Rautanyrkki iskee jälleen ja upeasti suoraan ytimeen – arvostelussa Tekken 7

Bandai Namcon kenties tunnetuin pelisarja tekee odotetun paluun kotikonsoleille Tekken 7:n muodossa. Edellisestä rautanyrkin turnauksesta on kulunut kymmenen vuotta, joten turpakäräjille palaaminen tuntuu erittäin tervetulleelta ratkaisulta.

07.07.2017

Tekken 7 jatkaa tuttua linjaansa helposti lähestyttävänä taistelupelinä. Sarja on ollut halki vuosien simppeli mutta silti omalla tavallaan haastava taistelupeli omine tähtihetkineen – eikä niitä puutu tälläkään kertaa. Tekken on alusta asti keskittynyt nimenomaan fyysiseen kontaktiin, eikä taisteluihin kuulu esimerkiksi projektiilihyökkäysten jatkuvaa toistoa. Toki poikkeuksia on, mutta näiden liikkeiden suorittaminen on hidasta, työlästä ja muutenkin turhaa muuten nopeatempoisen taistelun parissa.

Jo ensimmäisestä ottelusta saa miellyttävän tunteen: juuri mikään ei ole muuttunut pelattavuudessa. Toistavuus voisi olla ongelma tiettyjen asioiden kohdalla, mutta Tekkenin kaltainen jämäkkä ja hiottu taistelujärjestelmä ei yksinkertaisesti tarvitse muutoksia. Ottelut ovat edelleen perinteisiä kaksinkamppailuja, joissa hahmot voivat liikkua neljään perusilmansuuntaan. Ohjaimen pääpainikkeet kuvastavat hahmon raajoja yksitellen: A-painike on vasen jalka, X-painike oikea käsi ja niin edelleen. Liipasin- ja olkapainikkeisiin voi ohjelmoida useamman painikkeen yhteispainalluksen pelin omista asetuksista, jolloin muutamien combojen sekä muiden erikoisempien iskujen suorittaminen helpottuu mukavasti.

Vaikka Tekken 7 on pintapuolin erittäin tuttua, on joukkoon saatu myös muutamia uudistuksia. Uudet kikat tuntuvat alun skeptisyyden jälkeen sopivan kuitenkin mittelöihin mukaan. Jokaisella taistelijalla on nyt oma Rage Art -erikoishyökkäys, jonka voi suorittaa vain elämäpisteiden ollessa pahasti pakkasen puolella. Rage Art on näppäinyhdistelmän takana kytevä massiivinen erikoishyökkäys, joka näyttää suunnilleen pieneltä lyhytanimaatiolta. Rage Art -erikoishyökkäys antaa alakynnessä olevalle pelaajalle pienen tasoitusmahdollisuuden otteluun – jos vain saa iskun menemään perille. Tuhoisa hyökkäys pudottaa vastustajan terveyspojot myös alakanttiin, jolloin ottelun loppuratkaisusta tulee hetkessä paljon tiukempi.

Toisena uudistuksena on ihan virallinen tarinamoodi, joka korvaa perinteisen arcadetilan. Tekken 7 sisältää yhä arcadetilan, mutta se on vain muutaman ottelun putki vailla välivideoita tai muita lisiä. Tarina tosin tuntuu enemmänkin ylipitkältä prologilta, sillä varsinaista juonta tuodaan esille vasta parissa viimeisessä ottelussa. On silti mainittava, että Tekken 7:n tarinan viimeiset ottelut ovat aivan mielettömiä kokemuksia niin audiovisuaalisesti kuin kokonaisuutenakin.

Lisäyksistä huolimatta myös paljon on viety pois. Perinteiset selviytymis- ja joukkotaistelutilat huutavat tyhjyyttään, joten sohvamittelöinnit on rajoitettu täysin kaksintaisteluun. Tilannetta on kuitenkin helpottamassa Treasure Battle -moodi, jossa kohdataan vastustajia loputtomalla tahdilla. Otteluita voittamalla ansaitaan rahapalkintoja ja uusia kosmeettisia esineitä taistelijoille.

Kosmeettista herkkua on tarjolla mittavia määriä. Käytännössä voit luoda perinteisistä hahmoista jotain aivan muuta kuin esikuvansa, mutta muutokset rajoittuvat vain ulkonäköön ja asusteisiin. Esimerkiksi tutusta Kazuyasta saa helposti vaikka minkälaisen taktisen erikoisjoukon jäsenen sen sijaan, että tämä pitäisi yllään kallista pukua ja hienoja kenkiä. Hahmoja voi siis tällätä aina hiustyyleistä vaatteisiin ja kaikkea muuta siitä väliltä.

Lokaalimittelöiden lisäksi mukana ovat myös verkko-ottelut. Netissä käytäviin turpakäräjiin voi osallistua levollisin mielin kasuaaliotteluissa tai vaihtoehtoisesti veren maku suussa kilpailullisessa tilassa. Mukaan on heitetty lisäksi turnausmoodi, joissa mitellään massiivisista virtuaalirahapalkinnoista, joita voi sitten tuhlata erilaisiin kosmeettisiin herkkuihin. Verkko-otteluiden matchmaking pyrkii hakemaan vastustajasi suunnilleen samoilta nurkilta, joten yhteysongelmat ja muut viiveet ovat yleensä harvinaisia.

Tekken 7 on kaikin puolin mahtava taistelupelielämys, jota voi helposti suositella niin sarjan kovimmille faneille kuin taistelupeleihin vasta tutustuvallekin. Samana säilynyt taistelukonsepti ei rankaise uutta pelaajaa, vaan enemminkin kannustaa pelaamaan: lopulta pelaaja huomaa harjoittelevansa erilaisia comboja ja muita Tekkenin omia kikkoja. Aikansa treenanneen on hyvä uppoutua verkkotaisteluiden pariin ja lähteä tavoittelemaan Euroopan kuninkuutta.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One (testattu)
Ikäraja: 16 (PEGI)

Lisää luettavaa