Katujen pallottelijat – arvostelussa Street Power Football

Stadioneiden pauhaava yleisö vaihtuu räpintäytteiseen kaupunkiympäristöön, kun Street Power Football vie potkupallon urbaaneihin maisemiin.

Katufutis on peligenrenä haastava. Toisaalta tunnelma on perinteisesti ollut kohdillaan, mutta yritelmät ovat jääneet syystä tai toisesta vajaiksi sekä vaille suurta huomiota. Mainio FIFA Street nähtiin viimeksi lähes vuosikymmen sitten, eikä viimeisimmän FIFA-teoksen kokeilut viheriöiden ulkopuolella näytä poikivan sen enempää. Näinpä Street Power Footballilla onkin mahdollisuus livahtaa läpiajoon. Kun pakkaan sekoitetaan kuningaslaji, superkikat sekä urbaani ympäristö, onnistumisen avaimet ovat käsissä.

Street Power Football ottaa futikseen huomattavasti simppelimmän lähestymistavan kuin FIFA tai Pro Evolution Soccer. Peruselementit syöttelystä juoksemiseen ovat tietysti paikallaan, joten erilaisten kynäilyjen saati fläppitaulujen kuviosäätöjen puute ei liiaksi haittaa. Teknisesti jalitsu toimiikin varsin hyvin. Ainoa todellinen moite liittyy pelaajan vaihtamiseen, joka on erityisesti Switchin ruudulta katsottuna hitusen kankeaa ja epämääräistä. Useampaan otteeseen en osannut yksinkertaisesti sanoa, ketä peluria milloinkin ohjasin.

Toisin kuin kilpailijansa, Street Power Football ei tarjoa perinteistä jalkapalloa ollenkaan. Tarjolla on vastapainoksi nippu erilaisia pelitiloja. Become King on näistä lähimpänä tarinatilaa, sillä ranskalainen freestylejalkapalloilija Sean Garnier käy välivideoilla rupattelemassa mukavia. Juonta nyt ei sinänsä ole maininnan arvoiseksi, mutta tuskinpa järin moni urheilupelistään kaipaakaan uutta draamaklassikkoa. Pelaajalle annettavat tehtävät ovat erilaisia pelimuotoja pienillä lisähaasteilla. Jossain haetaan pistepottia, toisaalla vaaditaan runsasta syöttelyä ja yhtäällä tehdään ylimääräisiä kikkaliikkeitä. Vaihtelu eri tilojen välillä virkistää ja tuo kokemukseen mielenkiintoa.

Become King on ehdottomasti mielenkiintoisinta ja vaihtelevinta tekemistä. Street Power puolestaan tarjoaa perinteisempää potkupalloa, jossa yhden, kahden tai kolmen hahmon muodostamat joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Rytmipohjainen Freestyle sekä vastustajan täydelliseen nöyryytykseen keskittyvä Panna ovat hauskoja pikkulisiä. Näistä jälkimmäinen perustuu reaktiotestiin, jossa pallon saa kuskattua kaverin längistä olemalla kaveria nopeampi. Viimeinen minipeli on Trick Shot, jossa pyritään kaatamaan pallolla esineitä mitä ihmeellisimmistä paikoista. Tila vaikutti ensimmäisellä yrittämällä hauskalta, mutta jo muutaman toiston jälkeen tilalle nousee tuplakeltainen.

Kuten nimestä voi päätellä, erikoisliikkeet ovat Street Power Footballissa isossa osassa. Energiamittaria saa ladattua esimerkiksi pallokontrollilla sekä vedoilla. Valitettavasti mittari ja sitä myöten kikat eivät kuitenkaan vie mukanaan. Tyylitellyt kyvyt ovat hienoja, mutta valtaosa matseista kuluu ilman niiden käyttöä. Lopulta en oikein jaksanut niistä sen kummemmin edes innostua, sillä perusfutis kiehtoi itsessään. Tämä on kuitenkin sääli, sillä niillä olisi voinut saada kokemukseen runsaasti lisäarvoa. Esimerkiksi SSX-laskettelusarja on aina osannut hyödyntää posketonta liioittelua omaksi edukseen.

Lisäarvo jää haaveeksi myös moninpelin saralla. Mukana on verkkopeli, mutta seuraa ei ole nimeksikään. Ensi alkuun hämmästelin puutosta, kunnes näin teoksen hintalapun. Täysi hinta hassuttelufutiksesta on melkoinen kynnys suurelle yleisölle. Kun pelaajamassaa ei ole, seurakin jää haaveeksi. Parikymppisellä irtoava Street Power Football olisi omiaan pienhitiksi, mutta täysi hinta on yksinkertaisesti turhan paljon.

Budjetti onneksi näkyy menossa ja meiningissä. Teos on graafisesti hieno hitusen takavuosien NBA Street -teosten hengessä, ja audiopuoleen on selvästi satsattu. Rahallinen panostus ei valitettavasti omia korviani miellytä, sillä erilaiset räppi- ja hiphop-veisut ovat omalle järjelleni täyttä myrkkyä. Mikäli räpätätien ja -setien riimittelyt maittavat, teoksesta saa huomattavasti enemmän irti. Itse sain onneksi kaiuttimet pois päältä hyvinkin nopeasti.

Teknisesti teos toimii ihan kivasti. Matsit rullaavat sujuvasti eikä minkäänlaisia isompia ongelmia tullut arvosteluiltojen varrella vastaan. Kritiikkiä ansaitsee turhan pitkien lataustaukojen ohella kuitenkin pelin kykenemättömyys reagoida konsolin lepotilaan. Kun Switchin antaa hetkellisesti huilata, teos palaa takaisin alkuvalikkoon. Tämä olisi syytä paikata mahdollisimman ripeästi, sillä uuden latausruutujen santsaaminen tämän takia on yksinkertaisesti raivostuttavaa.

Street Power Football on kelpo futispeli, joka tarjoaa runsaasti erilaisia tiloja sekä mukavan maisemanvaihdon perinteisemmille futispeleille. Valitettavasti urbaanista ympäristöstä ei saada otettua kaikkia hyötyjä irti. Erikoiskikkojen tehostaminen, hintalapun laskeminen sekä lataustaukojen nopeuttaminen tekisivät kokonaisuudelle taatusti hyvää. Nykyisellään peliseuraa ei ikävä kyllä ole saatavilla. Mikäli saat peliseuraa Panna-mittelöihin, teosta voi suositella. Yksinpelaajille se jää isompien futispelien varjoon.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Switch (testattu), Xbox One, Xbox One X
Ikäraja: PEGI 3 (verkko-ostot)

”Jätkä on taas kikkaillut koko päivän.”