18 Wheeler Pro Trucker

08.02.2002

Acclaim on ottanut asiakseen tehdä Playstation 2 -käännöksiä Segan maineikkaimmista kolikkopeleistä. Virtua -sarjan urheilupelit ovat sentään saaneet olla toistaiseksi rauhassa, mutta vuoden alkupuolella nähtiin jo keskinkertainen versio mainiosta Crazy Taxi -kaahailusta. Tällä kertaa käsittelyyn on joutunut 18 Wheeler – American Pro Trucker, joka on pelihalleissa ollut varsin suuressa suosiossa ennen kaikkea miehekkään peliotteensa ansiosta. Yli kymmenen tonnin painoisen rekan ohjastaminen mahdollisimman nopeasti paikasta toiseen ei ole mikään leikin asia.

Pelin Playstation 2 -versio on varsin suora käännös keväällä ilmestyneestä Dreamcast-pelistä, joten se kärsii pitkälti samoista ongelmistakin. Mukana on muutamia täysin uusia pelimoodeja, mutta peli jää silti aika lyhytaikaiseksi iloksi. Alkuperäisen kolikkopelin tunnelma ei myöskään välity kunnolla kotioloihin saakka. Suuren ratin ja äänekkään äänitorven puuttuminen vievät mennessään yllättävän suuren osan pelinautinnosta.

18 Wheelerin perusideahan on melkoisen yksinkertainen ja tuttu jo niin monesta erilaisesta autopelistä. Pelaaja istutetaan ajoneuvon rattiin ja tehtävänä olisi ajaa mahdollisimman nopeasti pisteestä A pisteeseen B. Tällä kertaa ajokkina on tosin hieman epätavallisempi kulkuneuvo eli reilun kymmenen tonnin painoinen rekka. Kuten arvata saattaa, tämä tekee pelistä hieman erilaisen kuin useimmista autopeleistä. Valtava ajopeli kiihtyy hitaasti, on kaikkea muuta kuin ketterä käänteissään eikä liiemmälti hätkähdä pienistä törmäyksistä muiden tielläliikkujien kanssa. Halutessaan pelaaja voikin jyrätä niin autojen, valopylväiden kuin talojenkin lävitse.

Erilaisia pelimoodeja pelillä on tarjota kokonaiset neljä kappaletta. Arcade-moodissa pelaajan tehtävänä on ajaa neljän lyhyehkön radan lävitse erittäin tiukan aikarajan puitteissa. Matkan varrella on vältettävä ylimääräisiä törmäyksiä, tuhottava arvokkaita bonussekunteja lahjoittavia autoja ja kilpailtava toisen rekkakuskin kanssa paikasta auringossa. Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo ja selvitäkseen ajoissa maaliin saakka pelaajan on kyettävä hyödyntämään jokainen reitiltä löytyvä bonussekunti ja kilpailevan rekan tarjoama imu-mahdollisuus. Pelin kentät tulevat kuitenkin parin pelikerran jälkeen sen verran tutuiksi, että tehokkaimman reitin löytäminen ei muutaman yrityksen jälkeen tuota enää vaikeuksia.

Maalissa pelaajan suoritus arvostellaan rahapalkkion avulla. Jokainen lasti on tietyn rahasumman arvoinen. Liika törmäily matkan aikana vahingoittaa lastia ja vähentää siten sen arvoa. Extra-taaloja irtoaa lisäksi mahdollisesti jäljelle jääneistä sekunneista ja siitä, että ennättää maaliin ennen kilpailevaa kuljettajaa.

Muista pelimoodeista huomion arvoisin on parkkeeraus. Valtavan ajoneuvon tarkka pysäköiminen ei nimittäin ole tehtävä sieltä kaikkein helpoimmasta päästä, etenkään ahtailla tehdasalueilla. Tässä on onnistuttava kohtuullisen tiukan aikarajan puitteissa ja lähiympäristön tuhoamisesta tippuu jatkuvasti sakkosekunteja. Haastava pelimoodi jaksaa epätavallisen ideansa ansiosta kiinnostaa jonkin aikaa, mutta loppujen lopuksi siinä on melkoisen vähän todellista sisältöä.

Haaste-moodissa pelaajan tehtävänä on kiertää määrätty rata kolme kertaa tietyssä ajassa ja kerättävänä samalla mahdollisimman paljon rahaa. Kahisevaa irtoaa perille saakka selviytyneen lastin arvosta ja radalla ajelevista bonusautoista, joiden tuhoamisesta palkitaan melkoisen avokätisesti. Huonon tuloslistan vuoksi pelimoodin idea ei kuitenkaan oikein toimi ja se jääkin lähinnä muutaman yrityksen mittaiseksi huviksi. Sama kohtalo on myös pelin tylsähköllä kaksinpelillä.

Pelattavuus 18 Wheelerissä sentään on kohdallaan. Rekat ovat raskaita koneita ja ne myös käyttäytyvät sen mukaisesti. Tiukkojen mutkien tekeminen onnistuu korkeintaan mateluvauhdilla ja laitteiden kiihtyvyys on melkoisen olematon. Kerran saavutettua vauhtia onkin syytä varjella tarkasti, sillä sen menettäminen on varsinkin vaikeampien ratojen kohdalla kohtalokasta. Pelattavuuden suhteen 18 Wheelerin pahin ongelma eivät kuitenkaan ole kontrollit, vaan yksinkertaisesti tunnelman ja pelinautinnon puute. Kankeiden ja hitaasti kiihtyvien rekkojen ohjaaminen ei nimittäin oikein istu konsoliympäristöön.

Graafisesti käännös on mukiinmenevää tasoa. Jälki on siistiä, mutta sitä vaivaa paha persoonattomuus. Kaikki lenteleviä taloja ja räjähteleviä autoja myöten on toteutettu aika laiskasti. Ainoat todella mielenkiintoiset yksityiskohdat löytyvät kuvakulmasta, joka on asetettu rekan koppiin suoraan kuljettajan penkille. Tästä kuvakulmasta pelattaessa ruudulla nimittäin näkyvät tien lisäksi myös ikkunan edessä edestakaisin valuvat aurinkolasit ja tiekartat sekä peruutuspeilissä keikkuvat onnenkalut. Grafiikkamoottorin piirtoetäisyys on heikohko, mutta rekkojen rauhallisen vauhdin vuoksi tästä ei aiheudu ihmeemmin ongelmia.

18 Wheeler – American Pro Trucker on kohtuullisesti tehty Playstation 2 -käännös hyvästä kolikkopelistä. PS2-version pahin ongelma alkuperäinen peli-idea, joka ei yksinkertaisesti tarjoa riittävästi sisältöä pidempiaikaiseen pelailuun. Muutamista uusista pelimoodeista huolimatta pelin sisältö on koluttu lävitse parissa illassa. Sen jälkeen paketti jää armotta pelihyllyyn pölyttymään, sillä valtavien rekkojen ajaminen ei yksinkertaisesti jaksa kiinnostaa, ainakaan tällä tavalla toteutettuna.

Lisää luettavaa