Rentoutuu kalojen kanssa – arvostelussa Endless Ocean: Luminous

Vaivaako stressi? Pulahda Endless Ocean: Luminousin parissa hetkeksi mereen niin johan alkaa kiristynyt vanne irtoamaan otsalta.

21.05.2024

Ihmiskunta on historiansa aikana ehättänyt merestä maalle. Nyt vanha merisuola janottaa sen verran, että Switch-pelaajien kelpaa kömpiä takaisin syvyyksiin. Endless Ocean: Luminous on hädin tuskin peli, sillä sen keskeisintä antia on päästä rauhoittamaan mieli aaltojen keskelle. Jo tässä vaiheessa iso osa pelaajista tuhahtaa, mutta avoimin mielin teoksiin tutustuvat saavat joogasessiotakin paremman mindfulness-harjoitteen kymmeniksi tunneiksi.

Switchin Endless Ocean on sarjan kolmas tuotos. Kaksi avausosaa nähtiin Wiillä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Sittemmin hiljaiseloa viettänyt sarja pulikoi Luminous-osan myötä tukevasti valokeilaan. Tarjolla on lyhyenläntä tarina, joka jää vapaan pulikoinnin varjoon. Sinänsä tiiviit juonitehtävät täydentävät kokemusta ja antavat eväät alkuun, eikä nokkelalta sanailultakaan vältytä. Tämän jälkeen vastuu kaadetaan pelaajan kontolle, sillä edes tarinamissiot eivät avaudu ilman riittävää sukeltelua joko yksin- tai moninpelissä.

Endless Ocean: Luminous vie pelaajat mereen tutkimaan luonnon kauneutta. Switchin suorituskyky ei tietenkään mahdollista mahdottomuuksia, mutta valtameren pimeys antaa riittävät perusteet heikolle piirtoetäisyydelle. Valtaisia alueita kahlatessa törmää kaikessa rauhassa uiskenteleviin kaloihin sekä muihin merten asukkeihin. Edes hait eivät näe sukeltelijaa uhkana tai ruokana, vaan kaikki mahtuvat lätäkköön turvallisin mielin.

Etenemistarvetta ei juuri ruokita. Teos rullaa eteenpäin kaloja skannailemalla, muinaisjäänteitä poimimalla sekä salaisuuksia selvittämällä. Poimittavaa ja avattavaa todella myös riittää. Keskiössä on 99 salaisuutta, jotka paljastuvat hiljalleen omaehtoisella tutkimisella. Näiden avaamisen saloihin ei neuvota millään, vaan ne on keksittävä omatoimisesti. Pieni kädestäpitäminen ei olisi tehnyt todellakaan pahaa, mutta samalla nykyinen ratkaisu kannustaa vain sompailemaan omaan tahtiin. Kun kalamiehen kirjassa on yli 500 fisua metsästettävänä, tekemistä piisaa runsain mitoin.

Endless Ocean: Luminous ei ole pelinä kummoinen. Sen sijaan rauhoittumisharjoitteena ja fiilistelyteoksena se loistaa. Kun kaiken arjen hektisyydessä pulahtaa mereen vain oleilemaan, skannailemaan kaloja sekä tutkimaan loput kartan pimeistä kohdista, paketti vie mukanaan. Sitä tahkotessa eivät veroprosentit, pyykkivuoret ja pihalla odottavat rikkaruohot vaivaa. Pelattavuus tukee lumoutumista. Kun mekaniikat pohjautuvat käytännössä delfiinipotkuliikkeeseen, skannauspainikkeeseen ja villeimmillään kameran käyttämiseen, ei tuotos vaadi minkäänlaista opettelua.

Halutessaan zen-hetken saa vietyä verkkoon. Endless Ocean mahdollistaa enintään 30 pelaajan yhteispulahdukset, jonka aikana löydöksiä sekä havaintoja saa jaettua porukan kesken. Eipä sillä että tämän kaltaiset pelit kovimpia nettiräyhääjiä varmasti kiinnostaisikaan, mutta minkäänlaista chattia tai ääniyhteyttä ei kanssauiskentelijoihin ole. Eri kiintopisteet saa merkittyä emojeilla muiden löydettäviksi. Tämä riittää ainakin itselle enemmän kuin hyvin, enkä rehellisesti sanottuna hirveästi muita pelaajia muutenkaan kaivannut. Eikö edes meren syvyyksissä saisi olla rauhassa?

Switchin rajat alkavat eittämättä paukkua. Sinänsä Endless Ocean ei kummoista graafista tykitystä kaipaakaan, sillä kalat itsessään ovat eläväisen ja värikkään näköisiä. Silti pulahdusta edeltävät lataustaukojen pituudet ovat nykystandardeilla kohtuuttoman pitkät.

Keskeisin kysymys lienee se, miten Endless Ocean: Luminous pitäisi arvioida. Jos sitä vertaa tavanomaisiin peleihin, jäisi se rannalle ruikuttamaan. Täytyyhän pelissä olla juoni, haaste, syväluotaavat mekaniikat ja monia muita vakiintuneita asioita, eikö vain? No kun ei tarvitse. Jos teoksen ottaa mindfulness-harjoitteena, tilanne kääntyy päälaelleen. Tällöin teos auttaa stressinlievityksessä, keventää ahdistusta ja saa ajatukset jonnekin aivan muualle.

Endless Ocean: Luminousin hintalappu on onneksi hieman tavanomaista peliä huokeampi, mutta silti olisi suonut paketin irtoavan vielä aavistuksen edullisemmin. Jos veikata pitää, tällaisenaan teos jää tulevaisuudessa elämään pienen piirin klassikkona. Sitä odotellessa en mene Studio Julmahuvin tavoin avantoon, vaan pulahdan suosiolla mereen metsästämään kalakirjaston viimeisetkin merkinnät.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 3

YHTEENVETO:
***(*) / *****
Endless Ocean: Luminous jättää pelilliset asiat taka-alalle. Tarjolla on oivallinen mindfulness-harjoite, joka poistaa arjen huolet mielestä.

Kun kaveri pyysi avuksi heinätöihin, niin ihan tällaiseen en kuvitellut joutuvani.

Lisää luettavaa