilua seuraa hymy huulilla. Kaiken kukkuraksi peli viittailee Chapter One -esiosaan useampaan kertaan, joten sen pelaaminen pohjille on suotavaa joskaan ei välttämätöntä.

Oman lisämausteensa luo mahdollisuus pelata Watsonin tohtorisaappaissa. Sinänsä mekaniikat eivät eroa juurikaan Sherlockista. Käytännössä ainoastaan tarkempi ympäristöön keskittyminen on poistettu lääkärin työkalupakista. Samalla tutkaparistaan erillään olevan hahmon ärtynyt mutina tuo muutoin synkkään seikkailuun pientä huumoria.

Noin kymmenen tuntia kestävä seikkailu luottaa pelillisesti samoihin elementteihin kuin aiemmatkin teokset. Keskeisiltä hahmoilta saadut lausunnot, rikospaikoilta löytyvät todisteet sekä Sherlockin päätelmät luovat jatkuvat puitteet etenemiselle. Erityisesti arkisto-osuuksien väheneminen on tervetullut ratkaisu, minkä lisäksi johtopäätöksiin vaadittavat yhdistelmät tuntuvat aiempaa loogisemmilta. Sivutehtävien vähäisyys avittaa keskeisten todistusaineistojen valintaa. Siinä missä Chapter Onessa joutui välillä hiukan pähkäilemään sen kanssa, mitä asiaa halusikaan kysyä kaduntallaajalta, nyt fokus on paremmin keskiössä.

Unreal Enginen päälle rakennettu teos ei loista ulkonäöllään, mutta kokemus ajaa silti asiansa. Erityisesti rikospaikkatutkinnan kannalta keskeiset elementit erottuvat ympäristöstä, minkä lisäksi keskeiset hahmot näyttävät ja kuulostavat riittävän hyviltä. Ainoastaan kuperkeikkaa heittävä kamera kenkkuilee hetkittäin. Rauhallisen seikkailupeligenren tapauksessa tämä ei onneksi haittaa.

Sherlock Holmes: The Awakenedin kohdalla ei tarvitse katsoa asioita sormien läpi Ukrainan tilanteen vuoksi. Vaikka tekijöiden alkuteksteihin lisäämä sotainfo kaivelee mieltä, Frogwaren peli kantaa itsensä helposti. Se ei yllä laajuudessaan Chapter Onen tai rikoskeskeisyydessään Crimes & Punishmentsin tasolle, mutta kokonaisuus tasapainottelee näiden kahden teosten vahvuuksien välillä mainiosti. Vahva tarina sekä kiehtovat rikospulmat pitävät otteessaan alusta loppuun ja saavat jatkamaan luvusta seuraavaan.

Toivottavasti Frogware saa kehitettyä tulevaisuudessa lisää tuoreita ja miksei uusvanhojakin Sherlock Holmes -pelejä Ukrainan itsenäisen lipun alla. Näin hyville murhamysteereille on aina tilausta.

Saatavilla: Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5 (testattu), Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 16 (voimakas väkivalta)

YHTEENVETO:
**** / *****
Sherlock Holmes: The Awakened on mainio uusioversio, joka pitää otteessaan suoraviivaisemmalla sekä kauhutarinamaisemmalla otteellaan. Sherlock Holmes: Chapter Onen monipuolisuuteen ei täysin ylletä, mutta samalla kokonaisuus tuntuu eheämmältä ja paremmin rytmitetyltä.

”Varmasti en soita, kyllä minä nämä polut muistan! Vastahan täällä oltiin ysikytluvun lopussa.”

Lisää luettavaa