Ilkikurista naurua ja hyväntahtoisia ärräpäitä – arvostelussa WarioWare: Get It Together!

Warion minipelikokoelma ei säästele sisällössä eikä huumorissa. Kokonaisuus on hyvällä tavalla hektinen ja sopivan härski paketti koko perheen viihdepläjäykseksi.

Kun pelilautasella pyörii pääasiassa pidempiä tarinavetoisia seikkailuja tai kiivastempoista toimintaa, on hetkittäin tarve saada annos jotain simppelimpää. Minipelikokoelmat eivät ehkä sykähdytä pitkään, mutta lyhytaikaisena hupina ne voivat olla mannaa. Vähemmän on siis joskus enemmän. Tämä ajatus on kantanut WarioWare-sarjaa jo hämmästyttävän pitkän aikaa, sillä näennäisen yksinkertainen paketti viehättää mitä eriskummallisimmalla tavalla.

Switchille julkaistu WarioWare: Get It Together! on minipelikokoelma parhaimmasta päästä. Hektinen, räväkällä huumorilla mehustettu seikkailu sylkee pelaajan eteen muutamien sekuntien mittaisia rykäisyjä. Näissä taistelevat vuorottain reaktioaika sekä reaktion estävä maltti. Ennen operaation alkua kajahtaa tehtäväkäsky, joka voi vaatia väistämään, pyöräyttämään tai vaikkapa pimputtamaan ovikelloa. Yhtäällä pestään partavaahdot jonkun suusta, toisaalla valitaan oikea esine väärien joukosta ja välillä pyritään väistelemään sulkeutuvaa hammasrivistöä. Minirykäisyt ovat äärimmäisen yksinkertaisia yhden jujun tempauksia, joissa on oma omituinen viehättävyytensä. Lyhyt kesto saa selkäytimen rämpyttämään toimintanäppäintä, mutta aina tämä ei kannata. Osa tehtävistä vaatii aikarajastaan huolimatta malttia ja mietintää.

Sinänsä WarioWaren sapluuna on pysynyt ajan saatossa turhankin ennallaan. Switchin uutukainen maustaa pakettia tarjoamalla Mario-pahiksen seuraksi nipun erilaisia hahmoja. Näistä jokaisella on omat erikoisuutensa. Siinä missä joku voi ampua vain oikealle, toinen heittää bumerangia ja yksi säntäilee eri suuntiin. Hahmokavalkadi avautuu hiljalleen yksinkertaisen ja hömelön tarinan myötä, mikä tuo jokaiseen rykäisyyn uuden tuulahduksen.

Tarina itsessään käynnistyy, kun Wario imeytyy oman peliluomuksensa sisään. Bugien valtaamat alueet on avattava yksi kerrallaan pelaamalla sarja minipelejä ja päihitettävä lopuksi loppuvastus. Muutaman minuutin rykäisyt eivät kauaa kestä ja ne ovat muutenkin hyvin anteeksiantavia. 15 lyhyen operaation mittainen taival sallii neljä epäonnistumista, eikä epäonnistumisesta pahemmin rankaista. Toki alusta voi aloittaa, mutta rahalla saa myös jatkettua suoritustaan. Kolikoita piisaa enemmän kuin Ankkalinnan rahasäiliössä, joten lyhyehkön tarinan läpäisee muutamassa tunnissa.

Kun haastetta ei juuri ole, mikä saa pelaajan jatkamaan? Pelin hölmö huumoripa hyvinkin! Minipelit ovat luonteeltaan täysin hömelöitä, mikä saa naurunremakan aikaisesti tämän tästä. Lisäksi parisen sataa erilaista tehtävää tarjoaa yksinkertaisesta luonteestaan huolimatta mukavasti vaihtelua. Koska eri hahmot voivat selvittää samoja haasteita, joutuu mietintämyssyä toisinaan vetämään entistä syvemmälle hiusrajan suojaksi. Helppoahan tuulimyllyä on pyörittää Warion mahaplätsillä, mutta entäpä sitten hahmolla, joka hyppii jatkuvasti ylöspäin? Tämä lisää monipuolisuutta kummasti.

Toisaalta hahmojen erilaisuus sekä minipelien sattumanvaraisuus aiheuttaa myös harmaita hiuksia. Kun oma ukkeli tai akkeli ei olekaan järin sopiva kyseiseen tehtävään, tuntuu peli ikään kuin rankaisevan pelaajaa. Pääasiassa vaihtoehtoiset reitit sekä tehtävävariaatiot viihdyttävät, mutta minkäs sitä kilpailuhenkisyydelleen voi.

Tarinatilan voi pelata sekä yksin että kaksin. Moninpeli onkin WarioWaren suurin valtti, joten myös muilta osin katseet kääntyvät sosiaalisiin moodeihin. Valitettavasti Wario Cup -verkkopeli tuntuu vajaalta. Viikoittaisiin haasteisiin pohjautuva tila ei anna sellaista sattumanvaraista menoa kuin ennakkoon saattoi toivoa. Onneksi samalla sohvalla pelaaminen on miellyttävää pelin helpon omaksuttavuuden vuoksi. Kun mekaniikat pohjautuvat tattiin sekä yhteen painikkeeseen, pääsee ummikkokin menoon mukaan silmänräpäyksessä. Samanaikaisesti toisistaan voi ottaa mittaa neljä pelaajaa.

WarioWare luottaa sarjalle tuttuun ilkikuriseen huumoriin sekä graafiseen tyyliin. Vahvasti sarjakuvamaisen piirroksellinen henki paistaa läpi kaikessa. Vaikka tehtävä saattaa vaatia lannepyyhkeen pudottamista, ei meno ylly liian riettaaksi lapsille. Kielimuuri sekä reaktiopohjaisuus voivat toki olla pienimmille liikaa. Äänimaisema taasen kunnioittaa vanhojen ammoisten aikojen retrohenkeä. Mitä enemmän pelivuosia on vyötäröllä, sen paremmin meno maittaa.

WarioWare: Get It Together! on oivallinen minipelikokoelma, jonka hahmokaartin lisäykset tuovat kaivatun tuoreuden tuulahduksen. Parisataa erilaista pikkuhaastetta sekä hauska huumori pitävät otteessaan paremmin kuin valtaosa kilpakumppaneista. Ainakin omalla listalla Warion tuorein seikkailu kiilaa Super Mario Partyn edelle illanistujaisten Switch-hittinä.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta)

Olisi kannattanut tyytyä mansikka- ja päärynäpalloon.