Reivaa poika, reivaa vaan / poppi ei lopu milloinkaan – arvostelussa SingStar: Celebration

SingStar osoittaa pitkän horroksen jälkeen elonmerkkejä. Celebration-levy esittelee mikrofonin korvaavan mobiiliapplikaation sekä poppikavalkadin, mutta onko erillisellä pelikokoelmalle enää tilausta näin irtohittien aikakautena?

Pitkään hiljaiseloa viettänyt SingStar on luultu varsin asiallisin perustein jo kuolleeksi konseptiksi. Biisilevyjä on ilmestynyt PlayStation 4 -aikana vaivaisen yhden levyn verran, mutta samalla pelin verkkokaupasta on poistunut ralleja tukuittain. Syksyn ratoksi julkaistu SingStar Celebration yrittää vakuuttaa, että pippalot eivät ole vielä ohi. Myyntivalttina on myös mahdollisuus jättää pölyyntyneet mikit takaisin tomun keskelle.

SingStar Celebrationin ykkösjuttu on mainostaa jo hyvän aikaa markkinoilla ollutta SingStar PlayLink -sovellusta. Mobiilivempainten verkkokaupasta ladattava sovellus korvaa vanhat ja ikoniset SingStar-mikit ilman turhia lisävempaimia. Applikaation saa linkitettyä konsoliin muutamalla painalluksella, minkä jälkeen luuriin voi hoilata mitä tahansa pelin biisiä. Harmi vain, että yhteensopivuus koskee ainoastaan Celebration-biisejä sekä verkkokaupasta ostettuja ralleja. Esimerkiksi edellisen SingStar: Suomibileet -kiekon Mökkitie ja Vapaa jäävät kännykällä laulamatta.

Luuriin laulaminen ei pärjää tunnelmassa perinteiselle mikille. Systeemi tuntuu lisäksi melkoisen paljon anteeksiantavammalta kuin klassiset mikrofonit, sillä vaikka pelien parissa on vierähtänyt kymmeniä kosteita iltoja, piste-ennätykset tuntuivat paukkuvan biisistä toiseen. En mitenkään jaksa uskoa suihkulaulannan parantaneen äänijänteitä niin paljoa kuin tulostaso antaa ymmärtää. Asiahan ei haittaa kuin enintään kilpailullisia pelaajia, sillä ottaahan ensikertalainen mieluummin jykevän pistepotin kuin nöyryyttävän palautteen.

Poppi myy, joten popilla myydään. Celebration on nimensä mukaisesti juhlaisaa hilpeilyä, jossa perisuomalaiselle nurkassa mököttämiselle ei jätetä sijaa. Ratkaisu on hyvä tai paha riippuen siitä, minkälaista rallattelua mieluiten kuuntelee. Hevimiehelle ei jää käteen kuin paha mieli sekä haikailut Diablon coveroimasta Dancing Queenista sekä Children of Bodomin ikivihreästä Oops!… I Did It Againista. Harmillisesti nekin ovat mukana poppiversiona.

Mikäli nykymusiikki sen sijaan on lähellä sydäntä, ei biisilistassa ole valittamista. Ikivihreiden ABBA-, Britney– ja Oasis-vetojen ohella on tarjolla nykysuosikkeja aina One Directionista Hilary Duffiin ja Aviciista Shawn Mendesiin. Jos kyseiset nimet pyörivät jo valmiiksi soittolistalla, ei SingStar Celebrationia parempaa pakettia olekaan.

Teknisesti kyseessä on sama peli kuin PlayStation 4:llä aiemmin aina sosiaalisia palveluita ja saavutuslistaa myöten. Sitä suuremmalla syyllä on ihmeteltävä sitä, minkä takia peli ei ole yhteensopiva SuomiBileet-levyn kanssa. Samaten aiempien konsoleiden biisikiekkojen yhteensopivuudesta on turha haikailla. Mikäli hyllyssä on kokoelmaa PlayStation 2 -laululevyistä lähtien, jää Celebration kylmästi paitsioon. Digitaaliset kappaleet onneksi pyörivät sellaisenaan.

SingStar: Celebrationin tapauksessa suurin ongelma on pelin epäyhteensopivuus aiempien levyjen kanssa. Sujuva lauluilta vaatii kiekkojen mahdollisimman nopean pyörityksen, jolloin uusien sovellusten ja järjestelmien säätäminen on suoraan pois pelaajien huvista. Mikäli biisilisät on kuitenkin hankittu digitaalisena, ongelmaa ei ole. Kännykkä toimii hyvänä ja armollisena mikkinä, vaikka samaa tuntumaa siihen ei saakaan kuin perinteiseen mikrofoniin. Samaten biisilistan samankaltaisuus jättää myös toivomisen varaa. Metallica, Slayer ja muut äärivaihtoehdot tuskin ikinä päätyvätkään enää SingStar-levylle, mutta kokoelmalevyn soisi silti tarjoavan musiikkia mitä erilaisimmista genreistä. Menneiden aikojen valinnanvara Nerdeestä Kotiteollisuuteen ja Indicasta Palefaceen on pelkkä kaunis muisto. Celebrationsin kattaus on onnettoman yksiulotteinen.

Mikäli edellä mainitut ongelmakohdat eivät haittaa ja Justin Bieber yhdessä muiden nykypoppareiden kanssa on oman musiikkihermon mielestä parasta ikinä, SingStar Celebration osuu maalitauluun. Muille se on kuitenkin harvinaisen turha julkaisu ainakin siihen asti, että SingStoren biisivalikoima saa pitkästä aikaa lisää valinnanvaraa. Ainakin tässä taloudessa aloitetaan illat edelleen PlayStation 3:n SuomiSuosikit-levyllä ja klassisella väittelyllä avausbiisistä: Scandinavian Music Groupia, Leevi And The Leavingsia vaiko sittenkin Amorphista?

Biisilista:

Adele – Hello
ABBA – Dancing Queen
Amy Winehouse – Rehab
Avicii – Wake Me Up
Blondie – One Way Or Another
Brandi Carlile – The Story
Britney Spears – Oops!… I Did It Again
Calvin Harris & Disciples – How Deep Is Your Love
Ella Henderson – Yours
Elle King – Ex’s and Oh’s
Fun. – Some Nights
Hilary Duff – All About You
Iggy Azalea feat. Charli XCX – Fancy
Jason Derulo – Want To Want Me
Kings Of Leon – Use Somebody
Lost Frequencies – Are You With Me
Marvin Gaye & Tammi Terrell – Ain’t No Mountain High Enough
Meghan Trainor – All About That Bass
Oasis – Wonderwall
OMI feat. Nicky Jam – Cheerleader
One Direction – What Makes You Beautiful
Roxette – It Must Have Been Love
Shawn Mendes – Stitches
Sia – Cheap Thrills
Tegan And Sara – Closer
The Chainsmokers feat. Halsey – Closer
U2 – I Still Haven’t Found What I’m Looking For
Wham! – I’m Your Man
Young Rising – Sons High
Zara Larsson – Lush Life

Saatavilla: PlayStation 4, mobiiliapplikaatio: Android, iOS
Ikäraja: 12 (PEGI)