Rapakon takana roiskuu – arvostelussa Spintires: Mudrunner – American Wilds

Tukkisavotta ei mantereenvaihdolla muuksi muutu, kun Spintires: Mudrunner vaihtaa äiti-Venäjän korpimaat uuden mantereen syrjäseutuihin.

Spintires: Mudrunner on mainio rekkapeli, joka heittää pelaajat Venäjän kulkemattomille korpimaille ja mutaisille metsäteille tukkirekan puikkoihin. Pelin yksinkertaisena ideana on kuljettaa ikääntyvällä neuvostoajan kalustolla sekä kompassin ja kartan avustuksella tukkikuormia läpi toinen toistaan mahdottomampien ajoreittien. Tukkirekan ajaminen maastoissa, joita ei ole tarkoitettu ihmisasutukseen saatikka ajoneuvolle, ei ainakaan ajatuksen tasolla pitäisi olla mitään erityisen hauskaa. Varsinkin kaverien kanssa yhteistyötilassa pelattuna Mudrunner on kuitenkin todella palkitsevaa ja kumman rentouttavaa hupia, joka yltää ihan sinne hektisimpien toimintapelien rinnalle. Tälle hauskuudelle vetää vertoja vain se, miten jyrkästi teos jakaa mielipiteet.

Peliinjulkaistu lisäosa American Wilds siirtää saman konseptin amerikkalaiseen korpimaastoon lisäten valikoimaan samalla yhdeksän uutta ajoneuvoa ja kaksi rapakontakaista karttaa. Lisäosan maastot on mallinnettu Montanan ja Pohjois-Dakotan karujen erämaiden mukaisiksi avoimiksi pelialueiksi. Rapa todistettavasti lentää myös Yhdysvaltojen sydänmailla, mutta pelin konseptiin mantereen vaihdolla ei ole hirveästi uutta annettavaa. Suurin muutos aiempaan on käytössä olevan kaluston rajoittuneisuus sekä saatavilla olevan puutavaran sattumanvarainen sijoittelu. Kunnon metsämies toki nauraa tällaisille keinotekoisille vaikeutuksille ja suuntaa rekkansa hakkuualuetta kohden.

Lisärin perusteella mudassa ajaminen on uusi konsepti amerikkalaisille, sillä hieman yllättäen Fordin ja Chevroletin rekat eivät sovellu kovin hyvin mökkitietä haastavampiin olosuhteisiin. Yhtään painavammassa lastissa oleva Chevrolet Bison jumittuu takuuvarmasti hiemankin mutaisempaan maastoon, jolloin eteenpäin päästään vain vinssin avulla tai kaverin vetämänä. Suon keskellä oleville tukkipaikoille ei ole siis rekoilla asiaa, vaan parrut pitää ensin kuljettaa esimerkiksi haastaviin olosuhteisiin suunnitellulla Skidder-traktorilla kiinteämpien kulkureittien varrelle. Toisaalta tilannetta hieman tasoitetaan sillä, että amerikkalaisten maasturit ovat ylivertaisia menopelejä verrattuna UAZ-maasturiin kaltaisiin Neuvostoliiton lahjoihin automaailmalle.

Myös rekan varustelun kanssa saa olla tarkkana, sillä mieleisen kokoisia tukkeja ei pysty enää työstämään sahalla, vaan scanvenge-pelimoodin myötä satunnaisen pituiset tukit jaetaan eri puolelle maastoa. Oikean kokoisen kuljetusvaunun valitseminen varikolta matkaan on siis aiempaa tärkeämpää – oikean reittivalinnan lisäksi siis. Pienenä taktisena lisänä rekan perään saa pultattua nyt myös pienempien ajoneuvojen mukana kuljettamisen mahdollistavan lavetin, mikä vähentää ainakin turhaa samojen reittien ajamista siirrettäessä tukkikalustoa asemiin.

Pieniä muutoksia lukuun ottamatta rekkamiehen duunit ovat ennallaan ja kartan läpäiseminen vaatii edelleen kahdeksan pisteen arvoisen puukuorman toimittamisen kahdelle sahalle. Tavoitteet eivät tästä muutu edes pelaajamäärän kasvaessa, joten Mudrunner kaipaisi jatkossa hieman monipuolistamista, sillä lisärin myötä tuttu kaava on toistettu riittävän monta kertaa. Näin pelin pariin muutaman kuukauden jälkeen palatessa huomasin ainakin kaipaavani jo hieman vaihtelua, vaikka alkuperäinen teos soljuikin aikoinaan varsin jouhevasti läpi.

American Wilds on hyvin perinteinen pelilaajennus, joka lisää alkuperäiseen teokseen uutta ja entistä haastavampaa sisältöä muuttamatta alkuperäistä konseptia paljoakaan. Jos et saanut mutarallista tarpeeksesi venäläisiä metsäteitä koluamalla, ei tätäkään noin kympin hintaista laajennusta kannata sivuuttaa. Mutaisilla teillä mikään ei tapahdu kovin nopeasti, ja yli 10 kilometrin tuntivauhdin kaltaisiin huippunopeuksiin ylletään sen verran harvoin, että Mudrunneria ei voi ainakaan hätäisimmille pelureille suositella. Jos kuitenkin kiireetön, mudassa sutivan ylvään metallipedon etenemisen seuraaminen tuntuu omalta jutulta, on nyt viimeistään oikea aika hypätä mutaralliin mukaan.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), PlayStation 4 Pro, Switch, Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 3