Viisitoista näppäintä ja led-valoja vieläkin enemmän – arvostelussa Roccat Kone XP -pelihiiri

Tyylikäs ja huikealla värishowlla varustettu uutuushiiri. Mutta onko kaikki vain pelkkää pintaa?

24.03.2022

Roccatin uusi hulppean värikäs Kone XP on hiiri, joka ei tyydy olemaan ainoastaan pelipöydän valopilkku. Läpivalaisevan kuoren alla olevien 22 RGB-ledin lisäksi hiireen on nimittäin sijoitettu viisitoista näppäintä, jotka tarjoavat jopa 29 erilaista toimintoa.

Mukavan taipuisalla 180-senttimetrisellä PhantomFlex-kaapelilla liitettävä Kone XP painaa aika tarkalleen sata grammaa. Sen konepellin alla hyrrää erinomaisista Kone Pro- ja Kone Pro Air -hiirulaisista tutuksi tullutta pätevää tekniikkaa. PixArt PMW3370:een perustuva optinen Owl-Eye-sensori ja päänäppäimien Titan Switch Optical -kytkimet ovat varmatoimisia valintoja kovimmillekin pelaajille. Lisäksi hiiren 50 – 19000 DPI herkkyydellä (50g kiihtyvyys) ja näppäimien sadan miljoonan klikkauksen käyttöiällä potkii pitkälle.

Oikeakätisille tarkoitetun Kone XP:n muotoilu on hyvin pitkälle samankaltainen kuin edellä mainituissa Pro- ja Pro Air -malleissa. Näppäimien suhteen ollaan kuitenkin uusilla vesillä. Vasemmassa kyljessä on neljä peukalopainiketta ja vasemmassa ylälaidassa etusormella hallittava näppäinpari. Lisäksi päänäppäimien välissä olevaa 4D Krystal Wheel -rullaa voi klikata sivusuunnissa. Kaikki näppäimet voi luonnollisesti ohjelmoida tekemään mitä käyttäjä halajaa.

Oman erikoisuutensa tuo hiiren vasemmassa alalaidassa oleva Easy-Shift[+]-näppäin, joka toimii odotetusti vaihtonäppäimenä. Kun sen painaa peukalolla pohjaan, on kaikissa näppäimissä käytössä vaihtoehtoiset toiminnot. Easy-Shift[+] on oikein näppärä lisä niin pelaamiseen kuin työskentelyyn, ja sen käyttämisestä tuli luontevaa yllättävän lyhyen totuttelun jälkeen. Lisäksi iso peukku Roccatille siitä, että käytettävissä on myös Pro-Aimina tunnettu Easy-Aim, joka vaihtaa näppäintä pohjassa pidettäessä DPI-lukeman halutun alhaiselle tasolle.

Näppäimien ohjelmoinnit ja firmispäivitykset hoituu Roccatin Swarm-ohjelmistolla (Windows 7+) ilman suurempia opiskeluja. Softa on käytettävissä myös suomenkielisenä. Sillä säädetään luonnollisesti myös hiiren RGB-valojen animointi.

Ohjelmoitavaa riittää.

Kone XP:n läpihohtavan kuoren alla sykkii huikeat 22 lediä, jotka muodostavat kahdeksan ”juovan” avulla kolmiulotteisen värielämyksen. Allekirjoittanut vannoo Roccat-käyttöympäristöissä Aimo-valaistuksen nimeen, ja vähemmän yllättäen Kone XP tukee sitä. Käytettävissä on myös kourallinen muita valoanimaatioita aina aaltoilusta hengitykseen, joten jokaiselle käyttäjälle piisaa mieluinen vaihtoehto. Ja toki myös valoja pöydällään vihaava saa halutessaan ledit pilkkopimeiksi.

RGB-diggareille Kone XP:n ulkoasu on ihan hemmetin komea. Etenkin Aimo-tilassa Roccat-laitteet hehkuvat viimeisen päälle kauniisti ja synkronoidusti uuden hiiren tuodessa pöydälle aimo määrän ennen näkemätöntä tyylikkyyttä. Suurimmalla kirkkaudella valoshow erottuu päivänvalossakin, mutta etenkin hämärässä tunnelmallisesti liukuva värimaailma vetää väkisinkin puoleensa.

Sitten itse hiiren tuntumaan. Päälipinta on täysin sileä ja kyljissä sijaitsee äärimmäisen hennot urat. Niitä ei liiemmin sormilla tunne, mutta kuosiin ne tekevät hienon silauksen. 40 millimetrin korkeudellaan ja 76 mm leveydellään Kone XP sopii kohtuullisen isolle kädelle aikalailla täydellisesti. Usean tunnin käytön jälkeen käden pintaan tuli hienoisen hiostava tunne, mutta kyse oli kuitenkin hyvin varovaisesta olotilasta. Voikin olla, että aivot vain luulivat kirkkaiden ledien grillaavan ihon pintaa kuuman komeasti vaihtuvilla väreillään.

Vikkelästä liikkuvuudesta pitävät huolen lämpökäsitellyt PTFE-tassut, joiden avulla pelikaveri vetää ultrapehmeää liikettä kaikilla eripintaisilla hiirimatoilla. Lähestulkoon täysin kitkaton liike vaatii jopa hetken totuttelun. Enemmän tai vähemmän kitkaa kaipaaville tämä ei siis todennäköisesti sovellu. PFTE-tassuista vielä sen verran, että niistä tulee paketin mukana varakappaleet.

Roccat Kone XP on yksi markkinoiden valovoimaisimpia hiiriä. RGB-tykityksestä viisveisaavien kannattaa siis suosiolla katsella toiseen suuntaan. Erinomainen muotoilu ja hyvin sijoitetut lisänäppäimet pätevän shift-erikoistoiminnon kera tekevät kokonaisuudesta vakavasti otettavan peli- ja työskentelypartnerin. Lisäksi PhantomFlex-kaapeli on keveydessään niin huomaamaton, että se saa hiiren tuntumaan langattomalta. Hyvin toimiva Swarm-ohjelmisto kruunaa käyttäjäystävällisyyden. Etenkin pehmeillä matoilla hiiri liikkuu kuitenkin vähän liiankin herkästi, ja siihen totutellessa tarvitaan rutkasti kärsivällisyyttä. Ellei sitten satu juuri pitämään sellaisesta; siinä tapauksessa arvostelutähtiin voi lisätä sen viimeisenkin.

Roccat Kone XP maksaa noin 95 euroa. Sitä on saatavilla sekä mustalla että valkoisella kuosilla.

YHTEENVETO:
**** / *****
Ultravärikäs ja ultravikkelästi liikkuva hiiri sekä pelailuun että työskentelyyn. Erinomainen design runsaine mutta hyvin sijoitettuine ekstranäppäimineen takaavat miellyttävät sessiot tietokoneen äärellä.

”Vien tän äärirajoille, äärirajoille.
Vien tän äärirajoille, pelaamista varten.”

Lisää luettavaa