Tilaääntä vai ei? – Arvostelussa Logitech PRO X League of Legends Edition -pelikuulokkeet

Logitechin uudet League of Legends -peliluurit on suunnattu sekä tietokone- että konsolipelaajille.

18.12.2021

Logitechin uuden League of Legends -tuotesarjan kuulokkeiden virkaa toimittaa langalliset PRO X -peliluurit. 3,5-millimetrisellä liitäntäkaapelilla varustettu malli sopii sekä tietokone- että konsolikäyttöön. Tietokonepuolella saadaan kupeista kuitenkin huomattavasti enemmän irti. Mutta ei hoppuilla, vaan lähdetään nyt aluksi liikkeelle tutustumalla paketin sisältöön.

Kohtuullisen huomiotaherättävässä Logitech PRO X League of Legends -paketissa on 317 grammaa painavien luurien lisäksi 10-grammainen irrotettava mikrofoni, aiheen mukainen suojapussi, kankaiset vaihtokorvatyynyt, ulkoinen USB-äänikortti, kaksi liitäntäkaapelia sekä Y-sovitin erillisiä mikrofoni- ja kuulokeportteja varten. Kaksimetrinen liitäntäkaapeli on varustettu äänenvoimakkuusrullalla ja mikrofonin mykistyskytkimellä. Puolitoistametrinen piuha on sen sijaan tarkoitettu käytettäväksi kännyköiden ja tablettien kanssa – jos sellaisessa nyt sattuu olemaan 3,5 mm liitin. Kyseisessä kaapelissa on ainoastaan play/stop-näppäin.

Luurien panta on teräksinen ja se on pehmustettu mukavaksi. Vaahtomuoviset keinonahkakorvatyynyt ovat miellyttävät ja erinomaisen epähiostavat. Ne kätkevät alleen 50 mm kaiutinelementit, joiden taajuusvaste on 20 Hz – 20 kHz ja impedanssi 35 ohmia. Ääntä piisaa riittävästi eikä se puuroudu kovillakaan voimakkuuksilla. Konsolikäytössä dynamiikka on hyvää ja ääni pysyy erinomaisessa tasapainossa. Ainoastaan Dolby Atmos -käytössä (Xbox-konsolit) kompuroidaan hienoisesti, sillä äänimaisema ei avaudu lähellekään niin ympäröiväksi kuin odottaisi. Stereoerottelu pehmenee kuten Atmoksessa on tapana, mutta takaa tai ylhäältä ei suuntauksia pahemmin tule. Harmi.

Tietokonekäytössä PRO X tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin konsoleilla. Lataa vain aluksi Logitech G HUB -ohjelmiston (Windows 10 / Mac OS) ja iskee mukana tulevan ulkoisen USB-äänikortin kiinni. Näiden nopeiden temppujen jälkeen pääsee säätämään sekä ääntä että mikrofonin toimintaa.

Logitech G HUB -softalla oman äänen käsittely sujuu vaivattomasti.

USB-äänikortin avulla luureista kuoriutuu esiin 7.1-tilaääni. Tai noh, ainakin pitäisi kuoriutua. Kupit tukevat sekä DTS:X 2.0- että DTS Super Stereo -tiloja. Langattomien PRO X -kuulokkeiden DTS:X 2.0 oli esimerkillisen hyvä, mutta valitettavasti sama ei kuitenkaan toistu näissä langallisissa versioissa. Itse asiassa monikanavaäänien kolme eri asetusta (viihde, pelaaminen, urheilu) kuulostavat ensinnäkin kaikki aivan samanlaisilta ilman pienintäkään eroa. Toiseksi ero tavalliseen stereoon on minimaalinen. Toivottavasti tähän on tulossa muutos tulevissa G HUB -päivityksissä. DTS Super Stereo toimii sen sijaan täsmälleen samalla tavalla kuin langattomissa versioissa kuulostaen aivan järkyttävän tunkkaiselle. Se on ainakin allekirjoittaneen korville täysin käyttökelvoton kaikissa olosuhteissa.

Mikrofonin suhteen G HUB -sovellus toimii erinomaisesti. Softan mahdollistama Blue VO!CE -tekniikka käsittelee ääntä reaaliaikaisesti tehden lopputuloksesta sopivasti mahtipontisemman ja vähemmän sivuäänihäiriöitä ottavan. Erilaisia suodattimia on runsaasti, joten jokainen käyttäjä löytää itselleen sopivan vaihtoehdon. Irroitettavan elektreettikondensaattorimikrofonin taajuusvaste on muuten 100 Hz – 10 kHz.

League of Legendsin mukaista värimaailmaa tarjoavat PRO X -luurit ovat stereoäänen suhteen todella pätevät ja hintaluokassaan jopa poikkeuksellisen kyvykkäät. Tasaisen varma äänimaisema ilman korostuneita taajuuksia, erinomainen mikrofoni ja miellyttävä muotoilu pitivät huolen, ettei pitkäkään pelisessio puuduttanut tai kuumottanut korvia. Konsolikäytössä ohjaimeen iskettävä kaksimetrinen liitäntäkaapeli on ilman sen niputtamista aivan liian pitkä, ja mikäli kaipaa Dolby Atmosta, ei näistä luureista ole siihen. Tietokonepuolella surround-olemattomuus selviää toivon mukaan softapäivityksellä. Tässä vaiheessa kuppien potentiaali jää kuitenkin pimentoon.

Logitech PRO X -pelikuulokkeiden hinta on noin 130 euroa. Luurit on saatavilla myös mustana.

Muiden Logitech League of Legends -tuotteiden arvosteluja:
Logitech PRO Wireless League of Legends Edition -pelihiiri
Logitech G840 XL League of Legends Edition -hiirimatto
Logitech PRO League of Legends -pelinäppäimistö

Erilaisia letkuja ja sovittimia on niin paljon, että voisi luulla tuijottavan dominatrixin välinevarastoa.

Lisää luettavaa