Neutraalia ääntä vähän pidemmäksikin ajaksi – arvostelussa Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 Max -pelikuulokkeet

Runsaat toiminnot voivat kulkea käsi kädessä helppokäyttöisyyden kanssa. Ihan kaikki ei kuitenkaan ole täydellistä.

10.05.2022

Stealth 600 Gen 2 Max ei käytännössä eroa vuosi takaperin arvostelluista Stealth 600 Gen 2 -luureista kuin yhdessä asiassa: akkukestossa. Tämä kehitysaskel on valtaosalle käyttäjistä tärkeä ja lisäpanostuksen väärti.

Stealth 600 Gen 2 Max jaksaa yhdellä latauksella kunnioitettavat 48 tuntia. Mikäli pelailee päivittäin noin kolme ja puoli tuntia, ei luureja tarvitse siis liittää mukana tulevaan 60-senttiseen latausjohtoon kuin parin viikon välein. Kaiken lisäksi kupit tukevat pikalatausta ja jo vartin latausajalla saa virtaa yli kahdeksaksi tunniksi.

Akku ja latauspuoli ovat siis mallikkaasti kunnossa. Hyvät puolet eivät kuitenkaan loppuneet tähän.

Erinomaisen käyttöajan lisäksi Stealth 600 Gen 2 Max -luurit ovat erittäin helppokäyttöiset. Ne voi kytkeä suoraan konsoliin kiinni, mutta ensiksi kannattaa suorittaa firmware-päivitys. Se onnistuu tietokoneella Turtle Beachin Audio Hub -sovellusta käyttäen. Päivityksen jälkeen vain USB-dongle kiinni konsoliin ja pelailu voi alkaa.

Paketista repäistyt luurit ovat pelottavan jäykät ja niiden puristus vaikuttaa tyrmäävän tiukalta. Paine korvia kohtaan on kuitenkin yllättävän siedettävä eikä lähellekään odotetun rajua. Selkeästi enemmän nämä painautuvat kupolia vasten kuin peliluurit keskimääräisesti, mutta mistään pää punaiseksi -ilmiöstä ei ole kyse. Kovempi puristus auttaa pitämään luurit tavallista paremmin paikallaan.

Kuppien kuosi on muovinen ja muutenkin turtlebeachmaisesti tylsähkö. Pään ylittävässä pannassa oleva pehmuste on erittäin miellyttävä, eivätkä korvakupitkaan tunnu ikäviltä. Itse asiassa ne ovat erittäin epähiostavat, joten pelata voi vaikka kuinka pitkään ilman hikikarpaloja.

Vasen korvakuppi sisältää tarvittavat toimintonäppäimet. Peli- ja chat-äänille on omat voimakkuusrullat. Ääntä luureista lähtee enemmän kuin tarpeeksi, joten pelit kyllä kuulee vaikka ympäristössä häiriötekijöitä olisikin. Lisäksi kupissa on näppäin neljän eri äänitilan välillä valitsemiseen. Käytössä on ”normaalin tilan” signature sound, bassobuusti, basso- ja treblebuusti sekä vocal-buusti. Turtlen oman Superhuman Hearing -tilan saa päälle virtanäppäintä pikaisesti painaen. Rullissa ja toimintonäppäimissä on selkeä tuntuma, joten peukalo löytää ne tarvittaessa nopeasti.

Täysin viiveettömän ja pakkaamattoman äänen siirtävässä USB-donglessa on led-valon lisäksi pieni kytkin. Sillä valitaan, onko luurit liitetty Xboxiin tai johonkin toiseen laitteeseen. Led kertoo vihreänä yhteyden toimivuudesta ja punaisena sen, että mikrofoni on mykistetty. Mykistysvalo on oikein hyvä idea, jonka soisi olevan muidenkin valmistajien dongleissa.

Stealth 600 Gen 2 Max puskee ääntä ulos 50 mm elementeillä. Vuoden takaisen Gen 2 -mallin mukaisesti ääni on ihastuttavan neutraali. Dynamiikka pysyy tolpillaan eivätkä taajuudet vääristy korvissa. Sekä aseiden räiskinnät että autojen kaahailuäänet kuulostavat kaikki erittäin hyviltä ja ennen kaikkea korvia rasittamattomilta.

Erityisen mukavalta ääni kuulostaa surround-tiloissa. Windows Sonic, Dolby Atmos ja DTS:X onnistuvat kaikki ympäröimään pelaajan varsin onnistuneesti. Niiden aikana stereokuva pehmenee juuri oikeanlaisesti dynamiikan pysyessä kuitenkin erittäin hyvin pystyssä.

Vasemmasta kupista eteen käännettävä mikrofoni on laadultaan oikein hyvä, joskin se on vähän liiankin herkkä nappaamaan taustaääniä mukaansa. Tämä kannattaa ottaa huomioon, mikäli pelaa metelin keskellä. Muodoltaan mikrofoni on hyvä ja se sulautuu mainiosti korvakuppiin ollessaan poissa käytöstä. Lisäksi puomia käännettäessä tulee selkeä mykistyksestä tai sen poistamisesta kertova äänimerkki.

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 Max on nimihirviöstään huolimatta hyvin simppeli käyttää. Riittävät perustoiminnot ja käytettävyys eri alustoilla tekevät siitä todella hyvän valinnan. Mikrofonin herkkyys voi aiheuttaa tuskallisia tilanteita, joten äänekäs ympäristö on sitä käytettäessä haastava. Hiljaisessa pelitilassa tätä ongelmaa ei tietenkään ole. Mikin herkkyys on ainoa asia, joka voi tehdä luurien hankkimisesta epävarman vaihtoehdon. Muutoin niin pelit kuin elokuvatkin sujuvat erittäin hyvätasoisen ja surroundina pätevästi toimivan äänimaailman saattelemana.

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 Maxin myyntihinta on noin 140 euroa. Sitä on saatavilla kolmella eri värillä: musta, Midnight Red ja Arctic Camo.

YHTEENVETO:
**** / *****
Erittäin tasokasta ääntä tarjoavat peliluurit etenkin monilla alustoilla pelaaville. Mikrofonia käytettäessä ympäristön kannattaa kuitenkin olla hiljainen, etteivät pelikaverit pillastu herkästi kantautuvista taustaäänistä.

Omituisia nämä LEGO-ukkelit nykyään.

Lisää luettavaa