Kaksiosainen matkapelikaveri – arvostelussa Turtle Beach Atom Controller -mobiiliohjain

Pieneen tilaan menevässä ohjaimessa on paljon hyvää, mutta eräs asia mättää ja pahasti.

07.12.2022

Mobiilipelien kosketusnäyttöohjaus ei sovellu kaikille. Fakta on kuitenkin se, että esimerkiksi Xbox-ohjaimen mukana kantaminen ei aina ole vaihtoehto. Turtle Beachin uusi Atom Controller astuu tähän väliin tarjotakseen matkapelaajille kaikki Xbox-ohjaimen ihanuudet pienemmässä ja kätevämmin kannettavassa koossa.

Android-puhelimien kanssa toimiva Atom Controller tulee selkeästi Xbox-ohjainta pienemmässä paketissa. Kaksiosaisen ohjaimen lisäksi settiin kuuluu metrin mittainen USB-A – USB-C -latauskaapeli, mukavalta tuntuva kuljetuspussukka ja kaikkia faneja suuresti ilahduttava Turtle Beach -tarra.

Atom Controller on sinänsä vekkuli vekotin. Bluetoothilla mobiililaitteeseen liittyvän kaksiosaisen ohjaimen puolikkaat keskustelevat keskenään viiveettömällä 2,4 GHz:n yhteydellä. Kapuloissa on kaikki normaalit Xbox-ohjaimen näppäimet hieman poikkeavasti sijoitettuina. Esimerkiksi suoraan vasemman analogitatin alla olevan d-padin positio ei oikein allekirjoittaneen peukalolle maittanut, vaan siihen totuttelu vaati odotettua enemmän käyttöä. Kyseisessä ristiohjaimessa ei muutoinkaan ole mikään paras mahdollinen tuntuma. Muut näppäimet, liipaisimet ja tatit ovat kuitenkin niin fiilikseltään kuin toimivuudeltaan mainioita.

Ennen käytöönottoa kannattaa tehdä ohjaimen ohjelmistopäivitys. Tämä onnistuu ladattavan Atom App -sovelluksen avulla. Jostain syystä asia osoittautui ainakin testikappaleen kanssa yllättävän pitkäkestoiseksi välivaiheeksi, sillä päivitys ei tahtonut millään asentua kapulan syövereihin. Useiden boottauksien ja softan uudelleenasennuksien jälkeen se meni vihdoin perille.

Atom Controller painaa kokonaisuudessaan 186 grammaa. Tämä on noin sata grammaa vähemmän kuin akkuparistoilla varustettu Xbox-ohjain, eli kyse on merkittävästä erosta. Ohjainpuolikkaat asetetaan jousitettujen pidikkeiden avulla vaakaan käännetyn kännykän molemmille puolille. Lopputulos muistuttaa hieman Nintendo Switchiä.

Atom-kapuloiden väliin soveltuu lähestulkoon kaikki 67 – 92 mm:n pituiset luurit suojakuorineen. Testeissä kokeiltiin niin Realme GT Neo 3– ja GT Neo 3T -luureja kuin erilaisia Samsungin malleja. Ohjaimet asettuivat kaikkien puhelimien kanssa hyvin yhteen.

Ohjaimella pelattiin runsain mitoin Xbox Game Pass -pilvipalvelun pelejä. Valitettavasti Tiltin vakituinen mobiilitestipeli Call of Duty Mobile ei tunnistanut Atomia, joten sen pelaaminen jäi tältä erää väliin.

Padiohjaimena Atom Controller on d-padia lukuun ottamatta hyvä. Selkeän koverat analogitatit ovat herkkyydeltään kunnolliset, aivan kuten liipaisimet. Molempien edellä mainittujen toimimattomuusalueen (dead zone) pystyy säätämään Atom Appilla.

Kapuloissa on hyvin muovinen fiilis, mutta niiden muotoilu on onnistunut. Myös liipaisimissa oleva karhea pinta on erinomainen ratkaisu. ABXY-näppäimet ovat keskitasoa ja d-pad juuri ja juuri siedettävä, mutta muilta osin Atom on siis peliohjaimena oikein jees.

Turtle Beach lupaa laitteelle 20 tunnin käyttöajan. Tämä tuntui ylittyvän huomattavasti. Atom App -sovelluksenkin mukaan virta sadasta prosentista yhdeksäänkymmeneen otti viitisen tuntia. Hyvän aikaa tällä siis pelailee ilman latausta. Sitten kun akut ovat tyhjät latautuvat ne nollasta täyteen kahdessa ja puolessa tunnissa.

Kuljetuksen, säilytyksen ja latauksen ajaksi ohjainpuolikkaat asettuvat magneetin avulla näppärästi toisiinsa. Ohjaimet osaavat myös tällöin sammuttaa itsensä. Aivan povitaskuun ei härveli tässä tilassa mahdu, mutta pussukkaan iskettynä se ei paljoa vie repusta tilaa.

Mainiota ja varteenotettavaa matkapelikaveria vaivaa yksi asia: sen sadan euron hinta on täysin kohtuuton. Kyseessä on kuitenkin vain pelkkä peliohjain. Näin ollen arvostelutähdistä napataan yksi pois. Puolella hinnalla tätä voikin sitten jo suositella vakavasti.

Turtle Beach Atom Controller maksaa noin 100 euroa. Värivaihtoehtoina on musta-teal, punainen sekä Xbox Guide -painikkeella ja kuukauden Xbox Game Pass Ultimate -tilauksella varustettu musta-keltainen.

YHTEENVETO:
*** / *****
Näppärä ja suurimmalta osaltaan oikein mainio mobiilipeliohjain matkan päälle. Hinta on kuitenkin lähtenyt lapasesta.

Nimestä huolimatta kapulaa ei saa tämän enempää atomeiksi. Tangenttikulmassa kiviseinään heittäessä tulokset saattavat tosin muuttua. Emme ota vastuuta kotitestien lopputuloksista.

Lisää luettavaa