Naurunremakka ei vaadi bunkkeria tai vesiestettä – arvostelussa What The Golf?

Putterit ja draiverit on syytä jättää kotiin, sillä What The Golf? hoitaa lähestymislyöntinsä vitseillä ja oivalluksilla.

Mobiilipelimarkkinat on turhankin helppo sivuuttaa olankohautuksella. Kun älylaitteiden valikoimassa on noin tsiljardi tekelettä, ei helmien löytäminen massasta ole helppo homma. Onneksi kaltaiseni ylenkatsovat laiskamadot saavat toisinaan kuitenkin uuden mahdollisuuden Switchillä, joka on osoittautunut alustana olevan omiaan tarjoamaan kännykkäpeleille uuden yleisön. Ehkä tarkemmalla perehtyneisyydellä olisin arvannut mihin ryhdyin napatessani What The Golfin arvostelupinosta käsittelyyn. Ei, en saanut toivomaani kolopalloilun juhlaa. Sain huomattavasti enemmän.

What The Golfin erikoinen nimi kertoo varsin paljon teoksen luonteesta. Perinteikästä pallopeliä ei ole tarjolla, vaan paketti lainaa lajin perusidean ja mehustaa sitä vitseillä, silmäniskuilla sekä älyvapaudella. Siinä missä valikoissa läimitään pallolla tie seuraavaan kenttään, varsinaiset tasot tarjoavat jotain ihan muuta. Yhtäällä lyötävänä on golfmaila, toisaalla yritetään puttailla perintövaasi vaarojen läpi ja joissakin kentissä pelivälineenä on sohva. Kentän alkaessa voi vain harvoin arvata mitä kaikkea onkaan luvassa. Onneksi teoksen simppeliys paljastaa idean nopeasti huitaisun lähtiessä.

Paketin parasta antia on sen oivaltavuus. Tekijöiden neronleimaukset tarjoavat hauskoja hetkiä tasoihin, jotka kestävät yleensä vain kymmenisen sekuntia. Samalla matkan varrella nähdään runsaasti kunnianosoituksia. Selkeimpiin mutta samalla hauskimpiin hetkiin kuuluvat esimerkiksi piipahdukset Super Marion maailmassa. Niin, voihan sitä maalisalkoa käyttää myös golfahtavassa menossa. Meiningin hoksattuani aloin jo malttamattomana pohtia erilaisia mahdollisuuksia ja toiveita, joihin myös vastattiin. Kyllä, mukana on myös oma Elasto Mania -tasonsa! Jatkuva virnuilu ja vitsailu yksinkertaisessa teoksessa naurattaa, mutta samalla paketista kannattaa nauttia lyhyemmissä sessioissa. Simppeliys alkoi nostaa päätään pallottelutuokion venyessä.

Switchin kampanja on sama kuin mikä älypuhelimilla sekä PC-versiossa on jo aiemmin nähty. Eteneminen vaatii tasojen läpäisyä, minkä jälkeen uudet haasteet odottavat auenneen portin tuolla puolen. Kentät ovat yleensä vain yhden väylän mittaisia, joskin niiden läpäisyn jälkeen aukeaa vielä kaksi pääsääntöisesti vapaaehtoista lisätasoa. Ratkaisu on oivallinen, sillä mikäli jokin vitsi ei naurata, kaskua ei tarvitse kerrata sen enempää. Suurin osa ideoista on kuitenkin ehtaa ja kummelimaista ”kyllä lähtee” -laatua!

Konsolikäännöksen tuore juju on Party Mode -moninpeli. Se arpoo pelaajille kymmenkunta tasoa, joissa menestyminen palkitsee lopussa odottavassa huipennuksessa. Systeemi on varsin samanlainen kuin esimerkiksi PlayStation 4:n Frantics-hulluttelussa. What The Golfin yksinkertaisen luonteen vuoksi moninpeliin on helppo tarttua. Jo muutaman erän jälkeen käy selväksi, että vaikka kokemuksesta on etua, ensikertalainenkin pärjää riittävän helposti. Pienenä puutteena voisi nostaa sen, ettei heikompia tasoja saa poistettua arpajaisista ollenkaan.

Älypuhelinten rajoitteet näkyvät pelimekaniikkojen keveydessä. Käytännössä pelaaminen on helpointa Joy-Coneilla, jolloin riittää ohjaustatin ohella yksi painike. Kosketusruudullakin voi pelata, mutta jokin veti silti jatkuvasti perinteisemmän vaihtoehdon äärelle. Vaihtoehdot ovat toki hyvästä erityisesti siksi, että What The Golf? on kuin tehty matkapelaamiseksi. Lyhyet tasot toimivat jopa paremmin pieneltä ruudulta kuin kotisohvalta katsottuna. Lisäksi jo mainittu yksinkertaisuus tarjoaa hauskaa puuhaa esimerkiksi vartin tai puolituntisen ajaksi, mutta sen jälkeen tekeekin jo mieli tehdä jotain ihan muuta.

Audiovisuaalisesti ja mekaanisesti simppelin kuoren alle on piiloutunut äärimmäisen hauska ja oivallinen teos. Hauskat vitsit ja oivaltavat tasot yllättävät jatkuvalla syötöllä, joten kampanjan parissa viihtyy varmasti. Switch-version ykkösvaltti on sen uunituore moninpeli, jonka pariin niin kokeneiden kuin aloittelevienkin golfareiden on helppo sännätä.

What The Golf? on heittämällä hintansa väärti ja yksi viimeisten vuosien omituisimmista moninpelikarkeloista. Sen nerokkuus tuskin tarttuu tekstistä, kuvista tai edes videoista, vaan se pitää itse kokea. Minigolfauksen tiimellyksessä suohon hukutetut mailat voivat siis pysyä jorpakossa, sillä What The Golf? puttailee ja swingailee vitseillään jatkuvia holareita.

Saatavilla: iOS, PC, Switch (testattu)
Ikäraja: PEGI 3

Uhkaako lintuhampurilainen urheilutapahtumien makkarapisteen asemaa?