Viisitoista näppäintä pienemmällä valoshow’lla – arvostelussa langaton Roccat Kone XP Air -pelihiiri

Kehuttu Kone XP evolvoitui langattomaksi. Erot eivät kuitenkaan jääneet siihen.

02.09.2022

Puolisen vuotta sitten Tiltin hyppysissä erinomaiselta tuntuvaksi ja RGB-valofanien unelmakapistukseksi todettu Roccat Kone XP -pelihiiri on ottanut loogisen askeleen eteenpäin. Liitäntäjohtoa ei enää tarvita, sillä Kone XP Air vipeltää pöydällä sata tuntia kestävän akkunsa avulla.

Pakasta repäisty Air ei eroa Kone XP:stä puuttuvaa liitäntäjohtoa lukuun ottamatta juuri lainkaan. Sisäänrakennetusta akusta huolimatta 99 gramman painokin on pysynyt samana. Maksimissaan 19 000 DPI:n herkkyydellä toimiva optinen Owl-Eye-sensori ja päänäppäimien sata miljoonaa klikkausta kestävät Titan Switch Optical -kytkimet toimivat raudanlujalla varmuudella ilman minkäänlaisia pätkimisiä; aivan kuten tämän hintaluokan hiiressä kuuluukin.

Oikeakätisille tarkoitettu muotoilu on pintamateriaalin oivallisen pehmeältä tuntuvassa asussaan todella onnistunut. Käsi lepää tasan neljä senttimetriä korkean hiiren päällä huomaamattomasti peukalon asettuessa erikoisuutena olevan Easy-Shift[+]-näppäimen yläpuolelle kuin ajatus. Päänäppäimien pieni vaste on täydellinen.

Hiiressä on käytännössä viisitoista eri toimintanäppäintä. Peukalon alapuolella olevan pitkulaisen Easy-Shift[+]-näppäimen avulla niihin voidaan ohjelmoida niin sanottu kakkostoiminto. Suomenkielisenäkin toimivan Roccatin Swarm-ohjelmiston (Windows 8 tai uudempi) avulla voi hiireen halutessaan määritellä yhteensä jopa 29 eri näppäintoimintoa. Luonnollisesti myös vipeltäjän ja lataustelakan RGB-valot asetetaan sillä mieleisiksi. Sanomattakin selvää, että Kone XP Air tukee Roccatin Aimo-valaistusta.

Kone XP Airin voi liittää tietokoneeseen sekä 2,4 GHz:n Stellar-USB-donglella että Bluetoothilla. Donglen voi iskeä joko suoraan koneeseen tai mukana tulevaan lataustelakkaan.

Lataustelakka onkin yksi Air-mallin erikoisuuksista hiiren langalliseen versioon verrattuna. 180-senttimetrisellä irroitettavalla PhantomFlex-USB-kaapelilla toimivan pikkulaatikon pohjassa on neljään alueeseen jaettu RGB-valaistus. Mikäli pelipöytä on täynnä Aimo-yhteensopivia laitteita, sopii telakka erinomaisesti sekaan.

Itse hiiri asettuu latauspisteeseen ”pudottamalla” sen ylhäältä alas paikoilleen. Tämä onnistuu todella nopeasti ja näppärästi. USB-C-liitännällä varustettu laite tukee pikalatausta, jonka ansiosta kymmenen minuutin latauksella saa viisi tuntia käyttöaikaa.

Vaikka Air-mallin runko on sama kuin alkuperäisessä Kone XP:ssä, on sen valaistus hyvin erilainen. XP:n käytännössä kokonaan läpikuultava pinta hohkaa sisältätulevia valoja pelipistettä valaisten. XP Air ei sen sijaan sisällä läpihohkaavia päänäppäimiä ja sen peräpuskurissakin on noin sentin korkuinen valoa läpäisemätön alue. Hiiren päällä oleva ja perusasetuksilla profiilin vaihtava näppäin ei ole sekään valaistu. Näin ollen Air hehkuttaa RGB-valoja langallisen version kokonaisvaltaisen valaistuksen asemesta ”ainoastaan” kämmenalueelta ja rullan ympäriltä. Kone XP:n valoloistoon ihastuneille asia on suuri pettymys. Aina ei voi voittaa.

Kone XP Air on loistavalta tuntuva ja erinomaisesti pelaamiseen soveltuva langaton hiiri. Se on myös todella mainio työkumppani. Pohjassa olevat lämpökäsitellyt PTFE-tassut liukuvat hiirimaton päällä erittäin herkästi ja sen näppäimet toimivat salamannopeasti. Easy-Shift[+]-toiminto on erittäin mainio idea. Se on myös käytännössä näppärä kuin mikä.

Aivan täysille pisteille ei kuitenkaan päästä. Mikäli pitää RGB-värimaailmoista, ei XP Air tee lähellekään samaa vaikutusta kuin langallinen alkuperäisversio. Myös hinta on yliampuva. Olkoonkin, että mukana tulee todella näppärä ja valoja hehkuva latauspiste; XP Airin 170 euron myyntihinta on tätä kirjoittaessa 80 euroa langallista XP:tä enemmän. Se tuntuu kohtuuttomalta.

Kallis ja värittömämpi mutta nyt myös langaton ja edelleen muotoilultaan hulppean onnistunut Kone XP Air on laitteena erinomainen peliväline. Jää kuitenkin jokaisen harkittavaksi onko hinta sopiva.

Roccat Kone XP Air maksaa 169,99 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja Arctic white.

YHTEENVETO:
**** / *****
Ultravikkelästi ilman johtoa liikkuva hiiri kaikenlaiseen pelailuun ja työskentelyyn. Onnistunut design ja hyvät toimintanäppäimet vetävät puoleensa, hinta sen sijaan ei.

Aistillinen RGB-valaistus tuo telakoitumiseen aivan uutta tuntua.

Lisää luettavaa