Pikkusiskosta polvi paranee – arvostelussa Realme GT NEO 3T -älypuhelin

Pienempi hinta tarkoittaa pienempää hintalappua. Mutta onko tämän puhelimen kohdalla jouduttu tekemään isojakin kompromisseja?

07.07.2022

Tiltin testipenkkiin saapui loisteliaaksi pelipuhelimeksi todetun Realme GT NEO 3:n pikkusisko GT NEO 3T. Tehoja ja hintaa on uutukaisessa hieman isosiskoa vähemmän, mutta rullaako pelailu ja viihde edelleen sujuvasti?

GT NEO 3T:n 6,62-tuumainen AMOLED HDR10+ -näyttö sisältää 1 080 x 2 400 pikseliä. Kestävän Corning Gorilla Glass 5 -lasin kuvasuhde on 20:9 ja sen päällä on tehdasasetettu suojakalvo. Näytön virkistystaajuus on käyttäjän valinnan mukaisesti joko 120 Hz, 60 Hz tai automaattinen, jolloin taajuus määräytyy käytettävien sovelluksien mukaisesti.

Äänet toistuvat stereokaiuttimista ja Bluetooth 5.2:n kautta. Puhelin tukee A2DP-, LE- ja aptX HD -kodekkeja sekä 24-bittistä 192 kHz:n ääntä. 3,5 mm:n kuulokeliitäntää ei luurista kannata etsiä.

Ilman paketin mukana tulevaa suojakuorta 195 grammaa painavan luurin sisuksissa on 5 000 mAh akku. Mukana tuleva 80 watin Superdart-laturi puskee tyhjän akun täyteen alle 33 minuutissa, josta viimeisen kymmenen prosentin latautuminen tapahtuu astetta hitaammin. Päivän virrat (noin 50 prosenttia) saavutetaan alle 13 minuutissa. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu jäähdytysjärjestelmä pitää huolen, että puhelin ei kuumene ladattaessa. Laturi vetää sen sijaan itsensä todella lämpimäksi.

Puhelimen tehoista vastavat Snapdragon 870 5G -suoritin ja Adreno 650 -grafiikkasuoritin. Mallista riippuen kahdeksan tai kahdentoista gigatavun keskusmuistia pystyy kasvattamaan dynaamisesti jopa viidellä gigatavulla tallennustilaa tähän uhraten.

PERUS- JA VIIHDEKÄYTTÖ

GT NEO 3T:ssä pyörii Android 12:n päällä Realmen UI 3.0 -käyttöliittymä. Valmistajan muistakin luureista tutun käyttiksen fiilis on erinomainen. Se on myös juuri niin sulavasti pyörivä kuin pitääkin 120 Hz virkistystaajuuden ollessa päällä.

Kuvia ja videoita (4K / 60fps) varten on 64 megapikselin normaali-, 8 megapikselin ultralaaja- ja 2 megapikselin makrokamerat. Selfiet otetaan 16 megapikselillä ja samaisella kameralla onnistuu videotallennus 1080p-tarkkuudella 30 kuvan sekuntivauhdilla. Kamerat ovat osoittautuneet Realme-luureissa kohtuullisiksi, päivänvalossa jopa hyviksi. Heikommassa valaistuksessa jäädään kuitenkin selkeästi – ja ymmärrettävästi – tuhannen euron puhelimista jälkeen.

Realme GT NEO 3:sta poiketen tässä 3T-mallissa on videokuvausta varten kuvanvakaaja. Sillä jälki on huomattavasti tasaisempaa etenkin liikkeessä kuvattaessa. Vakausta käytettäessä kuvaformaatti on kuitenkin valitettavasti lukittu 1080p / 60 fps -muotoon, joten 4K-materiaalia sillä ei saa aikaiseksi.

Varsinaisena viihdepuhelimena GT NEO 3T on loistava. Täydellä ruudunkirkkaudella ja 75 % äänillä pystyi elokuvia ja tv-sarjoja striimaamaan WiFin kautta jopa 17 tuntia yhdellä latauksella. Tulos on neljä tuntia enemmän kuin mihin GT NEO 3 pystyi. Mobiilidataa ja Bluetooth-kuulokkeita käyttämällä striimit pyörivät 16 tuntia 15 minuuttia kun ruudunkirkkaus oli 75 %.

Kaikki kymmenen testattua striimipalvelua toimi virheettömästi. Aivan kuten muillakin Tiltin testaamilla Realme-luureilla – ja useiden markkinakilpailijoidenkin kapuloilla – ei HDR-sävyjä kuitenkaan nähdä. Oli kyseessä sitten Disney Plus, HBO Max tai Netflix, kaikki toistuvat kännykän ruudulta harmittavasti SDR:nä. Onneksi AMOLED-näyttö pitää kuitenkin viihteen todella hyvännäköisenä.

Stereoääntä laitteesta lähtee erittäin hyvällä voimakkuudella. Itse äänenlaatu on erinomainen, mutta tietyillä materiaaleilla stereobalanssi kärsii kaiuttimien epäsopusuhtaisuudesta. Kännykän pohjassa olevasta kaiuttimesta tuleva ääni on huomattavasti tuhdimpi kuin päällä olevasta pienestä reiästä ulos puskeva soundi. Näin ollen vaaka-asennossa striimejä katseltaessa vasemmalta puolelta tuleva ääni on selkeästi hennompi. Tämä korostuu tietyillä materiaaleilla; etenkin jylhä-äänisissä toimintaelokuvissa balanssin epätasapaino hieman jopa häiritsee. Välillä eroa ei tosin sitten taas huomaa laisinkaan.

Puhelin tukee Dolby Atmosta ja sen kanssa stereosointi avautuu laitteen omilla kaiuttimilla kohtuullisesti. Paljon paremminkin tosin voisi, sillä nyt soundi jää vielä kapeahkoäänistä isosiskomalliakin ohuemmaksi. Asiaa tasoitetaan kourallisella erilaisiin tilanteisiin sopivilla äänimoodeilla. Moisia kaipaaville onkin tarjolla peli- ja elokuvaäänimaisemien lisäksi muun muassa sisä- ja ulkotiloihin soveltuvia vaihtoehtoja. Nämä ovat parhaimmillaan Bluetooth-kuulokkeita käytettäessä äänen ympäröidessä kuulijansa kutakuinkin samalla tavalla kuin mitä GT NEO 3 tekee. Mitään mainittavan hyvää surround-elämystä ei tarjota, mutta sentään normistereota kukoistavampaa.

Realme GT NEO 3T tarjoaa Dolby Atmos -äänimaailmoja joka lähtöön.

GT NEO 3:n tavoin 3T:ssä on kaksi SIM-paikkaa. Muistikortille ei ole sijaa ja siitä ropiseekin hieman miinuspisteitä.

Puhelin ansaitsee erityismaininnan loistavasta värinävasteesta. Käsiin kantautuva sopivan napakka palaute on esimerkiksi viestejä kirjoitettaessa poikkeuksellisen miellyttävää. Itse asiassa yksi parhaimmista koskaan tuntemistani. Kaiken lisäksi värinän voimakkuutta pystyy säätämään itselleen sopivaksi.

PELIT PÄÄLLE!

Paperilla GT NEO 3T on jonkin verran tehottomampi kuin muutaman satasen kalliimpi GT NEO 3. Testattujen pelien kanssa tämä ei kuitenkaan tuntunut missään.

Call of Duty Mobile hyrräsi täysillä grafiikka-asetuksilla kauniin pehmeästi ilman minkäänlaisia oikkuiluja. Peliä tykitettiin Xbox-ohjaimella, täydellä ruudunkirkkaudella ja sekä luurin omia stereokaiuttimia että Bluetooth-kuulokkeita käyttäen. Luurin maksimaaliset tehot otettiin käyttöön pelitilan kautta asettamalla suorituskyky korkeimpaan mahdolliseen ”GT-tilaan.”

CoD Mobile pyöri muutaman minuutin alle viisi ja puoli tuntia yhdellä akkulatauksella. Tulos oli parikymmentä minuuttia GT NEO 3 -mallia parempi. Varsinainen pelikokemus ei poikennut isosiskosta laisinkaan, mitä nyt GT NEO 3T lämpeni hitusen enemmän. Xbox-ohjaimella pelattaessa tämä ei tietenkään häirinnyt, mutta käsissä kännykän kuumeneminen voi hieman haitata. Aika arkanäppinen tosin tarvitsee silloin olla, sillä miltään grillivastuksilta ei kapula todellakaan tuntunut; kunhan nyt muutaman asteen verran lämpeni.

Xbox Game Pass -pilvipelailussa luuri jaksoi hienot yhdeksän tuntia, eli yli puolitoista tuntia pidempään kuin GT NEO 3. Valtaosa pelailusta tapahtui WLAN-yhteyttä käyttäen, mobiilidataa noin parin tunnin verran kokeillen. Pilvipelailu ei nikotellut, vaan forzat ja pacmanit pyörivät kaikki odotetun hyvin.

Lyhyesti voikin todeta, että GT NEO 3T tarjoaa yhtä toimivan pelikokemuksen kuin GT NEO 3, mutta pidemmällä peliajalla.

GT NEO 3:n arvostelussa pystyyn kehuttu Realmen oma pelitila toimii tässä pikkusiskossa ihan yhtä mainiosti. Sen kautta sujuu nopeasti niin kännykän käyttämien tehomäärien valinta, kosketusnäytön optimointi kuin näytön videotallennus. Lisäksi sen kautta pystyy nopeasti vastaamaan pop-up-ikkunaan avautuviin WhatsApp-, Discord- ja Messenger-viesteihin.

Pelitilan käytettävät ominaisuusnäppäimet voi muokata oman mielensä mukaiseen järjestykseen, jotta haluamiinsa pääsee pelin tuoksinassa mahdollisimman nopeasti käsiksi. Kyseessä onkin todella näppärä ja vauhdikkaasti käytettävä työkalu.

Vikkeläsormisille pelaajille vielä tiedoksi, että GT NEO 3T:ssä on säädettävä, jopa 1 000 Hz:n kosketusherkkyys. Tuo maksimilukema on nelinkertainen ”normaalipuhelimiin” verrattuna.

KOKONAISUUS

Realme GT NEO 3T on hintaluokassaan todella varteenotettava älypuhelin koville pelaajille ja striimipalveluita ahmiville. Myös peruskäyttö sujuu sillä vaivattomasti ja nopeasti. Realme UI 3.0 -käyttöliittymä on todella toimiva paketti, johon ihastuu mitä enemmän sitä käyttää.

Upea AMOLED-näyttö ja nopea lataus nostavat muotoilultaan perusraamisen luurin selkeästi keskikastin yläpuolelle. Edes hieman epäbalanssinen stereoääni ei onnistu liikaa vesittämään kokonaisuutta; onhan stereo kuitenkin aina monoa mukavampaa kuunneltavaa. Harmi kuitenkin ettei Dolby Atmos avaa ääntä niin muhevasti kuin olisi mahdollista.

GT NEO 3T tekee lähes kaiken mitä GT NEO 3, mutta edullisemmin ja videokuvausvakaajalla varustettuna. Hinta-laatusuhdetta pohtiessa 3T osoittaa, että joskus pikkusiskolta sujuu hommat isosiskon veroisesti – tai jopa paremmin.

Vielä kun toiseen simmipaikkaan voisi halutessaan laittaa muistikortin useiden muiden luurien tapaisesti…

Realme GT NEO 3T on myynnissä 12 + 256 Gt:n ja 8 + 256 Gt:n muistilla 469 ja 429 euron suositushintoihin. Puhelinta on saatavilla keltaisena, valkoisena ja mustana. Persoonallisesti räätälöity rajoitetun erän Realme GT NEO 3T Dragon Ball Z Edition -erikoismalli on myynnissä 8 + 256 Gt:n muistilla hintaan 499 euroa.

YHTEENVETO:
**** / *****
Pelaajille ja viihteen suurkuluttajille erinomaisesti soveltuva älypuhelin, jolla arkikäyttökin sujuu kuin vettä vaan. Hintaluokassaan lähestulkoon täysosuma.

Legendat eivät koskaan kuole, mutta Gokun hiustyyli olisi saanut jäädä jo 1990-luvulle.

Lisää luettavaa