Peltorit Pleikkarille – arvostelussa Trust GXT 498 Forta

Trustin langallinen pelikuulokesetti tarjoilee passelia stereoääntä.

06.01.2024

Trust GXT 489 Forta on perustason ominaisuuksilla varustettu langallinen pelikuulokejärjestelmä. Se ei missään tapauksessa ole ominaisuuksiltaan leukoja loksautteleva paketti, mutta ainakaan äänenlaadussa se ei häviä muille saman hintaluokan tuotteille.

Nimenomaisesti konsoleilla käytettäväksi tarkoitetut luurit on ulkomuodoltaan suunniteltu täsmäämään PS5:n ulkomuodon kanssa. Valkoisella mattapintaisella muovilla koteloidut kuulokkeet on sävytetty vastaamaan konsolin värejä. Ne ovat myös kädessä huomattavasti hintaansa arvokkaamman tuntuiset. Laitetta voi luonnollisesti käyttää myös kilpailevien konsolien parissa, mutta Pleikkarin logojen ansiosta se tuntuu suoranaiselta rienaukselta.

Luurit kytketään laitteeseen erillisellä, irrotettavalla 3,5 mm audiokaapelilla. Mukana toimitettava piuha on pituudeltaan vain 1,2 metriä, joten esimerkiksi tietokonekäyttöä varten on syytä hankkia pidempi kaapeli. Ohjaimeen liitettäessä pituus joka tapauksessa riittää mainiosti. Piuha itsessään on nylon-punoksella suojattu, minkä ansiosta se on ulkomuodoltaan ja tuntumaltaan varsin laadukkaan oloinen.

Kuulokkeiden panta ja korvakupit on pehmustettu keinonahkaan käärityllä vaahtomuovilla. Pehmusteiden tuntuma on erinomainen eikä laite paina ikävästi käytettäessä päälaelta tai korvien tyvestä. Kuppien pehmusteet ovat sen verran muhkeat, että vaikkei laitteessa aktiivista vastamelutoimintoa olekaan, onnistuvat ne suodattamaan passiivisesti ulkoa tulevaa meteliä yllättävän hyvin. Korvakupit ovat myös melko kookkaat isot, joten ne asettuvat isommillakin korvavärkeillä varustettujen päähän mukavasti. Vasemman kupin ulkosyrjässä sijaitsevat myös äänenvoimakkuuden säädin ja mikrofonin mykistysvipu.

Kuppien sisällä sykkivät 50 mm elementit tarjoavat tyydyttävää stereoääntä. Valmistajan mukaan 20 – 20 000 hertsin taajuusvasteisiin yltävät elementit eivät varsinaisesti kilpaile hifimpien laitteiden kanssa laadullaan, mutta eivät ne ala särkemäänkään ylä- tai alataajuuksille sännätessä. Bassovaste on suorastaan napakkaa, eikä halvemmille kuulokkeille tyypillisestä huminasta ole tietoakaan. Ainoastaan stereoääntä tarjoileva laitteisto ei kilpailullisempiin peleihin erottelykykynsä ansiosta juurikaan riitä, mutta elokuvamaisiin yksinpeleihin ne soveltuvat ihan hyvin. Pleikkarilla käytettäessä Sonyn oma Tempest 3D -ääniprosessointijärjestelmä toki antaa hieman tilaäänen tuntua, mutta ei sekään ihmeisiin kykene.

Luureihin kuuluu myös erikseen kiinnitettävä mikrofoniyksikkö. Vasempaan korvakuppiin liitettävän letkun päähän voi halutessaan sujauttaa myös mukana toimitettavan karvasukan. Pehmustetuppo suodattaa mukavasti muun muassa ärräpäistä pahimmat poksahdukset pois. Melko jämäkän varren päässä sijaitseva mikki onnistui yllättämään äänenlaadullaan. Puheääni välittyy laitteen läpi selkeänä ja hyvälaatuisena. Ei laitteella ehkä lauluja narulle äänitetä, mutta pelisessioihin taso on enemmän kuin riittävää.

Langallista stereoääntä haluaville GXT 498 Forta on asiansa ajava hankinta. Lompakkoa noin 50 euron edestä laihduttava kuulokesetti tarjoilee hintaluokalleen epätyypillisen laadukasta ääntä ja yllättävän arvokkaan oloisen ulkoisen viimeistelyn. Ainoastaan stereoääneen kykenevän laitteiston erottelykyky ei aivan riitä kilpailullisempien pelien tarpeisiin, mutta yksinpeleihin, elokuviin ja jopa musiikin kuunteluun puhtia riittää vallan mainiosti.

Kuulokkeet on saatavilla myös mustana.

YHTEENVETO:
***(*) / *****
Langallista stereoääntä tarjoilevat perusluurit. Sonyn PlayStation-brändäyksellä varustettu kuulokesetti ajaa asiansa ja toistaa ääntä erinomaisesti. Todella mukavasti päässä istuvan kokonaisuuden kruunaa hintaluokassaan poikkeuksellisen laadukas mikrofoni.

Plus- ja miinusmerkeistä huolimatta tuohon korvakuppiin ei ole tarkoitus laittaa 9 voltin paristoa.

Lisää luettavaa