Pelihiiren päivitysnopeus nelinkertaiseksi – arvostelussa Razer Mouse Dock Pro -lataustelakka

Razerin lataustelakka repii valmistajansa uutuushiirestä kaiken irti.

20.09.2022

Razer Mouse Dock Pro on lataustelakka, joka antaa lisäpuhtia sen kanssa yhteensopivaan Razer Basilisk V3 Pro -pelihiireen. Kuten satasen hintalapusta voi päätellä, telakka tarjoaa jotain muutakin kuin pelkkää virtaa.

Paketissa tulee hiireen asennettava ja erikseenkin ostettavissa oleva Wireless Charging Puck -latauskiekko, telakka, siihen liitettävä 1,5-metrinen USB-A-USB-C-kaapeli ja kolme Razer-tarraa. Telakka liitetään tietokoneeseen kaapelia käyttämällä ja hiiri paritetaan suoraan siihen kiinni. Sen jälkeen hiiren oman USB-donglen voi ottaa irti ja laittaa parempaan talteen.

Latauskiekko asennetaan hiiren pohjassa olevan luukun tilalle. Se nostaa hiiren painoa kolmen gramman verran. Asennuksen jälkeen hiiren voi sujauttaa kaltevan telakan päälle lataukseen. Nämä kaverukset pysyvät kivasti kiinni toisissaan sopivan voimakkaan magneetin avulla.

Telakan pohjassa on liukumisen estävä tarttumapinta ja sitä kiertää kahdeksaan osaan jaettu RGB-valaistus. Se tuo mukavaa lisäpilkettä ollen luonnollisesti myös Razer Chroma -yhteensopiva. Mikäli peliarsenaali on pelkkää Razeria ja käyttäjä diggaa valoväreistä, tulee tämän härvelin mukana annos oikein maittavaa lisäelämää pelipöydälle.

Sitten se telakan hintaa nostava erikoispiirre: HyperPolling 4K Hz -vastaanotin. Basilisk V3 Pro tukee 4 000 Hz:n päivitysnopeutta, mutta hiiren mukana tuleva USB-dongle kykenee ”vain” 1 000 hertsiin. Mouse Dock Pro vapauttaa hiiren näistä kahleista ja Razer Synapse -softaan (Windows 10 ja uudemmat) tulee valittavaksi kaksi uutta päivitysnopeutta entisten kolmen (125/500/1 000 Hz) lisäksi. Ripeämmät vaihtoehdot ovat 2 000 Hz ja 4 000 Hz.

Uudet päivitysnopeudet tekevät hiirestä todellisen eSport-hirmun – ainakin paperilla. Vaan koska ”päivitysnopeus” on varmasti monelle pieni tai vähän suurempikin kysymysmerkki, niin käydään tässä perusmuotoisesti läpi se, mistä on kyse.

Niin sanotussa viiden euron perushiiressä päivitysnopeus on yleensä 125 Hz. Tämä vastaa 8 millisekunnin vasteaikaa. 500 Hz:n vasteaika on 2 ms ja 1 000 Hz:n vain 1 ms. 4 000 Hz:n vasteaika on lähes olematon 0,25 ms. Pelihiirien yleisin maksimipäivitysnopeus on tällä hetkellä 1 000 Hz. Yhden millisekunnin vasteaika on jo täysin pätevä nopeimpiinkin peleihin.

Mutta tekniikka kehittyy ja monitorien päivitysnopeudet nousevat, joten myös pelaajat vaativat yhä enemmän ja enemmän – ainakin paperilla. Mouse Dock Pro ja Basilisk V3 Pro -kombo on Razerin vastaus vaativimpien pelaajien toiveisiin.

Mouse Dock Pro -yhteydellä hiiren liikkeet välittyvät perille normaalia lyhyemmällä viiveellä. Se, huomaako eroa perinteiseen 1 000 Hz pelihiireen, on pelaajasta ja jopa käytössä olevan monitorin päivitysnopeudesta kiinni. Mutta ainakin tuolla kuuluisalla paperilla homma näyttää aivan himskatin paljon paremmalta. Niin tai näin, Tiltin testeissä todettiin, että näillä millisekuntiosilla ei kovakaan haukkarefleksipelaaja huomaa käytännössä mitään muutosta. Numerot ovat numeroita.

Se on muuten vielä otettava huomioon, että yli tuhannen hertsin päivitysnopeudet vaativat tietokoneen prosessorilta enemmän. Synapse-ohjelmisto mainitseekin, että ”korkeammat päivitysnopeudet voivat pudottaa CPU-vetoisten pelien ruudunpäivitystä.”

On itsestään selvää, että Mouse Dock Pro on tarkoitettu vain todellisille huippupelaajille. Siis sellaisille, joiden pelipöydällä hyrrää tehokasta rautaa ja jotka vaativat vain parasta. Ja jotka ovat myös ainakin omasta mielestään salamannopeita pelaajia. Oli miten oli, fakta on se, ettei lyhyemmästä vasteajasta ainakaan mitään haittaa ole.

Toisaalta pelkkänä lataustelakkana Mouse Dock Pro on RGB-valoanimaatioineen erittäin kaunis ja arjen keskellä hyvinkin näppärä kapistus. Estetiikan faneille se tarjoaa myös mainion näköisen ratkaisun, sillä telakalle asetettu kenossa oleva hiiri vetää katseita peräänsä kaukaakin katsottuna näyttämällä kaikin puolin erittäin coolille. Jos ylimääräinen raha polttaa käyttötilillä, voi sitä huonompiakin ostoksia tehdä.

Muistutettakoon, että tätä kirjoittaessa telakka tukee vain ja ainoastaan Razer Basilisk V3 Pro -pelihiirtä. Tulevaisuudessa valikoima todennäköisesti laajenee.

Razer Mouse Dock Pro maksaa 99,99 euroa. Sen voi ostaa myös yhdessä Razer Basilisk V3 Pro -hiiren kanssa pakettihintaan 242,99 euroa.

YHTEENVETO:
***** / *****
Hintava mutta tehtävänsä virheettömästi tekevä lisälaite mainion huippuhiiren kylkeen. Siitä tosin voidaan olla monta mieltä, onko laitteen tarjoamista lisähertseistä iloa. Jos käytössä on kuitenkin tehokas pelikone, ei niistä mitään haittaakaan ole.

Kolmesta kaveruksesta Teppo oli se, joka oli parempi pitää hihnassa kiinni.

Lisää luettavaa