Räiskintäeepos taittuu myös taskussa – arvostelussa Call of Duty: Mobile

Tuntuuko retrokonsoleiden uudelleentulo oudolta? Entäpä se, että alkuperäinen Doom on saatu pyörimään muun muassa laskimella? Mutta miten mahtaa suoriutua Call of Dutyn kaltainen räiskintäeepos älypuhelimen ruudulta? Usko tai älä, mutta tämähän pelittää yllättävänkin hyvin.

23.10.2019

Voisi kuvitella, että kun Call of Dutyn kokoinen pelisarja lätkäistään mobiilialustalle, olisi lopputulos todella köykäinen ja riisuttu versio. Aasialaisen Tencent Gamesin suorittama käännöstyö kännyköihin osoittautuu kuitenkin todella toimivaksi paketiksi. Luvassa on suuri oppimiskäyrä ja satoja vahinkopainalluksia, mutta kun hommaan pääsee käsiksi, aika vierähtää kuin siivillä.

Itse pelaaminen kosketusnäytöltä tuntui alkulatauksen aikana todella hirvittävältä ajatukselta, mutta alun tutoriaalin jälkeen paukuttelusta saa jo aika hyvin kiinni. Kun on saanut kontrolleista hyvää pohjaa, kannattaa siirtyä asetuksiin viilaamaan herkkyydet ynnä muut painikkeiden sijainnit itselleen sopiviksi. Näyttö on jaettu kätevästi puoliksi siten, että vasemmalla puolella tapahtuva liike menee pelaajan liikuttamiseen ja oikealla puolella keskitytään kameran kääntelyyn. Painikkeita hyppäämisestä ampumiseen on sijoiteltu vähän sinne ja tänne, mutta kaiken pääsee säätämään itselleen mieluisaksi.

Call of Duty: Mobile on kasattu täysin ikonisen sarjan verkkokahinointien ympärille. Pelimuodoista on tarjolla muun muassa perinteiset Team Deathmatch ja Domination. Ottelut ovat isoveljiinsä verrattuna lyhyempiä, mutta uskallan väittää tasku-CoD:in olevan oikeasti sarjalle uskollista menoa. Mobiiliräiskintä ottaa vielä arvostelunkin alla vasta ensimmäisiä askeleita, vaikka pelistä on nähty jo muutaman päivän testipätkiä muun muassa Gun Game- ja Snipers Only -pelimuodoista. Tämä on hyvä merkki siitä, että sisältöä on varmasti luvassa lisää.

Perinteisten pelimoodien lisäksi pakettiin on myös luonnollisesti työnnetty battle royal -tila. Tencent on ollut tekemässä myös PUBG:in mobiilikäännöstä, joten studiolle on selkeästi ollut helppo projekti kääntää pelimoodi myös Call of Duty: Mobileen. Luuri-CoD:in taistelujuhla ei ole mitään mullistavaa, vaan perinteinen yksin, kaksin tai neljän ryhmässä pelattava taisto selviytymisestä. Pelimoodi on toimiva joskaan ei välttämättä tarpeellinen.

Tasku-CoD:in pelattavuus on kasailtu pelisarjan pääosista. Vähän sieltä ja täältä napsitut aseet, perkit, kartat sekä hahmot ovat helposti tunnistettavissa. Itse pohja on napattu takavuosien Call of Dutyistä, joten rakettireput ynnä muut kilkkeet eivät ole läsnä. Uusia pyssyjä ja aseiden osia saa perinteisesti auki saavuttamalla uusia tasoja kokemuspisteiden karttuessa.

Tuntuu hyvin surrealistiselta sanoa tämä, mutta Phone of Duty näyttää yllättävän hyvältä ollakseen mobiilipeli. Grafiikoita ja ruudunpäivitystä varten on olemassa monenmoista asetusta, joita säätämällä saa pelin pyörimään juuri itseään varten sopivaksi. Mobiili-CoD:in saa tarvittaessa todella rujon näköisen, eli voisi olettaa pelin pyörivän myös joillakin heikoimmillakin laitteilla. Call of Duty: Mobile pyrkii pyörimään 60 kuvan ruudunpäivityksellä, mutta tuolloin kannattaa varautua laitteen runsaaseen lämpenemiseen.

Call of Duty: Mobile on ilmaispelattava kännyräiskintä, jonka vuoksi vartin vessakäynti voi helposti muuttua alakropan väliaikaiseen puutumiseen. Saatan puhua kokemuksesta, mutta ei mennä nyt siihen. Ilmaisuuden ohella mukana on myös pelinsisäinen kauppa, josta voi oikeallakin valuutalla ostella kaikenmaailman kosmeettisia kilkkeitä aina asemaalauksista pinkkiin liitovarjoon. Mobiili-CoD ei tarjoa minkäänlaisia pay-to-win-ominaisuuksia, eli taistelukentillä voittajaksi selviää taidolla ja tuurilla.

Taskuun taittuva Call of Duty: Mobile on häkellyttävän hyvä räiskyttely, joka kulkee kirjaimellisesti taskussa mukana. Paukuttelun voi ottaa tosissaan, mutta paremmin se soveltuu matkustuksen, vessakäynnin tai lepotauon kaveriksi. Mestariteoksesta ei toki puhuta, mutta kännykkäpeliksi Tasku-CoD toimii todella moitteettomasti.

LISÄYS: Tilt katsasti pelin uudelleen puoli vuotta tämän arvostelun jälkeen. Lue katsaus täältä.

Saatavilla: Android (testattu: OnePlus 6 & OnePlus 7 Pro), iOS
Ikäraja: PEGI 18 (PEGI-tietokannassa ei tarkempia tietoja)

Onkohan uuden Triplan julkisivu kuitenkin hieman liioiteltu?

Lisää luettavaa