Makroilijoiden taivas – arvostelussa Razer BlackWidow V4 Pro -pelinäppäimistö

Razer kutsuu uutta pelinäppäimistöään täysiveriseksi taisteluasemaksi. Tilt laittoi kypärän päähän ja tetsasi kentälle selvittämään millaisilla aseilla tämä komentokeskus oikein tykittääkään.

30.04.2023

Siinä missä pelipöydillä yleistyvät tavanomaista pienemmät TKL- ja 60-näppäimistöt, on täysimittaisille lankuille yhä kysyntää. Razer tarjoaa nyt hyvin kookkaan vaihtoehdon jälkimmäisistä pitäville.

BlackWidow V4 Pro on lähes 47 senttimetriä leveä komentokeskus, joka tarjoaa reippaasti tavallista täysimittaista näppäimistöä enemmän ominaisuuksia. Tutustutaan kuitenkin aluksi paketin sisältöön ja muihin perusdatoihin.

Tiltin testivaa’an mukaan noin 1,45 kilogrammaa painavan näppiksen mukana tulee kaksi 180-senttimetristä USB-A-USB-C-kaapelia (näppikseen törkättävä pää on mallia USB-C), 400 grammaa painava magneetilla kiinnittyvä rannetuki, ohjekirjanen ja neljä Razer-tarraa. USB-kaapeleista toinen tarvitsee laittaa kiinni ainoastaan mikäli haluaa käyttää näppiksessä olevaa USB 2.0 -porttia; muutoin liittäminen tapahtuu vain yhdellä letkulla.

Tätä mekaanista näppistä on saatavilla naksahtavilla clicky- ja äänettömillä linear-kytkimillä. Tiltin testiin saapui jälkimmäinen. Näppäinhatut ovat – ehkä hieman yllättäen – mallia ABS, mutta ne ovat doubleshot- eli niin sanotusti kaksoiskerrosvalmistettuja. Näin ollen niiden merkinnät eivät kulu tavanomaisten ABS-hattujen tyylisesti.

Jo pikainen ensivilkaisu paljastaa, ettei BlackWidow V4 Pro ole mikään perinteinen pelinäppis. Toki sen oikeassa yläkulmassa olevat neljä medianäppäintä ja pykälittäin toimiva leveä äänenvoimakkuusrulla ovat monista muistakin lankuista tuttuja. Vasemmassa reunassa on kuitenkin vähän harvinaisempaa herkkua: viisi makronäppäintä ja yläkulmassa Esc-näppäimen vieressä jököttävä komentopyörä. Sivukylkeen kurkkaava – tai sormillaan sinne kurottava – löytää kaupan päälle vielä kolme makronäppäintä lisää. Nämä ohuet ja pari senttiä pitkät erikoisnäppäimet toimivat mikrokytkimillä selkeiden klik-äänien kera.

Makro- ja muiden erikoisnäppäimien ohjelmointiin käytetään Synapse-softaa (Windows 10 tai uudempi), jolla hoidetaan myös lankun RGB-valaistus. Niiden suhteen BlackWidow V4 Prossa on varsin komea, laitteen alareunoja aina rannetukea myöten kiertävä pari milliä paksu led-palkki. Ainoastaan takaseinämä – jonne ei siis normikäytössä näe – on pimeä. Itse näppäinhatut päästävät valoa kohtuullisesti joskin kovemmille RGB-fanittajille pikkuriikkisen liian hennosti. Hämärässä huoneessa näky on kuitenkin hieno.

Vasemman reunan viisi makronäppäintä tekevät kuten käyttäjä käskee niiden tekevän. Kyseisiin näppäimiin tottuminen ottaa aikansa, ellei sitten ole aiemmin käyttänyt moisia esimerkiksi Logitechin G815 tai G915-lankuilla. Kunhan aivot tottuvat niiden sijaintiin, ovat ne mitä mainioimmat partnerit niin pelaamiseen kuin työskentelyyn.

Kyljessä olevat kolme lisämakroa tuovat tähän ”taisteluasemaan” omat lisäpaukkunsa. Etenkin työskentelyssä niistä tuli allekirjoittaneelle loistavat kaverit niin kuvakaappauksien kuin copy-paste-tilanteiden nopeaan hoitamiseen. Parin viikon käytön jälkeen käsi haeskeli niitä muitakin näppäimistöjä käytettäessä.

Lähes pari senttimetriä korkea komentopyörä on myöskin ihan mainio lisävaruste moneen tilanteeseen. Sen toiminta valitaan painamalla sitä. Komentopyörää kiertävä led-valo kertoo värillään mikä toiminto on kulloinkin käytössä. Niitä voi olla esimerkiksi horisontaali- ja vertikaaliskrollaus, sovellusvalinta, ikkunan zoomaus ja selaimen ikkunavalinta. Synapsella saa haluamansa toiminnot pois käytöstä, jotta mukana ei ole mitään turhia optioita. Myös toiminnoista kertovat led-värit voi luonnollisesti valita itse.

Synapsesta vielä sen verran, että sillä voi valita myös näppäimistön virkistystaajuuden (polling rate). Se ei nimittäin pysähdy tässä lankussa tuhanteen, vaan valittavana on myös 2 000, 4 000 ja jopa 8 000 Hz. Ohjelmisto varoittaa kovempien arvojen kuluttavan enemmän prosessoritehoa, mutta tämä on mahdollisuuksien mukaan sen arvoista. Onko näistä ylimääräisistä hevosvoimista sitten aktuaalista hyötyä, sen kokeilkoon jokainen itse. Tosin jos käytössä on 4 000 hertsin virkistystaajuudella toimiva hiiri, on luontevasti näppiskin kiva saada samalle tasolle.

Niin teknisiltä ansioiltaan kuin ominaisuuksiensa puolesta BlackWidow V4 Pro on kuin onkin valmistajansa väittämä täysiverinen taisteluasema. Kaikki jääkin siis enää varsinaisen näppäilytuntuman varaan. Pettääkö se muutoin niin kauniin taistelualuksen?

Ei petä.

Varsinainen fiilis sormia vastaan on karkea ja karhea, ja se tuntuu aluksi jopa hieman oudolle. Siihen tottunut kuitenkin havaitsee, miten vähän sormet näppäimiltä lipsuvatkaan. Vaikka kuinka naputtelisi satakymmenen lasissa hikikarpalojen kiiltäessä sormien päissä, pysyvät näpit omilla reviireillään. Se onkin se hetki, jolloin tämä näppis näyttää kyntensä: kuumimmissa matseissa kun on henki ja elämä kyseessä.

Tuohon näppäinhattujen karheuteen tottuminen on kuitenkin se tarinan toinen kuuluisa puoli. Kaikki eivät nimittäin siihen vain yksinkertaisesti totu. Asian voit selvittää ainoastaan kokeilemalla.

Jos joku mutina pitää tästä näppäimistöstä sanoa, on se komentopyörän positio. Se on hieman liian lähellä Esc-näppäintä. Kyseessä on kuitenkin lähinnä kauneusvirhe, jolle annettakoon anteeksi.

Kokonaisuutena BlackWidow V4 Pro on huiman hieno näppis. Kunhan pitää näppäimien karheasta tuntumasta, on lankulla todella nopea ja miellyttävä pelata ja kirjoitella. Sormet pysyvät paikoillaan tiukoissakin hetkissä. Leveän laudan ulkonäkökin on ihan jees. Erityisesti alareunoissa kulkeva RGB-valojuova on mainio ratkaisu.

Mukana tuleva rannetuki on pehmeydessään ja tuntumassaan loistava. Myös kaikki lisänäppäimet ansaitsevat täydet pisteet.

Erittäin vahva testisuositus niin koville pelaajille kuin paljon koneensa äärellä töitä tekeville. Hinta on kova, mutta toisaalta tämä myös tarjoaa ylenpalttisen kokemuksen.

Razer BlackWidow V4 Pro maksaa 269,99 euroa. Erilaisia värityksiä ei ole kuin yksi (musta), mutta kytkimien kohdalla on tarjolla kaksi eri vaihtoehtoa: Yellow (linear) ja Green (clicky).

YHTEENVETO:
***** / *****
Loistavilla ominaisuuksilla varustettu näppäimistö sekä peli- että toimistokäyttöön. Monipuolinen kokonaisuus näkyy hinnassa, mutta tässä tapauksessa rahalle saa enemmän kuin riittävästi vastinetta. Näppäinhattujen karheuden soveltuminen omaan käyttöön kannattaa kuitenkin jokaisen itse testata.

Lähikuva eduskunnan uudesta istumajärjestyksestä.

Lisää luettavaa