Kylän nopein hiiri – arvostelussa Glorious Model O 2 Pro 4K / 8 KHz Edition

Gloriousin uusi ultrakevyiden hiirien mallisto pyrkii kalifiksi kalifin paikalle.

11.12.2023

Suorituskykyyn ja viimeisteltyyn lopputulokseen keskittyvä Glorious julkaisi tovi sitten ensimmäisen hiirimallistonsa. Laitteet saivat julkaisunsa tienoolla melko ristiriitaiset arviot. Nyt markkinoille tuodut uudet e-urheilijoille suunnatut ultrakevyen painoluokan jyrsijät pyrkivät korjaamaan edeltävien versioiden puutteet. Samalla uudet mallit kilpailevat suoraan muun muassa Logitechin laitteiden kanssa samoilla taistelukentillä.

59 grammaa painava Glorious O 2 Pro 4K / 8KHz on suorastaan naurettavan kevyt. Keveydestään huolimatta ulkokuori on jämerän ja kestävän oloinen. Laitteen pohjassa sijaitsevat neljään kohtaan istutetut PTFE-jalakset ovat varsin pienet mutta käytössä juuri sopivan liukkaat. E-urheiluun suunnatuille laitteille tyypillisesti malli juoksee matolla varsin vaivattomasti, mutta myös pysähtyy tarkasti. Tuntumaa voi kuvailla tarkaksi, eikä esimerkiksi turhaa liukumista tapahdu lainkaan.

Yksikön ytimenä hyrräävää BAMF 2.0 -sensori kykenee maksimissaan 26 000 DPI:n tarkkuuteen. Tarkkuutta voi säätää pikanäppäimen avulla neljässä portaassa. Oletusarvoisesti tarjolla on 400, 800, 1200 ja 3400 DPI:n esiasetukset, mutta Gloriousin omalla Core-ohjelmistolla voi säätää portaita vapaasti. Hiiren kuuden näppäimen pohjalla toimivat valmistajan omat optiset kytkimet. Käyttöikää napeille luvataan ainakin miljoonan klikkauksen verran.

Gloriousin oma Core-ohjelmisto on kevyt ja helppokäyttöinen. Softan sisältä onnistuu niin laitteen firmware-päivitykset kuin suorituskyvyn säädöt. Selkeydeltään kyseessä on harvinaisen hyvin suunniteltu kokonaisuus ja hiiren ominaisuuksien vapaa säätely onnistunee sen kautta myös täydeltä noviisilta. Valitettavasti toimivuuden suhteen softalle ei voi kuitenkaan antaa täysin puhtaita papereita. Laitteen sisäisen firmwaren päivittäminen Coren kautta tuntuu toimivan vain tähtien ollessa taivaalla juuri oikeassa asennossa. Eri keskustelupalstoja perusteella myös muilla käyttäjillä on ollut samanlaisia ongelmia. Lukuisten yritysten jälkeen päivityksen sai maaliin, mutta näin vaivalloista touhun ei missään nimessä tulisi nykypäivänä olla.

O 2 Pro on muotoilultaan symmetrinen. Vasemmassa reunassa sijaitsevat lisänäppäimet tekevät siitä tosin väkisinkin oikeakätisille mukavamman käyttää. Minkäänlaisia RGB-valoja ei laitteen pinnalla ole, joten välkettä elämäänsä kaipaavien on syytä kääntyä muiden mallien pariin. Laitteen ainoat valot ovat yksikön päällä ja pohjassa olevat pienet lediyksiköt. Pohjassa valo osoittaa käytössä olevaa DPI-tarkkuutta neljällä vaihdettavissa olevalla sävyllä ja päällä sijaitseva lamppu kertoo laitteen virtatilasta.

Näppäimet ovat tuntumaltaan erinomaiset. Hienoisesti koverat päänäppäimet tuntuvat hyvältä käyttää ja optisten kytkinten ansiosta niiden vasteaika on hyvin pieni.

Vasemman laidan sivunäppäimet sijaitsevat keskisuurelle kädelle suhteutettuna juuri oikeassa kohdassa ja ne on myös eroteltu selkeästi toisistaan. Myös selvästi kohollaan oleva DPI-näppäin on helppo erottaa sokkonakin. Hiiren rullan kumipäällyste tuntuu mukavalta sormen alla ja sen verrattain suuri kuviointi tekee sen tarkasta käytöstä helppoa. Äänettömäksi yksikköä ei voi haukkua, sillä jokainen näppäimistä päästää käytettäessä ulos varsin tyydyttävän naksahduksen.

Maksisimissaan jopa 8 000 hertsin päivitystaajuuteen yltävää hiirtä voidaan käyttää langallisesti tai langattomasti. Mukana toimitetaan 4 000 hertsin päivitysvauhtiin yltävä langaton mokkula, joka yhdistetään tietokoneeseen USB-A-USB-C-piuhan avulla. Kaapelin päähän kytkettävää donglea suositellaan pidettävän maksimissaan 30 sentin päässä hiirestä häiriöiden minimoimiseksi. Kahdeksan kilohertsin vauhteihin päästään ainoastaan yksikön ollessa kiinni johdon päässä. Hillittömän korkea päivitysnopeus tuntuu käytössä aivan järjettömän hyvältä ja esimerkiksi testipelinä toimineen Call of Duty: Modern Warfare 3:n kohdalla se myös sujuvoitti pelitunnelmaa tuntuvasti.

Akkukestoa luvataan 1 000 hertsin päivitystaajuudella ajettaessa noin 80 tunniksi. Korkeampia päivitystaajuuksia käytettäessä virtaa ei riitä aivan yhtä pitkäaikaiseen käyttöön. Laitetta voi käyttää normaalisti myös latauspiuhan ollessa kiinni. Paketin mukana tuleva paracord-punoksella päällystetty USB-A-USB-C-piuha on poikkeuksellisen joustavaa mallia. Taipuisan hännän ansiosta hiirtä on mukava käyttää myös kaapelin ollessa kiinni.

Noin 140 euron hintaan myytävä Glorious Model O 2 Pro 4K / 8KHz on vakavissaan pelaamiseen suhtautuvalle hyvä hankinta. Turhan krumeluurin sijaan tarjolla on vakaata suorituskykyä ja käyttömukavuudeltaan ensiluokkainen pelihiiri. Tällaisenaan arvosanaa voi rokottaa oikeastaan ainoastaan vasenkätisyyden tuen puutteesta ja hallintaohjelmiston ongelmista.

Hiiren perusmallin arvion voit käydä lukemassa täältä.

YHTEENVETO:
**** / *****
Vakavasti pelaamiseen asennoituville käyttäjille suunniteltu hiiri, joka ei kuvia kumartele. Riisutun ulkomuodon sisällä rullaa todella suorituskykyinen laitteisto. Käyttömukavuudeltaankin ensiluokkaista laitetta on mahdoton moittia juuri muusta kuin vasenkätisiä sorsivasta muotoilusta ja hallintaohjelmiston ongelmista.

Messukeskusvisiitillä mukaan tarttunut metrilakukerä ei valitettavasti toiminut USB-C-portin kautta.

Lisää luettavaa