Miellyttävän neutraalia ääntä – arvostelussa Turtle Beach Stealth 600X Gen 2 -pelikuulokkeet

Hintaluokassaan erittäin varteenotettavat peliluurit, jotka ovat myös äärimmäisen käyttäjäystävälliset.

12.01.2021

Turtle Beachin Stealth 600 Gen 2 -pelikuulokkeista on saatavilla sekä PlayStation- (600P) että Xbox (600X) -versiot. Tiltin testiin saapui jälkimmäinen, jotka toimivat erikseen ostettavan adapterin avulla myös Windows 10 -tietokoneissa.

Stealth 600X:n käyttöönotto on nopeaa. Käytännössä luurit voi parittaa suoraan konsolin kanssa, mutta toki ensimmäisenä kannattaa toteuttaa firmware-päivitys. Tämä tehdään Turtle Beachin omalla sovelluksella, joka on saatavilla Windows 10:lle. Luurien firmis päivittyy nopeasti ja selkeästi.

Kuulokkeet yhdistetään konsoliin (Xbox One & Xbox Series X|S) samantyylisesti kuin peliohjain. Näin ollen se myös käyttäytyy kuin padi, eli mikäli konsoli on sammuksissa, käynnistyy se kuulokkeiden virrankytkennän yhteydessä. Toki luurit osaavat myös sammuttaa itsensä konsolin mukaisesti.

Turtlen kuulokkeet ovat muovisuudestaan huolimatta varsin jämäkän oloiset. Pakasta otettuna niiden puristus on melko tiukka, mutta ote heltyy muutamien käyttötuntien jälkeen jonkin verran. Luurit pysyvät päässä hyvin ja korvien ympärille painautuvat hengittävät pehmusteet tuntuvat miellyttävän ilmavilta. Korvakuppien muotoilussa on otettu huomioon myös silmälaseja käyttävät.

Vuosien varrella on vastaan tullut useampikin langaton pelikuuloke, joka ei ole puskenut ääntä ulos riittävällä voimakkuudella. Stealth 600X ei onneksi kuulu tähän joukkoon, sillä normaalissa käyttöympäristössä volyymiä ei tarvitse kääntää kaakkoon asti. Portaattomasti pyörivän volyymirullan alla on toinen säätöpyörä, jolla vaikutetaan peli- ja chat-äänien balanssiin. Allekirjoittanut arvostaa tätä toimintoa; se kuuluisi jokaiseen peliluuriin.

Säätöpyörien lisäksi vasemmassa kuulokekupissa sijaitsee myös painikkeet virralle ja äänitilalle. Pelaamisen aikana nopealla virtanäppäimen napautuksella käynnistyy Superhuman Hearing -äänitila, joka korostaa muun muassa räiskintäpeleissä vastustajien askelien ja aselippaiden vaihtojen kuuluvuutta. Moodinäppäin toimii sen sijaan ekvalisaattorina korostaen joko bassoa, bassoa ja trebleä tai puheääntä.

Luurien standardiasetuksilla ääni on hyvin neutraali ja korvia rasittamaton. Dynamiikka on kohtuullista ja stereokuva pysyy riittävän selkeänä. Taustasuhina pitäytyy minimissä eikä häiriöitä kantaudu korviin. Neutraalin äänen ansiosta kuulokkeita voi pitää päässä hyvinkin pitkiä aikoja.

Ekvalisaattoria käytettäessä äänimaisema muuttuu aggressiivisemmaksi. Äänimoodien toimivuus on tapauskohtaista ja esimerkiksi tietyissä peleissä ja elokuvissa lisäbasso (ja -treble) sopii yleiskuvaan. Superhuman Hearing on taas tietylle pelaajaryhmälle sopiva äänitila, jolloin varsinaisesta äänenlaadusta ei ole edes tarkoitus nauttia. Surround-äänimaisemasta pitäville suositellaan Windows Sonic -tilaa, joka toimii kohtuullisesti; täydellistä 360-ääntä ei kuitenkaan kannata odottaa.

Stealth 600X:n eteen käännettävä mikrofoni välittää äänen puhtaasti ja pätkimättä. Se mykistyy näppärästi äänimerkin kera kun puomi nostetaan pystyyn. Mikrofoni ottaa herkästi ääniä vastaan, joten esimerkiksi kova ohjainnaputtelu kuuluu pelikavereille asti. Pientä säätämistä siis tarvitaan etteivät kaverit kuule kaikkia mahdollisia ympäristöääniä liian hyvin.

Turtle Beach Stealth 600X on hyvä vaihtoehto satasen luureja etsivälle. Miellyttävää ääntä toistavat kuulokkeet ovat helppokäyttöiset ja riittävän vankan oloiset pitkää elinkaarta ajatellen. 15 tunnin käyttöaika on myös kohtuullinen. Mukana tuleva USB-A-USB-C-kaapeli saisi olla pitempi kuin 65 senttimetriä, mutta saa laitteen toki silläkin ladattua. Äänenvoimakkuutta piisaa riittävästi ja sointia kuuntelee tuntitolkulla putkeen korvia rasittamatta.

Mustana ja valkoisena saatavan Turtle Beach Stealth 600X Gen 2:n myyntihinta on noin 100 euroa.

Ei kilppareita eikä rantsua. Aika pettymys.

Lisää luettavaa