Oman elämän simohäyhäilyä Italian auringossa – arvostelussa Sniper Elite 4

Neljäs kerta toden sanoo?

22.02.2017

Rebellionin Sniper Elite on saavuttanut jo neljännen osansa. Paria zombie-spinoffia lukuun ottamatta sarja on pysynyt tuttuna ja turvallisena tarkkuusammunnan ystäville, eikä räiskinnän tuorein painos muuta asiaa suuntaan tai toiseen. Karl Fairburne lähetetään kolmososan Afrikan reissun jälkeen Italian kuvankauniille niemimaalle harventamaan natsisaksan otetta maailmasta.

Sniper Elite 4:n pelattavuus ja ominaisuudet eivät juuri ole päivittyneet sarjan aikaisemmista osista, vaikka mukaan on saatu pieni hyppysellinen uusia ja tervetulleita ominaisuuksia. Perinteisen liikkumisen lisäksi pelaaja voi nyt piiloutua vihollisen haukankatseelta erilaisiin pusikoihin ja monttuihin. Kätkeytymisen lisäksi Karl on mahdollisesti ottanut Italiaan saapuessaan salamurhaajan alkeiskurssin muuan Eziolta, jolta on tarttunut matkaan uusia kiipeily- ja salamurhataitoja. Mistään Assassin’s Creedin kaltaisesta apinaloikkimisesta ei ole kyse, mutta sankarimme osaa nyt kiipeillä yllättävän kevyen näköisesti erilaisissa seinärakenteissa. Sen lisäksi Karl voi nykäistä natsitaistelijan veitsen avustuksella alas kielekkeiltä niissä roikkuessaan.

Kaikki liikehdintä juoksusta kiipeilyyn vaikuttaa edelleen tarkka-ampujamme hengästymiseen ja sydämenlyönteihin. Jo ensimmäisestä osasta lähtöisin oleva pulssimittari on suoraan kytköksissä tähtäämisen ja laukausten tarkkuuteen. Hengästyneenä on turha yrittää tähtäillä vastustajia kohti, sillä kiikarin läpi katsottuna maailma pyörii kuin nakkikioskin jono aamuyöstä. Hallitut liikkumiset ja ampumapaikan etsiminen on erittäin suotavaa ellei jopa pakollista.

Räiskintämekaniikka on kaikin puolin identtinen aikaisempiin. Karl kantaa yhä kolmea mukana kulkevaa asetta: konepistoolia, käsiasetta ja sarjalle uskollista tarkkuuskivääriä. Pistoolit ja rynkyt ovat usein se viimeinen vaihtoehto, kun sankarin läsnäolo on paljastunut vihollisarmeijalle. Molempien tarkkuus on vähän miten sattuu, joten niiden käyttöä suositaan vain lähitaistelussa. Sniper Eliten kulmakivenä toimiva tarkkuusammunta on yhä se hauskin ja tyydyttävin vaihtoehto natsien lahtaamiselle.

Vihollisten kiikarointi on mukavan tuntuista eikä vaadi turhia kikkailuja. Räiskinnän vaikeusastetta sekä ballistiikka-asetuksia voi muokata mieleisekseen muun muassa tuulen, luodin putoamisen ja vihollisen tekoälyn puolesta. Juuri näiden asetuksien puolesta pelaamista voi suositella myös sarjaa aloitteleville sissikokelaille, sillä pelaajan harteille ei isketä umpirealistista kokemusta. Onnistuneet laukaukset viholliseen palkitaan mielettömän upeilla röntgenosumilla. Kamera lukittuu luotiin ja näyttää koko matkan kiväärin piipusta kohteeseen. Pelaajalle esitetään osumahetkellä hurmeisen realistisesti läpikuultavan natsikehon sisältä tuhoutuvat osat. Röntgenkameraan on mallinnettu ihmiskeho todella upeasti aina aivoista kiveksiin ja kaikkeen siitä väliltä.

Oman elämän simohäyhäilyä harrastetaan Italiassa mukavan monipuolisissa maisemissa. Useamman tunnin kestäviä kenttiä kahlataan läpi maaseudun metsistä pieniin kyliin sekä teollisuusalueista satamiin. Myös natsien ”salaisissa” bunkkereissa päästään vierailemaan seikkailun aikana. Kenttien sisältö on jaettu päätehtäviin ja sivutehtäviin, jonka vuoksi pelaajalla saattaa mennä helposti tunnista kolmeen yhden kartan suorittamisessa. Tehtävien rakenne koostuu pääasiallisesti natsiupseereiden eliminoinnista tai vaihtoehtoisesti saksalaisten suunnitelmien urkkimisesta ja sabotoimisesta. Päätehtävien lisäksi kartalla on myös liuta erilaisia sivutehtäviä ja kerättäviä härpäkkeitä, joiden tutkimisesta palkitaan uusilla asioilla sekä taidoilla.

Varsinaisen päätarinamoodin lisäksi Sniper Elite 4 tarjoaa myös perinteisiä verkkopelimoodeja. Mukana on yhteistyökampanja, PvP-kamppailuja ja todella perinteinen selviytymistila, jossa on tarkoituksena selvitä mahdollisimman pitkälle alati kasvavia vihollisaaltoja vastaan. Sniper Elite 4 tarjoaa myös mahdollisuuden pelata yhteistyötilaa ja selviytymistä Xbox One- ja Playstation 4 -käyttäjien kesken luomalla privaattisession pelaamista varten. Valitettavasti arvosteluajankohdan aikana ei kyseistä ominaisuutta päässyt käytännössä kokeilemaan, mutta kyseessä on lähtökohtaisesti erittäin tervetullut tapa tuoda kahden eri alustan pelaajat yhteen.

Sarjan tuorein osa ei täysin käytä nykykonsoleiden tehoja hyväksi, mutta siitä huolimatta Sniper Elite 4 näyttää ja kuulostaa miellyttävältä. Graafinen ilme säilyy mainiona miljöiden sekä vuorokauden aikojen vaihtuessa. Pieniä ja varsin harmittomia ruudunpäivityksen hyytymisiä on toisinaan havaittavissa, mutta onneksi nämä eivät pilaa nautintoa pelaamisesta.

Sniper Elite 4 tarjoaa pelaajalle visuaalisesti miellyttävän tarkka-ammunta eepoksen mukavasti lähestyttävällä miljööllä ja fiiliksellä. Erityisesti tehtävien pituus ja halu pysyä poissa vihollisten tietoisuudesta saavat pelaamiseen mukaan aivan uudenlaista keskittymistä. Parhaina hetkinä pelaaja huomaa seuraavansa kohteensa liikehdintää useamman minuutin ennen liipaisimen vetämistä; se jos mikä tuo meininkiin immersiota. Jos rauhalliset ja melkoista kärsivällisyyttä vaativat kolmannen persoonaan räiskinnät miellyttävät, osuu Sniper Elite 4 napakymppiin. Jos taasen olet toiminnan mies verenmaku suussa ja sotahuudot kurkussa, ei kyseinen teos välttämättä tyydytä adrenaliinintarvettasi tarpeeksi. Rauhallisemman sotagenren faneille on kuitenkin luvassa varsin miellyttävä seikkailu toisen maailmansodan temmellyksessä.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One (testattu)
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta)

Lisää luettavaa