Hirviöitä onko heitä – ennakkotestissä Monster Hunter Stories ja Monster Hunter Stories 2: The Wings of Ruins (PS4)

Kissat, koirat ja hevoset on niin nähty – kesän kuumin lemmikki on velociraptori!

28.05.2024

Capcom-peliyhtiön Monster Hunter Stories julkaistaan PC:lle, Switchille ja PlayStation 4:lle heinäkuun puolessa välissä. PS4:lle on saatavilla monsteritarinoita oikein kahden kaupalla, sillä samana päivänä julkaistaan myös Monster Hunter Stories 2: The Wings of Ruins. Tilt katsahti miltä hirviötarinat vaikuttavat nyt, kun julkaisuun on vielä parisen kuukautta aikaa.

Monster Hunter Stories on spinoff Capcomin Monster Hunter -pelisarjasta, jonka hirviöiden ja metsästäjien täyttämä universumi on ollut kasvussa vuodesta 2004 alkaen. Monster Hunter Stories laajentaa maailmaa villien luontokappaleiden kanssa sopusoinnussa elävillä ratsastajilla. Ratsastajat eivät edes käytä sanaa ”hirviö”, vaan ”Monstie”. Vaikka hirviö näyttää raakalaismaiselta pedolta, hän on silti paras ystävä eli bestie. Ja vaikka sillä on iso suu, sillä on myös iso sydän. Suomeksi hyvä sana voisi olla hirmustävä.

Monstieita tulee eri näköisinä ja eri kokoisina, sillä Monster Hunter Storiesin universumi on täynnä värikkäitä ja riemunkirjavia otuksia. Osa pohjautuu kauan sitten tallanneisiin dinosauruksiin, toiset ovat perinteisiä metsän eläimiä kummallisilla värityksillä ja tietenkin tarjolla on fantasian peruskauraa. Mukaan mahtuu myös mitä mielikuvituksellisimpia olioita, joille on vaikea löytää edes kuvausta – ne on koettava itse.

Ratsastajat saavat uusia ratsuja menemällä hirviöiden pesiin ja varastamalla munan niitä hautovalta emolta. Joskus aivan kirjaimellisesti, sillä pesän omistaja saattaa nukkua vieressä, kun siinä valitsee mielekkään väristä, kuvioista ja kokoista Monstie-munaa. Jos peto äkkää käentyön itse teossa, se käy päälle kuin yleinen syyttäjä. On aina jännittävää nähdä mitä kovan kuoren alta paljastuu ja joskus munien etsimiseen ja keräilyyn saattaa vierähtää helposti tunti jos toinenkin aivan itsestään. Tiimiin mahtuu viisi hirmua kerrallaan, mutta onpahan hyvä olla reservissä vähintään 40 ihan varmuuden varalta.

Kun Monstiensa selässä ratsastava seikkailija kulkee aakeeta laakeeta poimien luonnonantimia, villipeto voi yllättää heidät hyppäämällä selkään. Silloin on taistelun aika. Taistelumekaniikka on vuoropohjainen, jonka idea on kolmijakoinen voima-nopeus-tekniikka periaatteella kivi-paperi-sakset. Taistelut vaativat sen verran interaktiota, että hirmusurhon uraa ei voi suorittaa kunnialla vain vasemmalla kädellä huitaisten samalla kun puuhailee muita juttuja.

Monster Hunter Stories on mukaansa tempaava tuotos, jonka perusidea ja taistelumekaniikka toimivat kuin häkä. Uusien hirmujen keräily on vieläpä todella koukuttavaa puuhaa! Avoin maasto näyttää turhan pelkistetyltä silmälle ja täynnä tyhjää tilaa, mutta muutoin visuaalinen puoli on kunnossa. Mitä kummallisimman näköiset monsut ovat huvittavia epeleitä ja toisinaan peli oikein hivelee silmiä. Voisin hyvin kuvitella kesähelteillä aurinkoa ottaessani ratsastaa hirviöillä Nintendo Switch kädessäni.

Samana päivänä julkaistaan PS4-versio Monster Hunter Stories 2: The Wings of Ruins. Perusidea on sama kuin ykkösosassa, mutta eroja on havaittavissa runsain määrin. Ensinnäkin maasto on huomattavasti eloisampaa ja mukavampi katsoa, mikä tosin saa kerättävät marjat ja sienet hukkumaan paremmin ympäristöönsä. Animaatio-osaston budjetti ilmeisesti triplattiin, koska jokaisella hirviöllä on oma erityinen superhyökkäysanimaationsa, ja ne näyttävät upeilta! Pelissä on yli 120 erilaista hirmua, joten tässä on ollut työtä kerrakseen. Taistelumekaniikkaa on kehitetty siten, että pelaajalla on vielä enemmän vaihtoehtoja valita miten lytätä vastustajaa tai vaikka vaihtaa asetta lennossa. Hirviöitä on suunniteltu taas roppakaupalla lisää, mutta ykkösosasta tutut petokamut ovat yhä mukana menossa.

Monster Hunter -kaksikko on ensimmäisten tuntien osalta imaissut mukaansa parempi kuin pölyimuri villakoiramuseossa. Monster Hunter -teoksissa on selvästi potentiaalia niin yksikseen kuin kaksikseenkin. On mielenkiintoista vaikuttaako tuplajulkaisu PS4:lle menestykseen. Lopputulokseen palaamme kesähelteillä täyden arvostelun myötä.

Monster Hunter Stories julkaistaan PC:lle, Switchille ja PlayStation 4:lle 14.7.2024 ja Monster Hunter Stories 2: The Wings of Ruins julkaistaan PlayStation 4:lle samana päivänä.

Pääsiäinen meni jo, mutta tästä kesästä tulee harvinaisen munarikas!

Lisää luettavaa