Ainutlaatuisen seksikäs parikymppinen – arvostelussa The Shrimp model 1 -pelinäppäimistö

Tekisi mieli WASD-pelata, mutta läppärin näppäimet ovat surkeat tai pöydällä ei ole tilaa. Pelastaako The Shrimp päivän?

21.12.2022

The Shrimp on laite, josta voidaan aidosti käyttää nimitystä pelinäppäimistö. Kyseessä on 25 näppäimellä ja parilla pyörösäätimellä varustettu imitaatio tavallisen näppäimistön vasemmasta reunasta. Mukana on siis käytännössä kaikki tarvittava WASD-näppäimillä pelaavalle.

The Shrimp on suunnattu ensisijaisesti matkan päällä läppärillä pelaaville. Etenkin ohuissa kannettavissa kun on yleensä varsin heikosti pelaamiseen soveltuvat näppäimet. Niissä ei ole hyvää tuntumaa eivätkä ne anna sormille kunnollista palautetta. Täysikokoisen, TKL- tai 60/65-näppäimistön mukana kantaminen ei kuitenkaan ole se helpoin vaihtoehto. Hieman alle 14 senttimetriä leveän ja siitäkin sentin verran lyhyemmän The Shrimpin saa kuitenkin mahdutettua laukkuun kuin laukkuun. Toki tämä pikkukaveri soveltuu ahtaalle kotipöydällekin tai vaikka PlayStationilla näppis-hiiri-pelejä tykittelevän eteen.

Mainion näköisessä paketissa tulee mukana 353 grammaa painava näppis, 133 gramman rannetuki, irroitettava 180-senttimetrinen liitäntäkaapeli (tietokoneeseen kytkettävä pää on mallia USB-A, näppiksessä USB-C), tyylikäs kuljetuspussukka ja näppäimien irroitustyökalu. Kun kaiken tarvittavan sujauttaa mukaan, tulee kannettavalle pikkupussukalle painoa 568 grammaa.

The Shrimp model 1 on saatavana neljällä erilaisella päälivärityksellä. Mainiota ulkonäköä ehostavat näppäimissä olevat poikkeuksellisen suuret RGB-valaistusta tavanomaista tehokkaammin läpäisevät kirjaimet. Valaistusta säädetään itse näppäimistöllä, joten mitään tietokoneelle ladattavaa softaa ei tarvita. Valittavana on useita erilaisia värianimaatioita.

Mekaaninen pikkulankku pitää sisällään Gateron G Pro -kytkimet ja Cherry-malliset näppäinhatut. Hattujen päällä olevissa isoissa kirjaimissa ja numeroissa on selkeä sormituntuma. Asettelu ei ole täysin sama kuin norminäppiksessä, mutta esimerkiksi Windows-näppäimen poissaolo ei haitannut yhtään.

Lankun vasemmassa yläkulmassa on kaksi korkeaa pyörösäädintä ja matala äänen mykistysnäppäin. Pyörösäätimillä hoituu sekä RGB-valojen kirkkaus että tietokoneen äänenvoimakkuus, ja niitä painamalla saa vaihdettua värianimaation ja käynnistettyä Windowsin oletusmediatoistimen. Harmittavasti yksi hassu – joskin onneksi sinänsä pieni – moka on jäänyt lopputuotteeseen. Valokirkkauden viiden eri tason säätäminen on epätarkkaa puuhaa, sillä yhden pykälän pyöräytys säätää valoja kaksi astetta. Mikäli haluaa vain hieman himmentää tai kirkastaa valoja, täytyy pyörösäädintä kääntää hyvin varovaisesti pykälien puoliväliin. Pieni murhe, mutta tämä olisi helposti ollut vältettävissä. Valot tekevät myös oudon salamavälähdyksen aina kirkkautta vaihdettaessa.

Näppäimiin on ujutettu muutamia Fn-näppäimen kautta avautuvia toimintoja. Näitä ovat valojen säätämisen lisäksi funktio- ja nuolinäppäimet sekä Enter. Näiden toimintojen lisäys helpottaa arkea.

Itse näppäimistön tuntuma on oikein hyvä ja hieman rauhallisempaan kasuaalipelaamiseen soveltuva. Lyöntejä ei jäänyt rekisteröimättä kertaakaan. Matalahkot Cherry-näppäinhatut ovat sormille kaikin puolin mukavat. Painalluksissa on kohtuullisen pitkä syvyys, mutta kuten mainittua, ne sopivat kasuaalipelaamiseen. E-urheilijoiden kannattaa jäädä odottamaan ensi vuodeksi kaavailtua model 2 -mallia.

Tekstikuvioitu (eat. sleep. game) rannetuki on oma positiivinen tapauksensa. Käsi lepää sen päällä hyvin miellyttävästi. Ainoa pieni mutina tulee kahdesta magneetista, joilla sen pitäisi ottaa kiinni itse näppäimistöstä. Ne ovat nimittäin surkaisen tehottomat. Tuki pysyi onneksi tästä huolimatta hyvin paikoillaan pohjassa olevien kumitassujen avittamana.

The Shrimp model 1 on hatunnoston arvoinen tapaus. Mitä kapeimmillekin pelipöydille mahtuva ja helposti mukana kulkeva 20-luokituksen näppäimistö saa kaikki kuuskymppiset (esimerkiksi erinomainen HyperX Alloy Origins 60) ja etenkin kuusvitoset (HyperX Alloy Origins 65) näyttämään monstereilta. Supernopeaan pelaamiseen tästä ei ole, mutta vähän rennompaan sitäkin paremmin. Lisäksi äänensäätörulla on aina äärimmäisen tervetullut juttu.

The Shrimpin mukana tuleva rannetuki on oikein oivallinen ja miellyttävä, aivan kuten mukana tuleva kuljetuspussukka. Pikkulankun 80 euron hinta on näillä perusteltu.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tuotekehittäjä Kari Viljasen vihjaamaa kilpapelaamiseen suunniteltua model 2 -mallia.

The Shrimp model 1 maksaa noin 80 euroa. Näppistä on saatavilla neljällä eri värityksellä.

YHTEENVETO:
**** / *****
The Shrimp on kuin taivaan lahja erityisesti läppäreillä pelaaville. Kyseessä on mainion kokoinen, mukavan näköinen ja helposti kuljetettava pikkunäppis, joka saa nauttimaan peleistä enemmän.

Tilt ei suosittele poistamaan skeittilautojen grippiä kielen avulla.

Lisää luettavaa