Näppäimistöjen monoliitti – arvostelussa Logitech G915

Langattoman näppäimistön soveltuvuutta pelaamiseen on kyseenalaistettu aikojen alusta asti. Logitech haluaa murskata tämän myytin lyömällä kehiin LIGHTSPEED-tekniikalla varustetun G915:n.

17.09.2019

Kaunis. Uskomattoman kaunis. Logitech G915:n kohdalla ei muita adjektiiveja tarvita. Ensihetki näppäimistön kanssa saa itsensä tuntemaan Renée Zellwegeriksi Tom Cruisen edessä: ”You had me at hello.”

G915 ei kuitenkaan ole pelkkää koreaa pintaa. Logitech nimittäin lupailee tämän langattoman näppäimistön olevan täydellinen valinta pelaajalle. Jos ei muut seikat, niin ainakin korkea hinta saa miettimään pitääkö lupaukset. Katsotaanpa pintaa syvemmälle!

Teräsvahvistettu ja hitusen yli kilon verran painava näppäimistö on ihailtavan vankka. Kaikki siihen käytetyt materiaalit ovat ensiluokkaisia: alumiiniseoksesta valmistettu päällyskotelo on kevyt, minkä lisäksi harjattu metallinhohtoinen pinta on äärettömän tyylikäs. Näppäinhattujen pinnoite hylkii rasvaa, joten näppäimistö pysyy siistinä sormenjäljistä pitkään.

Kuten muutkin Logitechin viimeisimmät langattomat pelituotteet, myös G915 hyödyntää langatonta LIGHTSPEED-kommunikointitekniikkaa. Ominaisuus mahdollistaa langattoman tiedonsiirron huippunopeasti ja viiveettömästi yhden millisekunnin päivitysnopeudella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toimintavasteessa ja nopeudessa ei ole mitään eroa langallisiin vaihtoehtoihin verrattuna. Jos takaraivoon on jäänyt ajatus siitä, että langaton näppäimistö ei olisi pelattaessa luotettava, sen voi viimeistään tässä vaiheessa heittää vanhentuneena roskakoriin.

Lisäetuna G915:ssä on LIGHTSPEED-yhteyden lisäksi myös Bluetooth-yhteys. Siten näppäimistön voi yhdistää samanaikaisesti kahteen eri laitteeseen, ja vaihtaa niiden välillä sujuvasti pelkällä napinpainalluksella.

G915 on ensimmäinen näppäimistö, joka hyödyntää Logitechin viimeisintä kehitystyön huippuonnistumista, uusia GL-kytkimiä. Normaaleja mekaanisia kytkimiä puolet matalammat ja kevyemmät GL-kytkimet tarjoavat kaikki samat laatuvaatimukset kuin perinteisetkin kytkimet. Luonnollisesti ne ovat läpikäyneet vaativat laatutestit, ja lopputulos on mairitteleva. GL-kytkimet tarjoavat tyypilliseen kytkimeen verrattuna jopa 25 prosenttia nopeamman painalluksen sekä erittäin miellyttävän käyttökokemuksen. Testissä ollut Tactile-kytkin tarjoaa hienovaraisen näppäinvasteen ollen täten omiaan esimerkiksi FPS-peleihin. Näppäimistö on saatavilla myös kuuluvat naksahdukset tarjoavilla Clicky-kytkimillä sekä täysin tasaisen painalluksen antavilla Linear-kytkimillä.

G915:ssä on täysi pohjoismainen näppäinvalikoima toimintopainikkeineen erillisen numeronäppäimistön kera. Pelaajien moninaiset tarpeet on huomioitu myös viiden G-näppäimen muodossa. Niihin voi luoda omat järjestelmä- tai makrokomennot Logitech G HUB -ohjelmiston avulla. Näppäimistön omaan muistiin voi tallentaa kolme eri profiilia, mikä tekee vaihdon pelistä toiseen todella sujuvaksi.

G-näppäimet sijaitsevat vasemmassa laidassa. Ratkaisu ei ole ainutlaatuinen tai uusi, mutta toisille käyttäjille positio voi vaatia totuttelemista. Liian innokkas pikkusormi voi harhautua shiftin tai ctrl-näppäimen asemesta makronäppäimelle, jolloin lopputulos on kaikkea muuta kuin toivottu. Mutta kuten mainittu, tämä on puhtaasti tottumiskysymys. Toiselle Tiltin testaajista ei harhaosumia tullut kertaakaan, mutta toiselle varsinkin näppäimistön käyttöönoton alkuvaiheessa jonkin verran.

Näppäimistön yläreunassa on omat pehmeät painikkeet eri ohjainprofiilien, pelitilan, valojen ja yhteyksien hallintaan. Lisäksi G915:ssä on erilliset mediapainikkeet musiikin tai videoiden hallintaan sekä oma säätörulla äänenvoimakkuudelle. Portaaton säätörulla on tarkoituksellisen leveä, jotta sokea käsi löytää sen tarpeen tullen nopeasti.

G915:n suunnittelun teemana on selkeästi ollut yhdistää Logitechin uusimmat ja parhaat tekniikat mistään tinkimättä, ja se jatkuu myös valojen kanssa. G915 on ensimmäinen langaton LIGHTSPEED-pelinäppäimistö, jossa on käytössä LIGHTSYNC-värivalot. Tekniikka mahdollistaa käytännössä rajattoman valo- ja väritehosteiden yhdistelmän 16,8 miljoonalla värillä. G HUB -ohjelmistolla voi tehdä omat väritehosteet, suunnitella valoanimaatioita tai valita useista valmiista tehostevalikoimista. Mikäli näppäimistön valoasetukset yhdistää muihin Logitech G LIGHTSYNC -tuotteisiin, valomaailman saa laajennettua halutessaan koko huoneeseen. Erikoisena ratkaisuna kaikkien näppäimien kaksois- tai kolmoistoiminnot eivät ole valaistuja. Toisaalta tämän hintaluokan näppäimistön ostajalla on kymmensormijärjestelmä varmasti sen verran selkäytimessä, että lainausmerkki tai puolipilkku löytyvät ilman etsimistä.

G915:n akunkesto keskimääräisellä kahdeksan tunnin käytöllä on parhaimmillaan jopa 135 päivää valaistuksen ollessa poiskytkettynä. Täydellä koko näppäimistön kattavalla valaistuksella yksi lataus riittää 30 tunniksi. Näppäimistö varoittaa alhaisesta akun varaustilasta, ja se latautuu noin kolmessa tunnissa mukana tulevalla usb-kaapelilla. Luonnollisesti näppäimistö toimii myös normaalisti USB-yhteyden kanssa, joten pelaamista voi jatkaa myös latauksen aikana. Tehokkaassa testissä tuli todettua, että Logitechin lupaamat käyttöajat pitävät paikkansa.

Logitech G915 on paperilla erittäin vakuuttava tuote, mutta se on myös käytännössä ihailtavan toimiva kokonaisuus. Sen herkkä näppäintuntuma on loistava sekä pelaamiseen että pitkäkestoiseen työskentelyyn. Moniliittimaisen komea ulkokuori tyylikkäine valoineen, huisan nopea vasteaika ja vakuuttavan jämerä runko; voiko langattomalta näppäimistöltä odottaa enempää?

FYYSISET MITAT
Pituus: 475 mm
Leveys: 150 mm
Korkeus: 22 mm
Paino ilman johtoa: 1 025 g
USB-johdon pituus: 1,8 m

TEKNISET TIEDOT
Matalat GL-kytkimet:
Painallusten mitta: 1,5 mm
Painallusvoima: 50 g
Näppäinpainallusten mitta yhteensä: 2,7 mm

Akun käyttöaika:
30 tuntia (100 %:n kirkkaudella)
135 päivää (ilman valaistusta)

Sisäinen muisti:
2 valaistusprofiilia
3 G-näppäinten makroprofiilia

Muut ominaisuudet:
Langaton LIGHTSPEED
Bluetooth®
Näppäinkohtainen LIGHTSYNC-RGB-valaistus
5 erillistä G-näppäintä
Erilliset mediapainikkeet ja portaaton äänenvoimakkuuden säätörulla

Näppäimistön SVH on 249€.
Saatavilla on myös langallinen versio G815 (SVH 199€).

Lisää luettavaa