Nollasta sataan vartissa – arvostelussa Realme GT NEO 3 -älypuhelin

Pari kuukautta sitten Tiltin testipenkissä käynyt Realme 9 Pro 5G osoittautui mainioksi pelikaveriksi. Uunituore GT NEO 3 on kuitenkin tekniikaltaan aivan toista luokkaa. Vaan soveltuuko luuri koville pelaajille?

16.06.2022

Omalla ja hyvin toimivalla Realme UI 3.0 -käyttöliittymällä varustettu Realme GT NEO 3 on keskiraskaaseen hintaluokkaan kuuluva Android-puhelin. Se on selkeästi aiemmin testattua Realme 9 Pro 5G:tä hintavampi, mutta tämä luonnollisesti näkyy tekniikassa.

Corning Gorilla Glass 5 -lasilla ja tehdasasennetulla suojakalvolla kuorrutettu 6,7-tuumainen AMOLED HDR10+ -näyttö hyrrää 120 hertsin virkistystaajuudella. Sen 1 080 * 2 412 pikseliä esitetään 20:9-kuvasuhteessa. Äänet toistetaan stereokaiuttimista tai langattomasti Bluetooth 5.3:n kautta A2DP-, LE- ja aptX HD -kodekkeja ja 24-bittistä 192 kHz ääntä tukien. 3,5 mm:n kuulokeliitäntää ei ole.

188 grammaa painavan Realme GT NEO 3:n syömähammas on mukana tuleva 150 watin Ultradart-laturi. Se lataa tyhjentyneen 4 500 mAh akun täyteen alle 17 minuutissa. Peruskäytössä riittävän päivän virran (noin 40 prosenttia) saa iskemällä laitteen laturiin vaivaisen viiden minuutin ajaksi.

Realme GT NEO 3 on ensimmäinen älypuhelin Euroopassa, joka sisältää MediaTek Dimensity 8100 -järjestelmäpiirin HyperEngine 5.0 -tekniikalla. Se tarjoaa mukavasti tehoa peleihin pysyen kuitenkin yllättävän viileänä.

PERUS- JA VIIHDEKÄYTTÖ

Android 12:n päällä pyörivä Realmen oma UI 3.0 -käyttöliittymä on erinomainen tapaus. Se toimii sulavasti ja on nopeasti omaksuttavissa. Etenkin pelitila on hyvin suunniteltu, mutta siitä myöhemmin lisää.

Varsinaisessa peruskäytössä ei tule vastaan mitään moitittavaa. Näytössä oleva sormenjälkitunnistus on tavanomasta alempana, mutta tähän tottuu nopeasti. Käytti mukana tulevaa läpinäkyvää suojakuorta tai ei, luuri tuntuu kädessä varsin tavanomaiselle. Ei tässä pyörää ole lähdetty keksimään uudelleen.

50 MP:n pääkamera ja 16 MP:n selfiekamera tekevät tehtävänsä varsin hyvin. 8 MP:n ultralaajakulma ja 2 MP:n makro saavat kuitenkin aikaan turhauttavan pehmeitä otoksia. Hämärässä kuvattaessa yötila parantaa kontrastia etenkin muilla kuin pääkameralla. Videota voi tallentaa 4K/60fps-moodissa kunhan omistaa pehmeäliikkeiset kädet – mitään kuvanvakaajaa tässä ei nimittäin ole. Varsinainen kuvaamiseen tarkoitettu luuri tämä ei siis ole, vaikka tulokset parhaimmillaan hyviä ovatkin.

Striimipalvelujen kautta voi katsella elokuvia ja sarjoja 13 tuntia ennen akun hyytymistä. Tämä erittäin hyvä tulos tulee täyttä ruutukirkkautta ja stereokaiuttimia 75 prosentin volyymillä käyttäen. Viihteestä todellakin nauttii tältä ruudulta katsottuna, sillä värit näyttävät upeilta kontrastin ollessa huikean tasokasta. Testissä käytettiin kymmentä eri striimipalvelua; ne kaikki toimivat mainiosti ilman yllättäviä ongelmia.

Laitteen kaiuttimista lähtee kohtuullisen tasokas stereoääni ilman merkittäviä heikkouksia. Ääni ei ole kovinkaan laaja, eikä puhelimen tukema Dolby Atmos pääse täysin oikeuksiinsa. Pääasia kuitenkin on, että soundimaailma soi selkeänä.

Perusasioista vielä sen verran, että Realme GT NEO 3:een voi laittaa kaksi simmiä muttei muistikorttia. Tämä harmittava juttu varoituksena kaikille runsaasti tallennustilaa tarvitseville.

NYT PELATAAN

Luurin toimivuus pelikäytössä on todennäköisesti valtaosalle Tiltin lukijoista se pääjuttu. Näin ollen kapulaa pyöriteltiinkin useamman akkulatauksen verran pelien parissa. Mutta tutustutaan aluksi jo aiemmin kehuttuun pelitilaan.

Pelin aikana ruudun vasemmasta reunasta esiinpyyhkäistävä pelitilan hallintapaneeli on näppärä apuväline. Onhan vastaavia nähty muidenkin luurivalmistajien käyttöliittymissä, mutta tämä Realmen oma on juuri sopivan kokoinen ja selkeydessään äärimmäisen nopea käytettävä. Sillä saa säädettyä kaiken oleellisen ruudun kirkkaudesta kosketusnäytön toimintaan. Tehoille on kolme tilaa: vähävirtainen, tasapainoinen ja Pro Gamer, joista jälkimmäisin vapauttaa hevosvoimat valloilleen. Kovista varoitteluista huolimatta kapula ei lämmennyt sitä käytettäessä kuin hieman, eikä akkukaan kulunut merkittävästi enempää.

Pelitilan hallintapaneelissa on lisäksi kello ja sekä laitteen lämpötilasta että akun varauksesta kertovat numerotaulut. Kaupan päälle on vielä isketty ”pelin keskittymistila”, jonka aikana luuri ei päästä läpi puheluja tai heitä näytölle mitään huomion vieviä ilmoituksia. Ja jotta käyttäjäystävällisyys olisi juuri sitä mitä pitääkin, voi hallintapaneelia muokata omien mieltymysten mukaisesti.

Sitten pelit päälle!

Bluetoothin kautta liitetyllä Xbox-ohjaimella ja pelin parhailla grafiikka-asetuksilla pelattu Call of Duty Mobile pyöri mukisematta hieman yli viisi tuntia ruudun kirkkauden ollessa täysillä. Sillä ei tuntunut olevan väliä, kuunteliko ääniä kännykän omilla stereokaiuttimilla vai Bluetooth-kuulokkeilla; peliaika pysyi muutamien minuuttien sisällä samana. Myöskään ruudunkirkkauden pudotus 75 prosenttiin ei tehnyt mainittavaa vaikutusta.

Pelituntien aikana ei tullut kertaakaan ruudunpäivityksen notkahduksia tai muita ikäviä yllätyksiä. CoD Mobile pyöri suorastaan esimerkillisen hyvin. Myöskään muutamissa muissa luureissa vastaantullutta Bluetooth-yhteysongelmaa kahta BT-laitetta (Xbox-ohjain ja kuulokkeet) samaan aikaan käytettäessä ei ilmennyt.

Pelinautinto jatkui Xbox Game Pass -pilvipelailemisen merkeissä yhtä miellyttävästi. Forza Horizoneja, Haloja ja muita Xbox-pelejä pystyi pelaamaan täydellä ruudunkirkkaudella ohjaimen ja Bluetooth-kuulokkeiden kera mukavasti yli seitsemän tuntia putkeen. Pilvipelailussa käytettiin luonnollisesti WLAN-yhteyttä sujuvamman pelikokemuksen aikaansaamiseksi.

Se huomattakoon, että luurin pelitila ei ole pilvipelaamisen aikana käytettävissä. Myöskään täyden tehon Pro Gamer -tilaa ei Xbox Game Pass -pelejä pelattaessa tarvitse käyttää, sillä siitä ei ole hyötyä.

Luurilla testattiin myös muutamia ”pikkupelejä”, jotka kaikki toimivat ja pyörivät moitteettomasti. Eli vaikka GT NEO 3:n tehot eivät markkinoiden kuuminta hottia olekaan, on se pelipuhelimena mitä erinomaisin. Ei ne numerot vaan käytännön toimivuus.

KOKONAISUUS

Realmen uutukainen on monin osin erinomainen älypuhelin. Mainio ja hyvin toimiva Realme UI 3.0 -käyttöliittymä upean AMOLED-näytön ja hyvän stereoäänen kera luovat komeat puitteet peruskäytöstä matkaviihteen nauttimiseen. Ja jos edellä mainitut seikat eivät vielä saaneet tarpeeksi leveää hymyä naamalle, laitteen ultranopea lataus hoitaa viimeistään senkin.

Kamerat voisivat olla huomattavasti parempia ja etenkin kuvanvakaimen puuttuminen saa tulevat tarantinot luovuttamaan uusien mestariteosvideoiden luomisessa. Onneksi tämä kameraosasto on kuitenkin luurin ainoa heikko lenkki.

Pelaajia silmälläpitäen Realme GT NEO 3 on huiman hyvä valinta. Suorastaan loistelias.

Realme GT NEO 3 on myynnissä 150 watin latauksella ja 12 + 256 gigatavun muistilla hintaan 699 euroa. 80 watin latauksella, 5 000 mAh:n akulla ja 8 + 256 gigatavun muistilla varustettu versio kustantaa 599 euroa. Värivaihtoehtoja on kolme.

YHTEENVETO:
**** / *****
Supernopealla latauksella ja upealla näytöllä varustettu älypuhelin, joka on parhaimmillaan viihdettä katsellessa ja pelejä pelattaessa.

”Näytä meille missä sul on rusketusraidat.”

Lisää luettavaa