Tanssii mänttien kanssa – arvostelussa Just Dance 2024

Jos yökerhojen tanssilattioiden dominointi jäi haaveeksi, olohuoneen parketilla saa olla todellinen partaveitsi.

17.12.2023

Just Dance -tanssipelisarjasta on tullut salakavalasti kiinteä osa pelaamisen vuosikalenteria. Jokainen ohi kiitävä ja vierivä vuosi tuo mukanaan uuden osan – sekä yleensä Ubisoftin esittelytilaisuudessa huomion varastavan jorausesityksen. Teokset ovat orastavasta kiinnostuksesta huolimatta jääneet kuitenkin tähän asti testaamatta, joten Just Dance 2024 vetosi puoleensa. Saako teos tanssilattioiden ruostuneesta partaveitsestä sulavaliikkeisen pyllynheiluttajan, vai onko vastaisuudessa syytä keskittyä yksinomaan harmaantuvan pään heiluttamiseen?

Just Dance 2024 on pelinä myytävä palvelu, joka tarjoaa itsessään 40 kappaletta tanssittavia kipaleita. Jos avaa kukkaronnyörejä enemmän ja tilaa peliin linkitetyn tilauspalvelun, riittää jorattavaa lähes rajattomasti. Pelipaketin mukana tulee kuukauden ilmainen testijakso, mutta tämän jälkeen on hankittava lisensi erikseen. Hinta sinänsä ei ole kohtuuton, mutta rahastusmallia on aiheellista kritisoida. Eikö voisi tyytyä joko maksulliseen vuosipäivitykseen tai sitten kuukausipohjaiseen tilaukseen? Molempi on tunnetusti pahempi.

Tanssiminen itsessään vaatii sekä kropan heiluttelua että älypuhelinta. Android- ja iOS-luureille saa ladattua ilmaiseksi Just Dance -sovelluksen, joka taasen linkitetään konsoliin. Prosessi itsessään toimii erittäin näppärästi, mutta seurantamielessä ratkaisu ontuu. Koska puhelinta pidetään vain yhdessä kädessä, ei peli oikeasti pysty seuraamaan pelaajan liikehdintää. Tältä osin temppuilu jääkin pelaajan omatunnon varaan. Hauskanpitomielessä asia ei haittaa, mutta pisteytykseen ja arvosanoihin vakavammin suhtautuva joutuu pettymään. Toki biletilanteessa juksuttavat ilonpilaajat saavat rangaistuksensa siinä missä SingStarissa mumisevat tai Wii Sportsin mäkihypyssä painoasetuksia vääristävät rikollismieletkin.

Tämän vuoden version biisikattaus tarjoaa 40 eri rallia, joiden mukana on tanssittavaa useaan eri lähtöön. Tältä osin kuitenkin haksahdetaan hiukan samaan miinaan kuin viimeiseksi jääneet SingStaritkin, sillä mukana olevia kipaleita ei voi kutsua kummoisiksi hiteiksi. Listalla on Destiny’s Childin Survivorin, Whitney Houstonin I Wanna Dance With Somebodyn ja Miley Cyrusin Flowersin kaltaisia tunnetumpia laluja, mutta vastapainoksi yli 30 rallia on itselle täysin tuntemattomia. Tilanne kertoo varmasti enemmän oman maun painottumisesta kirkonpolttomusiikkiin kuin artisteista sinänsä, mutta isompi määrä populaarikulttuurin klassikoita olisi tehnyt hyvää. Tässä erityisesti alkuperäiset SingStarit onnistuivat hyvin, kun kappalelistalla painotettiin takavuosien legendaarisia yhteishoilauksia nopeasti unohtuvien kesähittien sijaan. Onneksi Just Dance -tilauspalvelussa on enemmän hauskoja ja tunnettuja kappaleita.

Tanssiminen itsessään on hauskaa joskaan ei kovin vakavahenkistä. Ruudulla liikkuvat liikkeet eivät sinänsä anna kovin tarkkaa kuvaa toivotusta muuvista, mutta näytöllä tanssahtelevat sarjakuvamaiset hahmot onneksi antavat enemmän osviittaa. Puhelimen tunnistus ei onneksi vaadi liian tarkkaa seurantaa, joten vähän sinne päin oleva liikehdintä riittää kelpo pistepottiin.

Valitettavasti puhelinsovellukseen luottamisessa on kuitenkin iso epämiellyttävyys. Kun luuria on pidettävä koko tanssin ajan kädessä, ei valmistajien halu kasvattaa laitteiden kokoa ole kovinkaan toivottava suuntaus. Arkipuhelimena käyttämäni Honor Magic 5 Pron näyttö on kooltaan peräti 6,81 tuumaa, mikä on peruskäytössä oikein miellyttävä käytettävä, mutta tanssatessa vähemmän optimaalinen yksityiskohta. Jatkuvalla syötöllä saa pelätä puhelimen irtoavan kädestä tai sormien kipeytyvän puristamisesta. Tältä osin katse kannattaa mahdollisuuksien mukaan kääntää Just Dance 2024:n Switch-versioon, joka mahdollistaa rannehihnallisten Joy-Conien käyttämisen. Tätä ei ole päästy testaamaan, mutta ainakin ajatuksen tasolla se vaikuttaa erittäin houkuttelevalta lisävaihtoehdolta. Tohtisiko samalla sanoa, että tässä tapauksessa Kinectiä on jopa melkein ikävä.

Just Dance 2024 alkaa nopeasti uuvuttamaan. Tämä johtuu siitä, että kyseessä ei ole niinkään peli vaan salakavala liikuntasovellus. Kun on joraillut puolisen tuntia yhtä soittoa, on aika siirtyä suihkuun. Mitä todenmukaisemmin liikkeitä pyrkii seuraamaan, sitä tehokkaammaksi hikoilu muuttuu. Kappaleet myös varoittavat hankaluudesta sekä kuormittavuudesta. Teosta onkin helppo suositella talven jumppapeliksi tai koko perheen yhteiseksi liikuntamotivaattoriksi.

Graafinen ilme nojaa tukevasti koko perheen fiilikseen. Sarjakuvamainen piirrostyyli on jopa turhan räikeän värikäs, mutta kokonaisuutta ei voi moittia persoonattomaksi. Kaikkien makuun se ei varmasti ole, joskin Just Dancen tapauksessa mielenkiinto kääntyneekin ihan muihin asioihin.

Just Dance 2024 on hauska tanssipeli, jota riivaa monet ärsytyksenaiheet. Tilauspalvelun tuputtaminen, kökkö biisilista sekä puhelinsovelluksen haittapuolet ovat itselleni isoja kiinnostuksentappajia. Samalla kuitenkin teoksen parissa hikoilu sekä ylipäätään fiilistelevä hauskanpito saavat viihtymään. Voi kunpa mukana vain olisi enemmän sellaisia kappaleita, joiden tunteminen olisi oletusarvoista. Queenin klassikoiden parissa tanssiminen vie mukanaan, tyhjänpäiväisten nykypoppareiden parissa fiilis taas latistuu nopeasti.

Saatavilla: Nintendo Switch, PS5 (testattu), Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 3 (verkko-ostot)

YHTEENVETO:
** / *****
Just Dance 2024 saa hien otsalle, mutta varsinainen ilonpito vaatii joko biisilistan rakastamisen tai tilauspalvelun hankkimisen. Puhelinsovelluksen käyttämisessä on omat lieveilmiönsä, jotka vievät myös parhaan terän keskittymisestä.

Tämän vuoden joulupaidat ovat entistä värikkäämpiä.

Lisää luettavaa