Mekaanista ihanuutta ihanaan hintaan – arvostelussa Provo Kajo Opto -näppäimistö

Voiko huokea hintalappu pitää sisällään huippuluokan pelikokemuksen?

15.06.2021

Suomalaisen Provon The End Game -tuotesarjaan kuuluva Kajo Opto on muotoilultaan pelkistetty mutta muutoin täysiverinen näppäimistö kaikille pelinsä vakavasti ottaville. Mekaanisista Outemu Black -kytkimistä vauhtinsa saava pienireunainen optinen näppis asettuu 44,2 mm * 13,3 mm:n koollaan nätisti normaalikokoiselle pelipöydälle vieden minimaalisesti niin sanottua ylimääräistä tilaa. Näppis yhdistetään tietokoneeseen tai pelikonsoliin kiinteällä puolitoistametrisellä ja punotulla liitinkaapelilla.

Provo Kajo Optosta havaitsee heti ensihetkistä alkaen, että se on suunniteltu ja toteutettu kovan luokan pelaajille. Metallinen etupaneeli ja riittävän vahvalta vaikuttava runko tekevät hyvän vaikutuksen. Laseroidut näppäinhatut tuntuvat sormien alla todella miellyttäviltä, mutta varsinainen ässä tulee itse naputtelutuntumasta: se on nimittäin suorastaan loistelias.

Kunnioitettavan nopealla 0,2 ms:n vasteajalla toimivat kytkimet iskevät sormet sellaiselle ralliasteelle, johon ei tämän hintaluokan näppiksissä ole yleensä totuttu. Heti testailujen alussa pelkästään tekstin kirjoitusnopeus sujui kuin laakista uudella vaihteella. Naputtelun lomassa tuli Kajo Optosta havaittua pari tärkeää seikkaa, jotka vaikuttavat olennaisesti sekä työskentelyyn että pelaamiseen. Ensinnäkin näppäimien painallussyvyys on erinomainen tehden etenkin kirjoittamisesta todella sulavaa ja virtaviivaista. Toiseksi virhenäppäilyjä ei tullut laisinkaan, vaan ruudulle tuli juuri sitä mitä pitikin. Pelaamista ajatellen näppis tukee luonnollisesti anti-ghostingia, eli homma ei kyykkää liian monen näppäimen samanaikaiseen painamiseen.

Värikoreudesta ei ole koskaan haittaa. Näin ollen RGB-valaistuksella varustetun Kajo Opton näkee myös pimeässä. Erilaisia värianimaatioita on useita. Niiden säätäminen – kuten myös funktionäppäimiin sijoitettujen medianäppäimien käyttäminen sekä oletusohjelmien (esimerkiksi sähköposti ja selain) käynnistäminen – onnistuu nopeasti FN-näppäimen kautta. Mitään silmiä sokaisevaa värirallia ei näppäimistöltä kannata odottaa, sillä valaistus on hienostuneen hillittyä. Osa animaatioista herättää kylläkin hauskasti huomiota.

Aivan täysin virheetön ei Kajo Opton toteutus kuitenkaan ole, sillä näppikseen on jäänyt yksi lapsus. Mikäli halajaa näppiksensä jyrkemmässä kulmassa, täytyy pohjassa olevat jalat nostaa pystyyn. Kajo Opto kallistuu tällöin mukavasti jyrkempään asentoon, mutta valitettavasti samalla lähtee pito. Pystyjaloissa ei ole minkäänlaisia kumitassuja, joten ainakin allekirjoittaneen pelipöydillä näppis alkoi hieman lipsumaan hurjimpien naputtelusessioiden aikana. Tämä voi olla tottumiskysymys, eikä asia haittaa niitä käyttäjiä, joille Kajo Opton sinänsä erinomaisen kaltevuuden omaava perusasento on sopiva. Mutta jyrkempiin kulmiin tottuneet joutunevat leikkimään MacGyveriä tarpeellisen kitkan aikaansaamiseksi.

Parin viikon testailun perusteella Provo Kajo Opto tarjoaa satasen hintalapullaan uskomattoman pätevän optisen pelinäppäimistön, joka on loistava myös romaanien kirjoittamiseen. Pröystäilemätön ulkonäkö kertoo, että tässä naputellaan nyt ihan vakavissaan ja nopeus edellä. Kajo Opton tuntuma on kaikin puolin huippuluokkaa. Jyrkemmässä käyttökulmassa näppis voi liikahdella käyttäjän peli-/naputtelutyylistä riippuen, mutta perusasennossa ei tätäkään ongelmaa ole. Näin ollen Kajo Opto on loistava ja edullinen valinta kovillekin pelitykittäjille.

Provo Kajo Opto maksaa noin 100 euroa.

Provon nettisivuille pääset tästä.

Nuoli osoitti provon suuntaan, joten oli pakko provosoitua.

Lisää luettavaa