Kauniin kuoren alla sykkii suuri sydän – arvostelussa Logitech G815 -pelinäppäimistö

Logitechin monoliittimaisen huippunäppäimistön langallinen versio uudella ilmeellä.

02.11.2022

Allekirjoittaneen sormien alla jo yli kolmen vuoden ajan ykkösnäppäimistönä toimineen fantastisen Logitech G915:n langallisesta G815-versiosta on ilmestynyt uusi lumenvalkoinen versio. Tiltin testiin saapui näppäimistön tactile-versio. Se sisältää tuntopisteellä varustetut GL-kytkimet.

Kuten langaton G915, mekaaninen Logitech G815 on aivan uskomattoman kaunis näppäimistö. Sen tyylikkäästi muotoiltu alumiiniseoksesta valmistettu päällyskotelo, 22 millimetrin kokonaiskorkeus, komea RGB-valaistus ja näppäimien harjatusta metallista valmistetut pinnat tekevät lankusta todellisen silmänilon. Lisäksi koko komeus on kiinnitetty teräsvahvisteiseen pohjaan. Kaupan päälle näppäimet pysyvät siisteinä, sillä niissä on rasvaa – eli sormenjälkiä – hylkivä päällinen.

Kiinteän satagrammaisen liitäntäjohdon kera 1 145 grammaa painava G815 sisältää matalat GL-kytkimet. Niiden painallusmitta on 1,5 mm ja ne toimivat 45 gramman painallusvoimalla. Näppäimistöllä on todella nopea kirjoittaa. Luonnollisesti myös WASD-pelailu sujuu kuin rasvattu. Näppäinhatuissa olevissa kirjaimissa ja numeroissa on hienonhieno tuntuma, johon tykästyy nopeasti lankun käyttöönoton jälkeen.

Matalaprofiilinen näppäimistö ei rannetukea kaipaa. Sen saa asetettua kolmeen eri kulmaan pohjassa olevien kumitassujen pitäessä sen tukevasti paikoillaan.

Lankun erikoisuuksina on vasemmassa reunassa olevat viisi ohjelmoitavaa G-näppäintä, oikeaan yläkulmaan sijoitettu äänenvoimakkuuden säätörulla ja sen alapuolella olevat medianäppäimet. Lisäksi funktionäppäimien yllä on näppäimet kolmelle eri profiilille, makrojen ohjelmoinnille, pelitilalle ja näppiksen valaistuksen kirkkaudensäädölle. G-näppäimien olemassaolo vaatii harjoittelua, sillä alussa pikkurilli tuntuu vähän liiankin helposti eksyvän niiden pariin. Muutaman päivän treenaamisen jälkeen nämä tahattomat virheet jäävät kuitenkin unholaan.

G815 sisältää yhden huomattavan ominaisuuden, jota G915 ei tarjoa: näppäimistössä on nimittäin USB-portti. Kun näppiksen iskee tietokoneeseen kummallakin liitäntäjohdon USB-A-liittimellä, toimii tämä näppiksen taakse sijoitettu portti täysiverisesti. Siihen voi siis liittää esimerkiksi muistitikun, toisen laitteen USB-donglen tai akun lataamista kaipaavan kännykän.

G815:n erikoisnäppäimien ja RGB-valojen säätäminen onnistuu itse lankulla erilaisten näppäinkombojen avulla, mutta helpoiten homma sujuu G Hub -ohjelmistolla. Windowsille ja Mac OS:lle ladattavissa oleva softa vaatii pientä tutustumista, mutta opiskelun jälkeen sen käyttö on sujuvaa ja nopeaa. Etenkin lankun RGB-valaistuksesta saa softan kautta helposti ilon irti erilaisten värianimaatioiden ollessa selkeästi esillä.

Matalaprofiilinen, mutta siltikin jämerä Logitech G815 ei anna sijaa pienimmällekkään moitteelle. Se on sekä peli- että hyötykäytössä aivan täydellinen tapaus. Kauniin kuoren alla sykkii suuri sydän; G815 onkin selkeästi suunniteltu ja toteutettu vilpittömällä rakkaudella.

Tällä näppäimistöllä pelaa ja kirjoittaa formulanopeudella, sen G-näppäimistä on paljon iloa ja äänenvoimakkuusrullaan totuttua voi vain ihmetellä sitä, miten on ennen pärjännyt ilman sellaista. Lisäksi näppiksen huipputyylikäs ulkoasu ihastuttavien RGB-valojen kera saa hymyn väkisinkin naamalle. Halpa G815 ei ole, mutta malli on jokaisen euron arvoinen.

Valkoinen Logitech G815 maksaa 209 euroa. Se on saatavana myös mustana hintaan 239 euroa.

YHTEENVETO:
***** / *****
Ihastuttavan kaunis ja upeasti toimiva pelinäppäimistö, joka soveltuu myös tehokkaaseen hyötykäyttöön. Tämä on matalaprofiilisten langallisten näppäimistöjen todellinen kingi. Piste.

Tarkoitus oli laittaa tähän huono vitsi G815:n perässä olevasta USB-liittimestä. Yksikään niistä ei läpäissyt ennakkosensuuria.

Lisää luettavaa