Myynnissä pala historiaa, joka ei ole kirjoitusvirhe – Commodore 65

Commodore 64 oli ”tasavallan tietokone”, kuten mainoslause 80-luvulta meille kertoi. Nykyisten tehokoneiden aikana tuntuu uskomattomalta, miten niin onnettomilla ominaisuuksilla varustettu kotitietokone sai ihmiset hulluiksi. Silti Commodore 64 elää vielä muutenkin kuin ihmisten muistoissa, ja monet tekevät masiinalla yhä esimerkiksi demoja tai säveltävät musiikkia.

Harva kuitenkaan tietää, että Commodorella oltiin vuosina 1990-1991 tekemässä Commodore 65 -tietokonetta. Commodore 65:ssä oli tarkoitus olla 8 megaa RAM-muistia, 3,5 tuuman diskettiasema ja muuta vallankumouksellista konepuolen sisältöä.

Commodore-yhtiö meni kuitenkin konkurssiin vuonna 1994, ja Commodore 65 -tietokone jäi ainoastaan prototyypiksi. Jossakin vaiheessa näitä prototyyppikoneita kuitenkin levisi yhtiön salaisen kehityslaboratorion tiloista muuallekin. Tarkkaa prototyyppikoneiden määrää ei tiedä kukaan, mutta arvioiden mukaan niitä noin 50-400 kappaletta.

Nyt Saksan Ebayssa on myynnissä yksi tällainen prototyyppikone. Pelaamaan sillä ei pysty ja ohjelmistoa siinä ei ole, mutta olisihan se hienoa omistaa osa kotitietokoneiden historiaa. Ainoa miinuspuoli koriste-esineessä on sen hinta: tällä hetkellä koneesta on huudettu 5686 euroa.

Mikäli taskusta löytyy ylimääräistä rahaa ja retro kiinnostaa, huutokisaan voit sinäkin osallistua tästä linkistä. Huutokauppa sulkeutuu 14. huhtikuuta.