Tervemenoa pätsiin, Lara – arvostelussa Shadow of the Tomb Raiderin The Forge -laajennus

Syyskuussa julkaistu Shadow of the Tomb Raider oli kehittäjätiimin vaihtumisesta huolimatta kohtuullisen pätevä päätös Laran nuoruustrilogialle. Nykytrendin mukaisesti lisää on saatava uutta peliä odotellessa, joten sitähän toki onkin sitten luvassa roppakaupalla. Ensimmäisenä laajennuksena pelaajien ulottuville saapuu The Forge.

05.12.2018

Sanottakoon heti alkuun, että The Forge on mittakaavaltaan hyvin suppea lisäosa. Uudella tarinalla tai ympäristöillä ei suuresti juhlita, vaikka pääjuonen aikana etäiseksi jääneen Abigail Ortizin menneisyyttä raapaistaankin matkan varrella hieman. Tästä huolimatta kokonaisuus on tempaistu läpi vaivaisessa tunteroisessa, mikä tuskin tyydyttää fanien armotonta seikkailunnälkää.

The Forge heittää Laran aluksi selvittämään klassisen ”X marks the spot” -aarrekartan arvoituksia. Valitettavasti varsinaista suuren seikkailun tunnetta ei synny, sillä luvassa on hyvin pitkälti aiemmin tutun Kuwaq Yaku -kyläpahasen koluamista lähimmän waypointin perässä. Onneksi matka vie nopeasti uuteen polttavaan miljööseen, jonka tuliset pätsit myös selittävät laajennuksen nimipolitiikan.

Yllättävän kinkkinen The Forge -luolasto tarjoaa haastetta jopa kampanjan läpäisseelle, joskaan varsinaisesta elämyksestä ei voi puhua. Turhauttavan idean ympärille rakennettu pulmailu ei loista nokkeluudellaan, minkä lisäksi Lara syöksyy useaan otteeseen kuolemaansa pelkästään yritys ja erehdys -etenemismekaniikan vuoksi. Eipä sitä kantavaa ajatusta eli tulta ja laavaakaan hyödynnetä loppupeleissä muutoin, kuin tarjoamalla protagonistille näyttävä tapa kapsahtaa karuun kuolemaansa.

Pienimuotoiset pulmat on rakennettu upouutta kaksinpeliominaisuutta silmällä pitäen. Seikkailijaduon reitit poikkeavat aavistuksen toisistaan, minkä lisäksi itse tulinen pätsi helpottuu hieman kaverin kera tahkotessa. Toivoa sopii, että ominaisuus nähdään vielä kuudessa seuraavassa, kuukausittain julkaistavassa haasteluolastossa.

Lara on ilmeisesti oppinut kaiken tarvitsemansa pääkampanjan aikana, sillä kykypuu ei saa minkäänlaisia lisäyksiä The Forgen myötä. Innokkaita virtuaalisälän kerääjiä hellitään parilla tuliluikulla, joskaan näitäkään harmittavan tehottomia tussareita ei pääse laajennuksen aikana käyttämään kuin kertaalleen. Päivityksen myötä Lara voi lisäksi pukeutua Trinityn solttupukuun, joskin se ainut ja oikea kostyymi on edelleen ihanan kulmikas Tomb Raider 2 -skini.

Nopeasti koluttu The Forge ei ole Tomb Raideria parhaimmasta päästä, sillä kliseiset ympäristöt ja aiemmin tutuksi tulleet kyvyt sekä pelimekaniikat eivät onnistu herättämään tuntoja oikein suuntaan tai toiseenkaan. Kovimmille Lara-faneille paketti kuitenkin toimii kohtuullisena välipalana seuraavia – toivottavasti parempia – laajennuksia odotellessa.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö)

Lisää luettavaa