Sotatanner täynnä uusia zombeja – arvostelussa Call of Duty: Black Ops Cold War, osa 2

Call of Dutyn zombit eivät petä!

01.12.2020

Call of Duty: Black Ops Cold Warin ehdottomana ykkösnumerona tulee uusiksi luotu zombimoodi. Uhmaan fanikuntaa väittämällä, että Black Ops Cold Warin toteutus Zombies-moodista on pelisarjan parhaiten hiottu versio koskaan. Perinteiseen muottiin kasattu zombilahtaaminen on saanut monen monta erittäin toivottua maustetta, joilla kokemus maistuu niin veteraaneille kuin uusillekin tulokkaille. Moodin vaikeusastetta ja monimutkaisuutta on tuotu roppakaupalla alaspäin, mikä saattaa pelästyttää konkarin. Huoli kuitenkin pois, sillä edellä mainittuja ominaisuuksia on säädetty selkeällä ajatuksella, jotta kuluttajalle on pienempi kynnys astua suosittuun epäkuolleiden kaatamisjuhlaan. Pippaloiden venyessä alkaa veteraaninkin puntti jo hitusen tutista.

Perusmuotin parhaimpia uusia makuja ovat ehdottomasti zombeille ilmestyneet terveyspalkit ja uusi pisteenlaskutyyli, joka yksinkertaistaa moodia mukavaan suuntaan. Kaikki aikaisemmat zombisaagan osat ovat käyttäneet alkuperäisen Call of Duty: World at Warin tyyliä palkita pelaajaa raatojen hävittämisestä, joten uusi tapa on enemmän kuin tervetullut päivitys. Alkuperäisellä tyylillä pistejako kertyi osumista, tapoista, päätapoista ja puukolla sivaltamisesta. Jokainen osuma oli kymmenen pisteen arvoinen, tapot muualle kuin päähän vaihtelivat 50-70 pisteen välillä riippuen osumapaikasta. Päähän kohdistetut kuolonlaukaukset palkitsivat 100 pisteellä ja puukolla sama nettosi 130 pistettä. Uudella järjestelmällä kehoon kohdistetut tapot nettoavat 90 pistettä ja kuolettavat pää- ja veitsiosumat 115 pistettä. Yksinkertaistettu pistejako helpottaa pitempiin eriin selviytymistä ja oman ekonomian ylläpitoa.

Pisteitä käytetään aseiden ja lisäkykyjen ostamiseen lahtaamisen keskellä. Pelialueen seiniltä poimittavien tuliluikkujen lisäksi myös maaginen aselaatikko on yhä läsnä, joka antaa pelaajalle satunnaisen aseen laatikon avattaessa. Lisäkyvyt ovat myös saatavilla perinteisten “Perk-a-Cola” -limuautomaattien kautta, kuten ne ovat jo pitkään toimineet. Peruszombien lisäksi pelaajan niskoihin hyökkäävät toisinaan myös raskailla panssareilla varustetut raadot sekä uusi pomovihollinen. Panssarizombit ovat aika perushuttua, mutta pomotaistot ovatkin sitten asia erikseen. Megatoniksi nimetty vihreänä hohkava radioaktiivinen lihasmöykky hyökkää suurella voimalla ja heittelee radioaktiivisia pommeja. Kuollessaan Megaton jakautuu kahteen pienempään mörköön, jotka hyökkäävät isompaa kaveria ripeämmin, mutta kaatuvat sitäkin helpommin.

Etenkin Black Ops -sarjan zombiemuodot ovat sisältäneet aina hirvittävän monimutkikkaita “easter egg” -tehtäviä, joita voi suorittaa selviytymisen ohella. Tyypillisesti nämä ovat olleet monen kryptisen ja ankaran kikkailun takana, mutta Black Ops Cold War on tehnyt ainakin tästä ensimmäisestä kartasta hieman helpommin lähestyttävän. Die Maschineksi ristitty koettelemus neuvotaan yllättävän pitkälle kädestä pitäen, jotta pelaajalle kuin pelaajalle pidemmälle selviäminen olisi mahdollista. Ohjeistukseen kuuluu muun muassa Pack-a-Punch-koneen kasaaminen, jolla jokaisesta aseesta saa kehiteltyä massiivisesti lisävahinkoa tuottavan energia-aseen. Vaikka ohjeistus ei ole suora, niin Pack-a-Punchin lisäksi pelialueelle on lisätty toisenlainen kone, jolla pystyy myös kehittämään aseittesi suorituskykyä. Aseen tappavuus jakautuu Black Ops Cold Warin zombeissa harvinaisuuslajiin ja kuinka monta kertaa se on käynyt Pack-a-Punchin läpi. Harvinaisuuslajit ovat perinteiset vihreä, sininen, violetti ja oranssi. Aseiden lisäksi uudesta kojeesta saa myös kasailtua hahmolleen suojapanssarin, jotta raadot eivät revi sinua kappaleiksi ihan niin herkästi. Arsenaliksi nimetty laitos on mielestäni erinomainen lisäys Pack-a-Punchin kaveriksi, koska pitkille erille eteneminen on jälleen kerran monipuolisempaa vaihtelun ansiosta.

Call of Duty: Black Ops Cold War on todella onnistunut paketti erityisesti kampanjan ja zombikahinoiden osalta. Moninpelin osuus on toistaiseksi alisuoritunut muuten laadukkaassa paketissa, mutta onneksi jälkityö on aina mahdollista. Kampanja tempaisee mukaansa, jos kylmän sodan ajanjakso kiehtoo tippaakaan. Black Ops Cold Warin ehdoton valttikortti on tänä vuonna kuitenkin zombeissa. Jäljelle jää tässä vaiheessa toivo siitä, että näemme tämän vuoden Call of Dutyn noudattavan samaa kaavaa, kuten viime vuoden Modern Warfare teki lisäsisällön kannalla. Ilmainen sisältö on voittajan valinta, joten jätetään se eurojen sijoittaminen vaikkapa sitten moninpelin skinipaketteihin tai muihin, jos niitä ylipäätänsä tänä vuonna tuleekaan. Nyt kuitenkin takaisin raadonjahtiin konsolin äärelle, sillä se jos mikä on kannattavaa ja hauskaa.

Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One, Xbox One X (testattu), Xbox Series X|S
Ikäraja: PEGI 18 (väkivalta, kielenkäyttö, verkko-ostot)

Veikko ja Valtteri eivät ole ihan varmoja, että oliko Tšernobyliin tehty turistireissu täysin oireeton.

Lisää luettavaa