Sammaloitunut kivikasvo hymähtelee halki historian – arvostelussa Rock of Ages III: Make or Break

Terry Gilliamilta lainaava rallia ja linnanpuolustusta yhdistelevä sarja on vierinyt jo kolmanteen osaan. Ikävä kyllä materiaalia riitti hädintuskin yhteen peliin.

Rock of Ages -sarja ehtii ensi vuonna kymmenen vuoden ikään, eikä historiaa revittelevä kronikka näytä yhtään hidastumisen merkkejä. Kilpa-ajoa ja torninpuolustus-genreä vapaasti yhdistelevä huumoripläjäys ihastutti aikanaan sen tahallisen kehnoilla sanaleikeillä ja kepeällä käyttöliittymällä. Vuosien varrella sarja on kuitenkin kerännyt Katamarin lailla kaikenlaista turhaketta ympärilleen, minkä seurauksena lopputulos on alkanut tuntua turvonneelta. Nyt entistä ahkerammin Terry Gilliamin animaatioista lainaava kolmas osa tarjoilee kampanjan ja moninpelin lisäksi kenttäeditorin, jonka ympärille odotetaan selkeästi kehkeytyvän suurempikin yhteistö.

Rock of Agesin ongelma ei ole kuitenkaan sisällönpuute. Sarja on aina ollut täysin mukiinmenevä rallattelu jo perinteisten karttojen parissa. Suurta kampanjaa ei tarvittu, sillä arcade-henkinen kilpajuoksu halki historian jaksoi viihdyttää. Toki aiemmissakin peleissä oli eräänlainen tarina, mutta pääpaino oli aina enemmän nopeatempoisessa pelaamisessa.

Make or Break tuntuu kuitenkin tahmaiselta. Kaikkea on enemmän muttei välttämättä paremmin. Tarinaan on ympätty entisestään Gilliamilta lainattuja pätkiä, jotka alkavat viimein ärsyttämään enemmän kuin naurattamaan. Se, mikä alkoi pastissina, tuntuu nyt laiskuudelta.

Pelaajan tehtävänä on vyöryttää ikuisuuksien kiveä halki sekopäisten kenttien, tai sitten rakennella itse esteitä pitämään vihollisen murikat loitolla. Alussa rakentelu on yhtä tyhjän kanssa, sillä kaikki oikeasti kunnolliset esteet on maksumuurin takana. Jotta niitä saisi käyttöön, täytyy matkata ympäri pelin maailmankarttaa muissa kilpailuissa tarvittavan hynän keräämiseksi. Silti lopputulos on tympeä ja monipuolisuus loistaa poissaolollaan.

Itse kilpa-ajot ovat parhaimmillaan hauskoja, mutta turhan moni kartoista sortuu liialliseen nokkeluuteen. Valtaosa koitoksista vaatii, että vierivä kivi kerää tietyn määrän nopeutta rikkoakseen maalissa odottavan muurin. Kentät on kuitenkin rakennettu siten, ettei nopeutta pysty kerryttämään kunnes ihan loppua kohden, minkä vuoksi suurin osa ajasta menee turhanpäiväiseen mutkitteluun ja kaarteluun. Tässä ei auta myöskään se, että pelin ohjaus PC:llä on kammottava kokemus. Ilman ohjainta kokonaisuutta on melkein turha yrittää.

Takaa-ajot tietokoneen ohjaamaa kuulaa vastaan ovatkin ihan oma lukunsa. Tekoäly harvemmin tekee virheitä, mikä tekee yhdestäkin omasta mokasta niin katastrofaalisen, että koko kenttä on parempi aloittaa heti alusta. Yrityksiä yleensä annetaan pari kappaletta, mutta ilman kartan tarkkaa tuntemusta nämä ovat puhtaasti itsensä toistoa kunnes kierrokset voi suorittaa ilman pienintäkään harhaliikettä.

Ongelma ei ole siinä, etteikö suoritusta voisi hioa, vaan siinä, ettei sitä yksinkertaisesti halua. Peli ei tunnu palkitsevalta edes parhaimmillaan, eikä sen pariin näin ollen jaksa palata kokeilemaan erilaisia taktiikoita.

Make-osio, jossa pelaajat voivat luoda yhteisölle erilaisia karttoja, on hiotumpi ja mielenkiintoisempi kokonaisuus. Editori on yllättävän laaja ja monipuolinen, joten karttojen väsääminen on rentouttavaa puuhaa. Yhteisön anti kärsii samoista ongelmista mitä muissakin moninpeleissä: Kenttien laatu on parhaimmillaan hyvinkin ailahteleva. Yleensä eniten pisteitä keränneet ovatkin hyytävän vaikeat radat, jotka on luotu YouTuben reaktiokulttuuria palvovalle kansalle.

Rock of Ages 3: Make or Break ei varsinaisesti ole huono peli, mutta ei sitä voi hyväksikään sanoa. Se on yhden vitsin pikkunätti kokonaisuus, joka ajoittain muistuttaa niistä hyvistä ajoista kun ensimmäinen peli hurmasi noin vartin verran. Sanotaan ettei vierivä kivi sammaloidu, mutta kai sekin oli todistettava vääräksi.

Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Switch, Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

Troijalaiset polttarit riistäytyivät taas käsistä tänäkin vuonna.