Pelipöydän värikäs perusjuhta – arvostelussa Roccat Vulcan II (DE)

Roccatin maine RGB-näppiksien saralla on vankka. Mutta miltä tuntuu uusi matalilla näppäinhatuilla varustettu täysiverinen Vulcan II?

27.08.2023

Ennen kuin aloitetaan, on syytä korostaa merkittävää asiaa: Roccat Vulcan II -näppäimistöä ei tätä kirjoitettaessa ole saatavilla Nordic-asettelulla. Aivan kuten langattoman Vulcan II Mini Air -näppiksen kohdalla, Vulcan II:sta saapui Tiltin arvosteluun saksalaisella asettelulla varustettu versio. Siinä on Nordic-näppäimistöjen tyylisesti kaksirivinen Enter ja sekä ö- että ä-kirjaimet ovat paikoillaan. Z- ja y-näppäimet ovat menneet ristiin, mutta tässä tapauksessa kyseiset näppäinhatut voi vaihtaa keskenään niiden ollessa muotoilultaan samanlaisia. Lopulta näppäimistöään tuijottavien murheiksi jäävät ü-kirjain sekä erikoisnäppäimet ja näppäimissä olevat erikoismerkit.

Roccat Vulcan II on 463 * 152 mm pöytätilaa vievä täysiverinen pelinäppäimistö. Paketin mukana tulee näppäimistöön kiinnitettävä muovisuudestaan ja kovuudestaan huolimatta yllättävän siedettävä rannetuki. Sitä käytettäessä koko komeuden pituus kasvaa 236 millimetriin. Painoa näppäimistöllä on noin 950 grammaa ilman rannetukea ja parisensataa grammaa enemmän sen kera.

Mekaanista näppäimistöä saa kaksilla eri kytkimillä. Testiin tuli nopea Titan II linear (red) -vaihtoehto. Toinen tarjolla oleva on tactile (brown). Kumpaisetkin kytkimet vaativat 45 gramman painovoiman niiden kestäessä 80 miljoonaa painallusta. Testattujen linear-kytkimien toimintapiste tulee jo 1,4 mm:n kohdalla, tactilessa vastaava lukema on 1,8 mm.

Nopealla vilkaisulla uusi Vulcan II on hyvin samankaltainen kuin väriparatiisina tunnettu Vulcan II Max. Toki lankuissa on paljon teknisiä eroavaisuuksia, mutta ilman rannetukea katsellessa voi mennä lankaan. Roccatin erikoisuutena tunnetut matalat näppäinhatut ja kaunis RGB-värimaailma ovat tämänkin malliston perusta.

Vulcan II on malliston tyylisesti etenkin linear-kytkimillä vähän harjoittelua kaipaava tapaus. Ja harjoittelulla tarkoitan näppäimistön herkkyyttä. Allekirjoittaneellakin otti aikoinaan parisen viikkoa totutella Vulcanien herkkyyteen, mutta jälkikäteen ei voi kuin toitottaa kuinka kannattavaa se treeniaika oli. Nykyään sormet liikkuvat Vulcan-näppäimistöillä täysin ajatusten vauhdilla, joskus aamuisin jopa hitaasti käynnistyvää toimittajaa nopeammin.

Vulcan II:n näppäimistöhatut ovat sileitä, hieman koveria ja erittäin hyvin sormet paikoilleen ottavia. Tällä näppäimistöllä naputtelee todella kovaa tahtia, oli kyseessä sitten FPS-peli tai uuden romaanin kirjoittaminen. Vulcan II:n näppäimistötuntumasta ei voi sanoa mitään negatiivista.

Eipä sitä negatiivista voi sanoa lankun ulkonäöstäkään. Ensinnäkin alumiininen päälilevy henkii sopivaa arvokkuutta. Lisäksi valaistus on erittäin hienoa. Niistä iso kiitos läpinäkyvien kytkinjalkojen kautta huokuville AIMO-yhteensopiville RGB-ledeille. Hauskana jippona perinteiset num- ja capslock-näppäinvalot kavereineen on isketty näppäimistön alalaitaan. Kaikki edelliset ovat yhdessä sellaista herkullista monelle käyttäjälle maistuvaa nörttikamaa, mitä ei yksinkertaisesti voi ohittaa olankohtautuksella. Tämä on kaunis näppäimistö pöydälle kuin pöydälle. Ja toki valot voi himmentää tai kokonaankin sammuttaa mikäli RGB ei maistu. On tämä nätti silloinkin.

Vulcan II on täynnä käyttäjää ilahduttavia ominaisuuksia. Erilliset medianäppäimet klikkitoiminnon omaavan äänenvoimakkuusrullan kera ovat fyysisistä jipoista tärkeimmät. Loput lisämukavuudet aina pelimoodiasetuksista Roccatin omaan näppäimiin ekstratoimintoja tuovaan Easy-Shift[+]-ominaisuuteen hoidetaan Windowsin Swarm-ohjelmistolla. Nykyään jo erittäin hyvin toimiva softa tarjoaa enemmän kuin uskoisikaan. Roccatin vuosien panostus on tehnyt positiivisesti tehtävänsä.

Roccat Vulcan II on erinomainen näppäimistö. Se on herkkyydessään ihanan nopea, mukavan tuntoinen, kaunis kuin mikä ja lisäksi vielä erinomaisen ohjelmoitava. Tällä hinnalla odottaisi kuitenkin vielä hitusen enemmän. Keskelle näppiksen takalaitaa isketty kiinteä liitäntäkaapeli aiheuttaa monilla omat harminsa. Sama pätee siihen, että lankun saa asetettua vain kahteen eri näppäilykulmaan. Yksi takasivuun isketty USB-porttikin olisi ollut tällä hinnalla aiheellinen. Kokonaisuuden kannalta varsin pieniä mutinoita, mutta pelaajien kannattaa ne yhtä kaikki huomioida.

Vauhdikkaana peli- ja kirjoitusalustana Vulcan II on joka tapauksessa erityisen onnistunut tapaus.

Roccat Vulcan II maksaa 159,99 euroa ja se on saatavilla Roccatin EU-sivustolta joko linear- tai tactile-kytkimillä. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen. Näppäinasettelu on joko DE tai FR.

YHTEENVETO:
**** / *****
Herkkyystotuttelun jälkeen erittäin nopeasti toimiva näppäimistö niin peli- kuin työkäyttöön. Ulkomuodoltaan komea ja ominaisuuksiltaan huipputapaus. Tällä hinnalla tosin näppis saisi tarjota vielä vähäsen enemmän.

Huomautus: tämän arvostelun yhteydessä olevat kuvat ovat näppäimistön US-asetteluversiosta.

Onneksi ne vain näyttävät kuumilta.