Maksimaalista ääninautintoa – arvostelussa Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max -pelikuulokkeet

Noin vuosi sitten Tiltin testissä mainioksi todetut Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 -peliluurit vakuuttivat laadullaan, mutta ne myös ärsyttivät mobiiliapplikaatiopakollaan. Kun luurien uudistettu versio on täällä, mielessä on yksi iso kysymys: onko moka ymmärretty korjata?

01.07.2022

Langattomat Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 -kuulokkeet miellyttivät äänenlaadullaan. Nyt markkinoille tullut päivitetty versio soittaa korville samanlaisia säveliä, mutta yhdellä latauksella huomattavasti pidempään.

Stealth 700 Gen 2 Max soi yhtä soittoa jopa yli neljäkymmentä tuntia. Mikäli siis pelaa kuutisen tuntia päivässä, ei mukana tulevaa 60-senttistä latausjohtoa (USB-A-USB-C) tarvitse etsiä kuin viikon välein.

Tiltin testiin saapuneet cobalt blue -väritetyt luurit herättivät pakasta repästynä ihastusta. Sopivan vankka mutta silti taipuisa rakenne erinomaisen väridesignin kera saivat välittömästi ymmärtämään, ettei luurien tarvitse aina olla vain mustia tai valkoisia. Toki tätäkin mallia saa mustana, mutta sinisten muoviosien ja kuparimaisten metallien onnistunut yhdistelmä on tällä erää ehdoton voittaja.

379 grammaa painava Stealth 700 Gen 2 Max on brändätty Xboxille, mutta se toimii USB-donglensa kera mukisematta myös Windows-tietokoneessa, Nintendo Switchissä, PlayStation 4:llä sekä PS5:llä. Lisäksi luureissa on Bluetooth, joten ne yhdistyvät myös mobiililaitteisiin. Laite tukee USB-donglen ja Bluetoothin yhtäaikaista käyttöä, joten niillä voi kuunnella sekä pelikonsolin ääniä että puhua kännykän kautta samaan aikaan.

Tähän väliin Bluetoothia käyttäville tärkeä vinkki: Kannattaa ehdottomasti päivittää kuulokkeiden firmware tietokoneella Turtlen Audio Hub -softaa käyttäen. Arvosteluun tulleen laitteen Bluetooth-yhdistämisessä sekä sitä kautta tulevassa äänessä oli roppakaupalla ongelmia. Niin paljon, että vähintään yksi arvostelutähti olisi lentänyt kaaressa palmujen yli Norjaan. Testiviikkojen aikana tuli kuitenkin ongelman korjannut päivitys (1.0.8). Huh.

Ja takaisin arvostelun pariin.

50 mm Nanoclear-elementit pitävät äänestä huolen. Suljettujen luurien geeliviilenteiset korvapehmusteet ovat miellyttävät joskaan eivät aivan täydellisimmästä päästä. Parin tunnin pelisetin jälkeen oli hienoista hikeä pinnassa, joskin se voi johtua luurien hienoisesta puristuksesta. Vaikka Stealth 700 Gen 2 Max näyttää kookkaalta, eivät ne aivan suuripäisimmille sovellu. Ne kun eivät oikein jousta. Erinomaisen pehmeästä pääpannasta kuitenkin plussaa. Iso peukku myös silmälaseja käyttävien huomioimiselle, sillä pehmusteisiin saa asetettua ”syvennökset” lasien sankoja varten. Tämä Turtle Beachin patentoima toteutus pitää huolen siitä, ettei sankoihin kohdistu minkäänlaista painetta.

Perusasetuksilla Stealth 700 Gen 2 Max soi hienon harmonisesti. Mitkään taajuudet eivät ylikorostu ja sointi pysyy lempeänä. Dynamiikka on keskitasoa parempaa sekä stereona että surround-tiloja käytettäessä.

Luurit on optimoitu surround-ääntä varten. Näin ollen ne heräävät henkiin Dolby Atmos-, DTS:X- ja Windows Sonic -äänitiloissa. Äänimaailma on kohtuullisen avara ja toimiva, eikä se takerrellut minkäänlaisten lähdemateriaalien kanssa.

Mutta sitten se tärkeä kysymys: vaativatko luurit mobiiliapplikaation käyttämistä äänen hallintaan?

Kyllä ne hemmetti vieköön vaativat! Luureja voi käyttää sellaisenaan, mutta laatikosta ulos tempaistuna vasemmassa korvakupissa oleva toimintanäppäin toimii silloin ainoastaan Superhuman Hearing -tilan kytkentänäppäimenä. Ääntä ei pysty hallitsemaan tietokoneen Turtle Beach Audio Hub -softalla, joten asetusten muokkaamiseen on käytettävä samannimistä softaa kännykällä.

Kännykän softalla voi sitten valita mitä vasemman kupin toimintanäppäin ja toinen toimintarulla tekevät. Sekä korviin kantautuvaa että mikrofonin kautta eteenpäin lähtevää ääntä voi myöskin hienosäätää. Valittavana on myös neljä eri äänitilaa, joista bassotehostus antaa kivaa lisämaustetta tietyille peleille ja elokuville.

Mikäli saa kerralla ääniasetukset sellaisiksi, että ne toimivat omasta mielestä kaikkien pelien kanssa, ei mobiiliappipakko paljoa häiritse. Tietokoneella pelattaessa tulee kuitenkin ihmetelleeksi, miksi sen softalla ei voi tehdä samoja asioita. Ja mikäli käyttää paljon neljää eri ekvalisaattoritasoa ja asettaa sen valinnan toimintanäppäimeen, täytyy Superhuman Hearing käynnistää silloin aina mobiiliappin kautta. Ja sama toisinpäin.

Mitä enemmän luurien äänimaailmaa yleensä säätää, sitä enemmän mobiilikikkailu ärsyttää.

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max on siis hieman kaksijakoinen pelikuulokemalli. Toisaalta sen äänenlaatu on suorastaan erinomainen eivätkä kaveritkaan valittaneet mikrofonin kautta kulkeneesta puheäänestä. Toisaalta äänen pelikohtaiseen säätämiseen joutuu lähes aina kaivamaan kännykän esille. Ongelmat pienentyisivät, mikäli käytössä olisi kaksi ohjelmoitavaa toimintanäppäintä.

Testien perusteella luurit jaksavat luvatut 40 tuntia ja yhteensopivuus lukuisten laitteiden kanssa on erinomainen piirre. Stealth 700 Gen 2 Max onkin hyvien puoliensa osalta rimaa hipoen maksimaalisen mainio viiden tähden laite. Mobiilipakosta johtuen täysiä pisteitä ei kuitenkaan voi antaa.

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max maksaa noin 200 euroa. Sitä on saatavilla sekä mustana että Cobalt Blue -värityksellä.

Luureista on saatavilla myös edullisempi Stealth 600 Gen 2 Max -versio, jonka arvostelun pääset lukemaan klikkaamalla tätä.

YHTEENVETO:
**** / *****
Useiden pelilaitteiden omistajille miellyttävää ja erinomaista ääntä tarjoilevat pelikuulokkeet vähemmän miellyttävällä mobiiliapplikaatiopakolla.

Stealth mode off / Stealth mode on

Lisää luettavaa