Arvostelussa Game of Thrones – ”Forresterit ovat eräänlaisia köyhän miehen Starkkeja”

06.03.2015

Game of Thrones sai alkunsa kirjasarjana, mutta varsinainen popkulttuuri-ilmiö siitä on tullut HBO:n tuottaman tv-sarjan myötä. Sen pohjalta on tehty myös pelejä, joskin toistaiseksi laatu on ollut heikko. Pelistudio Cyanide on tehnyt Game of Thronesin pohjalta sekä strategia- että toimintapelit, mutta kumpikaan ei ole pelaamisen arvoinen.

Viimeisin yritys on tarinapeleistään tunnetun Telltale Gamesin äskettäin alkanut, osissa ilmestyvä peli, jonka nimi on jälleen yksinkertaisesti Game of Thrones. Telltalen peli on paras yritys toistaiseksi, mutta ei edelleenkään mitenkään loistava.

Telltalen pelissä seurataan pohjoisessa asuvan Forresterin suvun vaiheita. Forresterit ovat eräänlaisia köyhän miehen Starkkeja, jäyhiä mutta hyväsydämisiä tyyppejä joita maailma potkii. Toistaiseksi sarjasta on ilmestynyt kaksi ensimmäistä osaa, ja yhteensä niitä on tarkoitus tulla kuusi.

Peli perustuu ennen kaikkea tv-sarjaan. Siinä vilahtelee tv-sarjan hahmoja erilaisissa sivuosissa, ja tv-sarjan näyttelijät ovat mukana ääninäyttelijöinä. Peli seuraa tv:tä myös visuaalisesti, mikä ei ole sille eduksi. Se näyttää samalta kuin tv-versio, paitsi laimeammalta ja vähemmän hienolta.

Pelimoottorin aikaansaamat virtuaaliset näyttelijäsuoritukset eivät myöskään aina oikein toimi. Monella hahmolla käy naamalla Telltale Gamesin takuuvarma huolestunut ilme, joka on aina sama.

Kahden ensimmäisen osan kuluessa peli ei ole vielä oikein päässyt vauhtiin, mutta jotkut tulevista kuvioista vaikuttavat lupaavilta. Valitettavasti päähenkilöt, kuten Forrester-suvun perijä, aseenkantaja ja tytär joka on hovineitona pääkaupungissa, eivät ole järin elähdyttäviä.

Puutteistaan huolimatta Game of Thrones ei ole täysin onneton peli. Sen yksi suuri hienous on siinä, että tv-sarja kertoo ihmisistä jotka pelaavat valtapelejä voittaakseen tai selvitäkseen hengissä. Videopelissä ei katsota sivusta kun muut tekevät kohtalokkaita valintoja. Niitä pääsee tekemään itse. Se toimii. Kun pelissä tekee jotain tyhmää ja sillä on seurauksia, se tuntuu koska se oli oma valinta.

KEHITTÄJÄ
TELLTALE GAMES

JULKAISIJA
TELLTALE GAMES

TESTATTU
PC

MUUT ALUSTAT
MAC, PS3, PS4, XBOX ONE, XBOX 360, IOS, ANDROID

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
USKOLLINEN LÄHDEMATERIAALILLE
VALINNAT

MIINUKSET
RUMA
LÄLLY

PÄÄSTÖTODISTUS
Täytekamaa uusia jaksoja odotellessa

ARVOSANA
6

LAJITYYPPI
Tarinapeli

JULKAISTU
2.12.2015

Lisää luettavaa