Harvest Moonin jalanjäljissä – arvostelussa Stardew Valley

Vapise, Harvest Moon! Pelimaailmassa on tilaa useammallekin retrohenkiselle maatilasimulaattorille!

08.06.2017

Muinaisella Super Nintendolla aloitellut Harvest Moon -sarja ei ole ollut viime vuosina muuan Eric Baronen mieleen. Tarmokas mies päättikin ottaa ja kehittää oman Stardew Valley -maatilasimulaattorinsa – kuinkas muutenkaan. Barone lienee päätökseensä tyytyväinen, sillä viime vuonna PC:llä julkaistu farmipeli on onnistunut haalimaan taakseen sankan fanijoukon. Sittemmin myös konsolipelaajat pääsivät vapauttamaan sisäisen maajussinsa Stardew Valleyn luonnonkauniisiin maisemiin.

Simppelin tarinan keskiössä pyörii harmaaseen kaupunkiarkeen leipiintynyt protagonisti, joka on pelaajan itsensä nimeämä ja vaatettama. Sitä kaivattua muutosta tuputetaan manan majoja kolkutelleen isoisän testamentissa, jossa hahmoa siunataan vanhalla ränsistyneellä maatilalla, muutaman kolikon pesämunalla sekä perustyökaluilla. Tarkoituksena olisi kohottaa oma kuppainen maatila ja samalla koko Stardew Valley uuteen kukoistukseensa. Helpommin sanottu kuin tehty.

Alkutilanne ei ole järin lupaava. Romahtamispisteessä oleva tönö nököttää puiden, kivikoiden ja rikkaruohojen valtaaman tontin nurkassa. Rehevistä pelloista, tuottavista eläimistä, saati rennosta maaseutumatkailusta ei ole tietoakaan, kun rahaa ei ole ja jollain pitäisi elääkin. Onneksi Stardew Valleyn väki ottaa uuden tulokkaan riemumielin vastaan jaellen auliisti neuvoja ja simppeleitä tehtäviä alkuun pääsemiseksi. Viikate, kuokka, hakku sekä kirves ovat urakan alkumetreillä välttämättömiä työkaluja, jotta ensimmäisen pellontapaisen saa kunnialla alulle.

Maatilan pyörittäminen ei ole uravalinta sieltä vaivattomimmasta päästä, ja erityisesti alkumetreillä homma on ajoittain jopa ahdistavan työlästä. Peltoplänttiä tulee kastella joka päivä, ja siinä ohessa raivata omaa tonttia puista ja kiviröykkiöistä. Samalla olisi hyvä luoda lämpimät suhteet kylän asukaskatraaseen jutustelemalla näille mukavia ja tarjoamalla lahjoja. Kalenteriin on merkitty niin ihmisten syntymäpäivät kuin maineen kannalta tärkeät kylän tapahtumatkin. Kaivattuja lisätienestejä voi haalia vaikkapa louhimalla läheisessä kaivoksessa, keräilemällä arvokkaita simpukoita tai kalastelemalla Ahdin antimia. Se iki-ihana sydämen valittukin parantaisi elämänlaatua kummasti. Kaiken häslingin ohessa tulisi muistaa huolehtia päähahmon energiatasosta ja seurailla ruudun nurkassa tikittävää kelloa, jotta romahtaminen ei vain sattuisi kesken päivittäisen puuhastelun. Enimmäkseen hurjan mukavaa, vaikka ajoittain tunnit tuntuvat loppuvan väkisinkin kellosta kesken.

Stardew Valley on yhden ainokaisen miehen tekeleeksi huiman sisältörikas tuotos. Etenkin ensimmäisen vuoden aikana tekemisen paljous meinaa jopa lannistaa. Farmia voi laajentaa lukemattomilla tavoilla, ja erilaista kasvatettavaa ja rakenneltavaa tavaraa on hulppea määrä. Vaikka varsinainen Stardew Valley onkin kylänä Posiota ja Perniötäkin suppeampi, ei homma ala missään vaiheessa maistua puulta – pikemminkin päinvastoin.

Audiovisuaalisella puolella palataan ajassa häpeilemättä takaisin kultaiselle 90-luvulle. Ylhäältäpäin kuvattua pikseliseikkailua voisi sivusta katsoessa luulla aidoksi Super Nintendo -julkaisuksi. Harvest Moon -sarjan fanit ovat retromaisen ulkoasun kanssa kuin kotonaan, mutta nuoremmalta pelaajakunnalta lähestymistapa vaatinee hieman totuttelua. Letkeät ja mieleen jäävät taustamusiikit puolestaan rytmittävät maajussin arkea kiitettävään tyyliin.

PC:n hiirikontrollit on tuotu konsolikapulalle astetta kyseenalaisemmin. Itse hahmoa ohjaillaan vasemmalla tatilla, mutta valikkoja selatessa samaista tattia käytetään kursorin liikuttelemiseen. Vielä astetta omituisempana yksityiskohtana tätä samaista nuolta ohjataan tietyissä tilanteissa myös toisella ohjaustatilla. Hämmentävät kontrollit aiheuttavat ajoittain virhepainalluksia, joten kokonaisuuteen olisi voinut miettiä konsoliystävällisempää lähestymistapaa.

Stardew Valleyn retromainen toteutus ja lämminhenkinen tunnelma tuo lämpimän tunteen kiireiseen kaupunkielämään tottuneen pelijournalistin sydämeen. Oman piskuisen maapläntin kehittäminen on hurjan koukuttavaa, minkä lisäksi farmin pyörittäminen tuntuu ajoittain jopa mukavalta velvollisuudelta muiden arkiaskareiden lomassa. Stardew Valleyn menestys osoittaa, että hektisiin räiskintöihin karaistunut pelaajakunta kaipailee arkeensa myös seesteisempää puuhastelua.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), Xbox One
Ikäraja: 7 (PEGI)

Lisää luettavaa