Ihania potkuja korville – arvostelussa suljetut EPOS H6PRO -pelikuulokkeet

Ympäristön äänet tehokkaasti vaimentavat luurit, joilla pelaa niin tietokoneella kuin pelikonsoleillakin. Parinsadan euron kuulokemarkkinoilla on kuitenkin paljon tarjontaa, joten erottuvatko nämä edukseen?

15.10.2021

EPOS H6PRO -kuulokkeet saapuivat markkinoille sekä suljettuina että avoimina. Molemmilla on varmasti kysyntää, mutta tällä erää Tiltin testiin otettiin Closed-lisänimityksellä varustetut suljetut versiot, joiden passiivista melunvaimennusta valmistaja puuskuttaa tehokkaaksi.

Irroitettavan 22-grammaisen mikrofonin kanssa hieman alle 330 grammaa painava H6PRO Closed on varsin jämerän oloinen. Arvosteluun saapunut mustanvärinen yksilö antaa vaimeassa tyylikkyydessä itsestään ammattimaisen kuvan – ja tämä on varmasti enemmän kuin tarkoituksellista. Eikä tässä hintaluokassa tosin kannatakaan näyttää halvalta.

Jämeryyden lisäksi luurit ovat myös viimeisen päälle helppokäyttöiset. Ei firmware-päivityksiä, erillisiä softalatauksia ja niiden kaatuiluja, hätäilyä ”akku loppuu pian”-varoituksesta tai muutenkaan minkäänlaista epävarmuutta. EPOS H6PRO on puristeille sopiva malli, joka muistuttaa ajasta, jolloin laitteet iskettiin toisiinsa johdolla kiinni ja se oli siinä. Kuulokkeissa on tasan äänenvoimakkuussäädin ja that’s it.

H6PRO toimitetaan arvokkaan oloisessa paketissa, jonka mukana tulee kourallinen tarvittavaa tilpehööriä. Yhdistämistä varten on kaksi kaapelia, joista toinen on puolitoistametrinen 3,5 mm -liittimellä varustettu ja esimerkiksi konsolikäyttöön soveltuva. Toinen on sen sijaan kaksimetrinen kahdella 3,5 mm -liitimellä (ääni & mikrofoni) tietokonekäyttöön suunnattu kaapeli. Kuulokkeen päässä oleva liitin on mallia persoonallinen, joten omia 3,5 mm – 3,5 mm -kaapeleita ei pysty käyttämään. Paketin mukana tulee myös kaksi lätkää, jotka voi halutessaan asettaa vasempaan korvakuppiin peittämään irroitetun mikrofonin jättämää kuoppaa. Peittämiseen tarvitaan vain yksi lätkä, mutta mukana on ylimääräinen kappale todennäköisesti sen takia, että tällaiset onnistuvat hukkumaan aivan liian helposti.

Pehmustettu pääpanta ja korvat onnistuneesti ympäröivät muistivaahtokupit tuntuvat päähän laitettaessa poikkeuksellisen miellyttäviltä. Luurien rakenne ja istuvuus ovat itse asiassa niin onnistuneita, ettei yli 300 gramman painoa tahdo uskoa millään; se kun ei tunnu missään tuntikausienkaan jälkeen. Korvat eivät hikoilleet eikä päähän kohdistunut liiallista rasittavaa painetta. Luurit sopivat myös silmälaseja käyttäville.

Äänestä vastaavat 42 millimetrin elementit, joiden toistossa on hurjaa dynamiikkaa. Koska kyseessä on analogiset luurit eikä käytettävissä ole minkäänlaisia omia äänensäätömahdollisuuksia, on tärkeää, että käyttäjä pitää hieman bassovoittoisesta soundista. Allekirjoittaneelle tämä soveltui mainiosti ja korvat suorastaan rakastuivat H6PRO:n tuottamaan äänimaisemaan. Potkua tuli sekä peleihin että elokuviin juuri sopivasti eikä tippaakaan liikaa. Toisto on muutoin hyvin tarkkaa ja esimerkiksi suureellisissa musiikkikappaleissa kaikki instrumentit erottuvat täydellisen selkeästi.

Luureja testattiin sekä tietokoneella että Xbox Series X- ja Xbox One X -konsoleilla myös Dolby Atmos -tilassa. Äänikenttä avartui sen kautta varovaisesti. Atmos-miksattuihin elokuviin ei tullut toivottua surround-fiilistä, joten hulppeaa monikanavaäänimaisemaa vaativille nämä ovat pettymys. Atmos-elämys ei ollut missään tapauksessa epäonnistunut, mutta harmi, että se pysyi niin vaatimattomana. Dynamiikkaa riitti tässäkin tilassa, mutta äänen suuntaukset eivät vain yksinkertaisesti toimineet toivotun aggressiivisesti. Luurit kannattaakin hahmottaa ”varovaisen surroundin stereokuulokkeiksi.”

Todella näppärästi magneetilla kiinnittyvän mikrofonin taajuusvaste on 10 Hz – 10 kHz. Se toteuttaa tehtävänsä erittäin hyvin puheen kantautuessa pelikavereiden korviin tasokkaasti ja ilman ryppyilyjä. Ylöspäin käännettynä äänen mykistävää puomia pystyy taivuttamaan suun eteen käyttäjälle sopivaan asentoon. Mitään äänen mykistyksestä kertovaa lediä ei ole, joten tässä suhteessa täytyy olla hieman varovainen. Puomia käännettäessä tulee tosin selkeä naksahdus, jolloin tietää kuulevatko muut käyttäjän höpötykset vai ei.

Luurien passiivinen ulkopuolisen metelin eristys toimii tehokkaasti. Viihteeseen pystyy keskittymään erinomaisesti, sillä vähääkään kovempaa ääntä soitettaessa ympäristön melua ei liiemmin havaitse. Ja kun volyymiakin piisaa enemmän kuin tarpeeksi, on heittäytyminen pelien ja muun viihteen maailmaan todella helppoa. Tietokonekäytöstä muuten sellainen juttu, että oikeasta korvakupista säädettävä äänenvoimakkuus on irrallaan Windowsin vastaavasta. Näin ollen Windowsin äänet voi laittaa vaikka täysille ja kuulokkeilla sitten erikseen säätää tasoa miellyttäväksi.

EPOS H6PRO Closed on ihastuttavan dynaamisella ja bassovoittoisuudessaankin tarkalla äänellä varustettu pelikuuloke pitkäkestoisiin pelisessioihin. Luurit on valmistettu todella miellyttäväksi päässä pidettäväksi ja helppokäyttöisyydessään ne ilahduttavat nykyisessä maailmassa, jossa jo saunan kiukaitakin pitää firmware-päivittää toimivuuden takaamiseksi. Mahtavia surround-elämyksiä ei ole tarjolla, mutta hemmetin hyvin potkivaa stereota sitäkin enemmän. Kun mikrofonikin on tasokas, niin aika vähälle jää näiden suhteen motkotukset.

Jos käytössä on useita 3,5 mm -liitännällä varustettuja viihdelaitteita ja haluaa käyttöön vain yhdet luurit, ne ovat tässä.

EPOS H6PRO Closed maksaa noin 200 euroa. Luureja on saatavilla kolmella eri värityksellä: musta, vihreä ja valkoinen.

Ei, tässä ei ladata sähköä uuteen Teslaan.

Lisää luettavaa