Red Card

25.05.2002

Vaihtoehtona Electronic Artsin maailmanmestaruusrahastukselle ilmestyy Midwayn arkadipalloilu Red Card, joka avaa uuden rinnakkaissarjan pelitalon NHL Hitz- ja NFL Blitz- peleille. Jo muutamana vuonna ilmestyneet esikuvat ovat riehakkaita versioita omista lajeistaan. Myös Red Cardissa sääntökirjan laatineille kalkkiksille naurahdetaan päin näköä ja punakortin väläyttely jätetään vähemmälle. Hämäläisellä virkainnolla työhönsä suhtautuvan tuomarin silmien alla potkupallo on hillitöntä väkivaltanäytöstä, jossa epäurheilijamaisuus on varteenotettava, jopa välttämätön voiton välikappale.

Monenmoisten taklausten lisäksi pelaajan käytössä on turbon ja superpotkujen kaltaisia liikkeitä. Meininkiä pönkitellään yhtä ylilyövällä efekteillä; Matrix- hidastuksella hekumoidun kierrepotkun kiihdyttämä nahkakuula paukahtaa verkkoon liekehtivänä tulipallona. Realismia kaipaaville tarjolla on tiukkuusmittari, joka määrää tuomarin virkaintoisuuden. Kireimmilläänkään herra ei kuitenkaan tunnu liiemmin välittävän pelikentän melskeestä.

FIFPRO- lisenssin alla pelistä löytyy 50 joukkuetta palloilumaailman eri nurkilta. Pelaamaan päästään kolmessa pelimuodossa. Turnauksessa palkintopytystä kisataan joko soolona tai kaveria vastaan neljästä kuuteentoista joukkueen turnauksessa. World conquestissa lähdetään valloittamaan maailmaa kohtaamalla kaikki pelin lähes 60 joukkuetta. Finals- pelimoodissa pelataan mestaruuspytystä 32 joukkuetta vastaan. Suppeassa joukkueenluonnissa yksinkertaisesti muokataan oletusjoukkueesta oma kokoonpano uudella nimellä. Palloilijoiden taitoja, kuten kestävyyttä ja pelimoraalia, kehitetään pelatessa voitetuilla kykypisteillä.

RedCard ei ole toteutukseltaan kilpailevien palloilusatsausten tasoa, mutta pitää pintansa komeilla areenoilla, terävällä grafiikalla ja suhteellisen sulavilla animaatiolla. Monien PS2-pelien käyttämä RenderWare-moottori näyttää jälleen kyntensä. Aika- ja sääolojen muutoksissakaan ei ole moittimista. Lähikuvissa hahmojen epämuodostumat ja yksityiskohtien puutteen huomaa paremmin. Palloa potkitaan jumputtavan teknohumpan tahtiin ja kuivan rauhalliset brittikommentaattorit vaihtavat säästeliäästi puisevia kommenttejaan.

Kisatapahtuman ja pelin jäljittelyssä Red Card tekee suhteellisen pätevää työtä, mutta kenenkään ykkösvalinnaksi sitä ei voi suositella kun markkinoilta löytyy parempaakin. Lisänimensä 2003 Euroopassa menettänyt RedCard on heikohko avaus Midwayn palloilusarjalle. Ensi vuoden painosta odotellessa punakortteja on luvassa vielä Gamecube- ja Xbox- formaateissa.