Victory Point on Keski-Suomen monipuolisin eSports-keskus

Jyväskylään syyskuun lopussa avattu Victory Point on neljän kaveruksen ja nuoren yrittäjän perustama pelisali ja -keskus, jonka tilat sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa kävelykadun varrella. Tilt kävi tutustumassa tiloihin ja jututti toimitusjohtaja Sami Johanssonia.

Sami Johansson on pelaaja, jota sopivan pelipaikan puuttuminen Jyväskylän kokoisesta kaupungista oli kaivellut mieltä jo jonkin aikaa:

– Olin jo pitkään harmitellut, ettei Jyväskylän keskustassa ole mitään nykyaikaista viihdepaikkaa pelaajakansalle. Juttelimme kaverini kanssa syksyllä 2017 haaveillen miten siistiä olisi, jos me perustettaisiinkin sellainen paikka tänne itse. Sitten ratkaiseva kipinä syttyi Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston haastattelun aikana, Sami Johansson kertoo.

– Olin Jyväskylän Veturitallien pelihankkeessa Timon haastattelijana peliohjelmaamme varten. Kun kysyin Timolta, että mitä mieltä Jyväskylän kaupunki olisi tälläisesta ideasta tai aikeesta, niin hän totesi sen olevan toteuttamiskelpoinen liikeidea ja heitti pallon minulle todeten, että ”perusta sinä”.

– Siitä alkoi idean vakava suunnittelu ja asioiden selvittäminen, sekä kysynnän selvittäminen somen kautta paikallisilta pelaajilta.

Sami Johanssonin apuna kysynnän selvittämisessä oli Jyväskylän eSports-Seura Jesse ry.

– Vastaukset olivat erittäin selkeitä: pelikeskukselle on selvästikin kova kysyntä eSportsin tukemiseksi Keski-Suomessa. JAMKilla (Jyväskylän ammattikorkeakoulussa) töissä ollessani verkostoiduin muutamien tahojen kanssa ja työkollegoilta sain paljon apua vinkkeineen. Konseptia pyöriteltiin useaan kertaan.

– Välillä tuli franchising-kuvion mahdollisuus konseptiin mukaan ja jatkettiin sillä viime kevääseen saakka, jonka jälkeen päätettiin palata takaisin omaan konseptiimme. Lähdimme erikoistumaan monipuolisuuteen. Muut pelikeskukset olivat erikoistuneet aina joko PC- tai VR-puoleen havaintojeni ja haastattelujeni perusteella. Heräsi siis avainkysymys tästä: miksi ei voitaisiin yhdistää näitä kahta laitekantaa saman katon alle kasvattaen teoriassa samalla liikevaihtoa, kun pystyisimme tarjoamaan useammalle asiakasryhmälle tai segmentille laitteita käytettäväksi. Me nähtiin tässä markkinarako ja siksi päätettiin lähteä toteuttamaan monipuolisuuteen keskittyvä konseptimme.

Victory Pointin perustajat ovat Sami Johansson (27, Victory Pointin toimitusjohtaja), Elmo Hämäläinen (23v, B2B & somevastaava), Atte Oksanen (18, IT- & tapahtumavastaava) ja Antti Hallamäki (36, hallituksen varajäsen ja ”yleisasiantuntija”). Perustajien lisäksi tekijätiimiin kuuluvat markkinointivastaava Olli-Pekka Louniala sekä talkoolaiset Väinö Tamminen ja Lasse Ranta.

Victory Pointilla on pitkät aukioloajat, jotka hoituvat edellä mainitulla, pienellä mutta aktiivisella porukalla. Apuakin voi tarjota, jos on paloa tai tarvetta työharjoittelupaikalle.

– Tällä hetkellä meillä on vuorottelukäytäntö henkilöstöllä, joka koostuu kahdesta omistajasta, kolmesta harjoittelijasta sekä talkoolaisista. Viikonloppuvuorot on sitten jaettu kahteen vuoroon: klo 13-18 ja 18-23. Näin saadaan pidettyä työn kuormitus siedettävissä rajoissa.

– Otamme kyllä porukkaa työharjoitteluun, mutta tällä hetkellä joudutaan ainoastaan hillitsemään ottamalla maksimissaan neljä kerrallaan, jotta kaikille löytyy sopivasti tekemistä ja homma ei karkaa käsistä byrokratiapuolella. Talkoolaisena voi siis ilman muuta tulla jeesaamaan työvuoroissa, jos auttamisen halu on vahva toimintamme suhteen.

Jyväskylässä on ollut pelikahviloita aiemminkin, mutta moneen vuoteen ei yli 140 000 asukkaan nuorekkaassa, opiskelijavetoisessa kaupungissa ole moisia toiminut. Viimeisin lienee vuonna 2013 lopettanut Bar Launch.

– Jyväskylässä on ollut aiemmin pelikahviloita, mutta ne ovat toimineet eri konseptilla. Nyt olemme ainoa vastaava toimija koko Keski-Suomessa ellei jopa koko Suomessa, jos tarkasti verrataan konsepteja. Meidän avainsana onkin monipuolisuus, kun muut erikoistuvat vain yhteen ominaisuuteen.

Victory Pointin monipuolisuus näkyy ennen kaikkea pelisalin varustuksessa. Pelaajille on tarjolla yhteensä yli 20 PC:tä sekä erilaisia VR-laitteita. Myös retroilijat voivat myhäillä pelisalin retropisteellä tyytyväisenä.

– Meidän arsenaalista löytyy 14 tehokasta PC:tä sekä lisäksi 6 teho-PC:tä Victory Lounge -huoneestamme. Neljä Oculus Questia langattomana ja itsenäisenä VR-laitteena, HTC Vive Pro langallisena PC-VR:nä, kaksi PS4 Pro -konsolia ja tanssipelilaite. Lisäksi meillä on retropiste, jossa pelattavana on NES ja PS2:n arcade shooter, Sami Johansson listaa ja jatkaa:

– Huomasimme että PC-koneillamme on mahdollisuus tehdä töitä, joten koneet soveltuvat esimerkiksi graafikoille, videoeditoijille, tubettajille tai musiikintekijöille, jotka käyttävät FL Studiota.

– Tilojamme voi halutessaan myös vuokrata omaan käyttöönsä yksityistilaisuutena, jolloin varattuun huoneeseen voi tuoda omat kevyet alkoholijuomatkin. Meiltä saa haluttaessa lisäksi samaan pakettiin catering-palvelun Cafe Vilhelmin kautta ja/tai baarimestarin palvelun cocktailbaari Deloreanin kautta.

Mitkä ovat Samin ja muiden Victory Pointin työntekijöiden tulevaisuuden odotukset, haasteet ja unelmat?

– Mitä laajentumiseen tulee tulevaisuudessa, niin aika näyttää. Se on varmasti mahdollista, jos todetaan ensin Jyväskylän markkinoiden riittävän kannattavaan liiketoimintaan meidän kulurakenteellamme. Uskomme kuitenkin vahvasti kysynnän voimaan, mitä näkee ja kuulee joka puolella Jyväskylässä. Vetonaulaksemme arvioisin olevan langattomat ja itsenäiset VR-lasit ja Oculus Questit, jotka tuovat jotain uutta markkinoille.

Mitä muuta haluaisitte kertoa Tiltin lukijoille?

– Laitetaan sana kiertämään, että Jyväskylän keskustasta löytyy nykyään moderni viihdekeskus pelikansalle ja muillekin uusia kokemuksia haluaville! Tervetuloa!