Eeppisen hektistä jatkoa raatorähinöiden parissa – arvostelussa Call of Duty: Black Ops Cold War – Firebase Z

Viime vuoden lopussa julkaistun Black Ops: Cold Warin ehdotonta parhautta oli uusiksi hiottu zombimoodi. Die Maschine oli julkaisukarttana erinomainen, mutta vaihtoehtoja olisi kaivattu jo alkupäässä. Onneksi Treyarchin seuraava raatorähinä Firebase Z on myös edeltäjänsä kaltainen mestariteos.

Joulukuussa julkaistu Call of Duty: Black Ops Cold Warin arvostelu venyi kaksiosaiseksi tekstiksi, sillä tuoreen CoDin zombimuoto oli yksinkertaisesti niin hiton hyvä. Sieluni janosi julkaisussa nähdyn sisällön lisäksi välittömästi lisää rottentoitujen hajuhaitareiden kaatamista uusissa maisemissa. Sääli, ettei alkuperäiskartta Die Maschinen kaveriksi oltu saatu lisää koluttavaa, mutta viimein pitkä odotus palkitaan. Vietnamin eksoottisiin maisemiin sijoittuva Firebase Z on seuraava hektinen ja kaaottinen kokonaisuus jo valmiiksi mahtavan zombikokemuksen kaveriksi.

Juuriltaan meininki on edelleen täysin samaa Die Maschinen kanssa, mutta Firebase Z tuo joukkoon nipun omia mausteitaan. Tarkoituksena on edelleen selvitä mahdollisimman pitkään zombilaumoja teurastaen, pisteitä keräillen ja parempaa arsenaalia kasaten sekä kehittäen. Normiraatojen lisäksi Firebase Z esittelee myös kaksi uutta vihollistyyppiä, jotka ovat Mimic ja Mangler. Uusien mörköjen myötä uuden kartan pelityyli poikkeaa hitusen alkuperäisestä, sillä Die Maschine mahdollisti myös passiivisempaa puolustuspainotteista taktikointia. Hirviötulokkaiden myötä paikallaan pysyminen vie kokeneemmankin pelurin hautaan alta aikayksikön. Uusilla möröillä on luonnollisesti myös enemmän elämäpisteitä ja tekevät runsaasti vahinkoa pelaajiin.

Mimic ilmestyy pelaajien kimppuun naamioinnin kautta. Pelialueelta löytyvien keräiltävien valuuttabonusten, aseiden sekä tappoputkilla ansaittavien kykyjen seasta voi kokea ikävän yllätyksen. Sen sijaan, että pelaaja poimisi matkaan jonkin edellä mainituista arvokkaista palkinnoista, Mimic hyökkää palkinnon nostopaikalta suoraan kimppuun. Mekaniikan voisi lähestulkoon verrata internetin pahamaineisiin hyppysäikäytyksiin eli jumpscareihin, mutta onneksi Mimicin hyökkäyksestä on jätetty se tarpeeton desibeliroska pois. Toki mukana on selkeä äänimerkki, että kohta on kakka tuulettimessa, mutta ei niin halvalla tavalla. Mimic on mukavaa uutta tuulahdusta zombikahinan keskelle ja lisää erinomaisesti selviytymisen hektisyyttä. Varsinkin silloin, kun näitä kavereita on kimpussa useampi kerralla.

Siinä missä Mimic on ovela ja vikkelä, niin Mangler edustaa puolestaan hidasta ja voimakasta uhkaa. Tämä raskaasti panssaroitu ja jonkinlaisella ”raketinheittimellä” varustettu iso korsto sai jo ensimmäinen ottelun aikana lempinimekseen T-800. Nämä tuonelan terminaattorit tulevat esiin Firebase Z:ssa vasta myöhemmillä kierroksilla, joten alkukierrokset soveltuvat hyvin tehokkaiden tuliluikkujen keräilyyn. Manglerin panssari on vankkaa tekoa muttei täysin luodinkestävää. Näiden murhamasiinoiden eliminoimiseksi suosittelen todella lämpöisesti tarkasti tähdättyä tulitusta päätä kohti, mutta panssaritkin antavat lopulta periksi. Mimicin tapaan myös Manglereita voi syntyä taisteluiden keskelle useampia kerralla. Nämä kaverit ovat todella vaarallisia ryhmissä, joten tarkkaavaisuutta vaaditaan.

Firebase Z:n mielenkiintoisin uudistus on ajoittain tapahtuvat zombien ja muiden mörköjen invaasiohyökkäykset. Keskimäärin noin joka kymmenes kierros sisältää erikoistehtävän jossakin kartan erikseen merkityssä puolustualueessa. Pelaajilla on noin 30 sekuntia aikaa suunnata oikealle puolustusalueelle, jolloin zombiloressa esiintyvästä Dark Aetherista avautuu kolme portaalia alueen vastakkaiseen päätyyn. Pelaajat taistelevat massiivista määrää raatoja vastaan, kunnes jokainen on poistettu päiviltään ja portaalit sulkeutuvat. Taistelut luonnollisesti vaikeutuvat kierrosten lukumäärän mukaan, joten hikoilulta ei pysty välttymään ei sitten mitenkään. Voitokkaasta puolustuksesta pelaajia palkitaan ammuslaatikoin ja pistein, jotta seuraavaan tavalliseen kierrokseen ei tarvitse lähteä pelkästään veitsi terävänä.

Uusien raatojen ja puolustustehtävien myötä Firebase Z:sta on mahdollista löytää myös uusi ”wonderweapon”, joka on siis Call of Dutyjen zombeissa esiintyvien erikoisaseiden virallinen nimitys. RAI K-84:ksi nimetty kivääri perustuu rakenteeltaan legendaariseen Mihail Kalašnikovin suunnittelemaan AK-47-rynnäkkökivääriin, mutta mukana on loraus yliluonnollista viritelmää. Kivääriin on jonkun mystisen insinöörin toimesta integroitu Black Opsin zombiloressa esiintyvää aetherumia, jonka toimesta tuliluikku ampuu perinteisen lyijyn sijasta energiaprojektiileja. RAI K-84 on AK:n tapaan täysautomaattinen ase, joten ihmekivääri tekee taistelukentillä aivan järkyttävää vahinkoa. Otteluiden aikana ei törmätty sarjan ikoniseen Ray Guniin, joten on mahdollista että RAI K-84 on mahdollisesti korvannut tämän Firebase Z:ssa.

”Raikun” lisäksi myös Tombstone Soda -perk tekee paluunsa omana limukoneena. Hautakivilimpparin nauttineet pääsevät kuollessaan yrittämään henkiin heräämistä ihan omin avuin. Kuollessasi sielusi herää johonkin kohtaan kartassa ja mikäli ehdit juoksemaan ruumiisi luokse ajoissa, pääset takaisin elävien kirjoihin. Tombstone Sodaa pääsee myös kehittämään samalla tavalla jo olemassa olevien Perk-A-Cola-kykyjen tavoin. Kehitetty hautakivilimppari mahdollistaa lisäaikaa raatojuoksua varten ja viimeisellä kehitystasolla paikalle ehtiessä saat myös kaikki menetetyt aseet sekä resurssit takaisin. Tombstone Soda on hyvä valinta etenkin pelureilla, joilla on taipumus jäädä raatokasoja karkuun juostessa jumiin. En sano, että kuulun kyseiseen ryhmään, mutta muutamia kertoja on saattanut ärräpää jos toinenkin lentää johonkin jäkälään kompuroidessa.

Kuten Treyarchin tapauksessa on totuttu, myös Firebase Z sisältää piilotetun tehtäväsarjan eli zombimoodin veteraaneille tutun ”Easter Eggin”. Hitusen kyseenalaisesti nimetty tehtäväsarja suoritetaan selviytymisen keskellä, joka laajentaa sekä kertoo pelaamisen taustalla lymyilevää tarinankerrontaa. Die Maschinessä esiintynyt tehtäväsarja oli harvinaisen yksinkertainen, jonka kokematonkin peluri pystyy suorittamaan yksin tai kaveriporukan kanssa melkoisen helposti. Firebase Z palauttaa piilotehtävän suorittamisen lähemmäs aikoja entisiä, jolloin vaiheiden suorittaminen oli hämmentävän kryptistä sekä monimutkaista. Koko tehtäväsarjan suorittaminen on melkoista arvailua, joten on suositeltavaa, ellei jopa pakollista kaivaa hieman apua esimerkiksi Youtuben puolelta. Kokeilimme tehtävän suorittamista luottomiehieni kanssa, mutta kaipaamme vielä runsaasti harjoittelua.

Tiivistettynä Firebase Z on todella loistava lisäys loputtomien zombiaaltojen niittämisen seuraavaksi etapiksi ja vieläpä kuluttajaystävälliseen nollan euron hintaan. 1.11-versioon päivittynyt Call of Duty: Black Ops Cold War sisältää Firebase Z:n lisäksi myös uutta materiaalia moninpelin puolella, mutta verkkokahinat kaipaavat edelleen lisähiontaa saadakseen minut viihtymään. Zombit ovat siis edelleenkin viimeisimmän Call of Dutyn valttikortti, joten suosittelen kyseistä moodia enemmän kuin mielelläni jokaiselle uteliaalle raadon metsästäjälle.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One X (testattu), Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö, verkko-ostot)

Miltä isoäitisi näyttää, kun yrität ystävällisesti selittää ettei sinulla ole *enää* nälkä.