Näppäimistöistä kaunein? – Arvostelussa Roccat Vulcan II Max (US linear)

Roccatin uutuudessa valot kurottelevat näppäimistön ulkopuolelle. Vaan onko kyseessä pelkkää silmänlumetta?

24.11.2022

Jämerään alumiinirunkoon valettu Roccat Vulcan II Max ei jätä kohdeyleisöään epäselväksi. Kyseessä on napakymppi RGB-valoja rakastaville pelaajille, jotka arvostavat nopeita ja muokattavissa olevia näppäimistöjä. Tämä asia tulee siis selväksi jo pikaisella vilkaisulla.

Ilman rannetukea noin kilogramman painava Vulcan II Max heittää pelipöydälle sellaisen väriloisteen ettei ole ennen nähty. Mutta todettakoon ennen lankun sielunelämään syventymistä, että tällä hetkellä näppäimistöstä on saatavilla vain US-asettelulla varustettu linear-versio. Näin ollen muun muassa ääkkösmerkinnät uupuvat kokonaan ja Enter on yksirivinen (numeronäppäimistön tornimainen Enter on kaksirivinen). Ääkköset tulevat toki ruudulle ”omilta paikoiltaan”, eikä kymmensormijärjestelmällä naputteleva henkilö muutenkaan näppäinhattujen merkintöjä pahemmin katsele. Asialla on kuitenkin varmasti käyttäjälle jos toisellekin merkitystä.

Tätä kirjoittaessa ei ole varmuutta siitä, nähdäänkö näppäimistöstä koskaan ääkkösillä varustettua Nordic-versiota. Sellainen oli alun perin tulossa, mutta julkaisupäivän kynnyksellä se katosi valmistajan listoilta ja verkkokaupasta kuin tuhka tuuleen. Yhdysvalloissa näppäimistöä on sen sijaan saatavilla myös tactile-versiona, jota ei siis tällä hetkellä ole Roccatin eurooppalaisessa nettikaupassa. Tilanne on kaikkinensa erittäin sekava.

US-asettelu tai ei, tämä näppäimistö sellainen tapaus, että se kannattaa ehdottomasti katsastaa. Joten valot päälle ja menoksi!

Mattapintaisen Vulcan II Maxin sata miljoonaa klikkiä kestävissä näppäimissä on vain muutaman millin paksuiset hatut. Näin ollen ne paljastavat rohkeasti sekä punaiset kytkimet että innokkaina loistavat RGB-ledit. Näppäinlätsät ovat helposti irroitettavissa ja niiden tilalle voi vaihtaa muiden valmistajien vastaavat.

Osassa näppäimiä on tuplaledit. Esimerkiksi Print-, Scroll- ja Break-näppäimissä on CPU-, GPU-, ja RAM-tilamerkinnät. Itse näppäin hohkaa valoa käyttäjän asettaman värin mukaisesti, mutta tilamerkinnöissä on sen lisäksi oma normaalisti vihreänä palava led. Tilanteen mukaan se vaihtaa päälle varoitusvärin. Esimerkiksi RAM-merkintä vaihtuu punaiseksi kun muistista on käytössä yli 85 prosenttia. Pieni ominaisuus on oivallinen ja jopa hyödyllinen!

Valomeri jatkuu näppäimien ulkopuolellekin. Paketin mukana tulee nimittäin läpinäkyvä ja näppäimistön eteen paikalleen laitettuna lumoavasti RGB-loisteessa säkenöivä silikoninen rannetuki. Se on varsin kova eikä se todellakaan ole omassa lajissaan mikään markkinoiden mukavin tapaus. Kyllä sen päällä käsiä pitää, mutta ihan pieni lisäpehmeys olisi tehnyt hyvää. Tässä kohtaa mennäänkin nyt ihan puhtaasti tyylikkyys edellä.

Vulcan II Maxin RGB-valaistus on kaikessa uljaudessaan sitä luokkaa, että näppiksessä on kiinteänä tupla-USB-liitin. Mikäli tietokoneessa on ainoastaan USB 2.0 -portteja, kannattaa molemmat liitännät iskeä kiinni valomeren häiriöttömän toiminnan aikaansaamiseksi. Valmistajan mukaan USB 3.0 -portteja käytettäessä vain yksi liitin riittää ja ainakin Tiltin testissä tämä osoittautui todeksi. Tuplaliittimet ovat joka tapauksessa vain ja ainoastaan valoja varten: mitään USB-läpivientiporttia ei näppiksessä siis ole. Muita ominaisuuksia näppäimistössä sitten piisaakin.

Näppäimistön oikeassa yläkulmassa on medianäppäimet ja pyöritettävä äänenvoimakkuusnuppi. Ainakin jälkimmäinen saisi kuulua ihan kaikkiin näppäimistöihin, sillä sen verran yleishyödyllisestä säätimestä on kyse. Lankussa on myös paljon muita mukavuuksia, joita voi ohjelmoida Roccat Swarm -ohjelmiston (Windows) avulla. Näppikseen voi tallentaa useita profiileja ja tehdä erilaisia makroja, minkä lisäksi se on yhteensopiva Easy-Shift[+]-toiminnon kanssa. Jälkimmäisellä voidaan näppäimiin ohjelmoida niin sanottuja kakkostoimintoja. Tätä lankkua pystyy todellakin muokkaamaan runsaasti omien mieltymysten mukaisesti.

Vulcan II Max on siis näppäimistönä jämerä, RGB-loistossaan aivan upea ja se on täynnä mainioita toimintoja. Mutta mitä varsinainen naputtelu tuntuu?

Valomeren keskellä olevissa sileissä ABS-näppäimissä on herkkä tuntuma. Optisten Titan II -kytkimien toimintapiste on 1,4 millimetrin kohdalla ja painallusvoimaa ne vaativat 45 grammaa. Näppäinhatut ovat suhteellisen vähän koverrettuja, joten liian innokkaat sormet voivat lähteä niiltä käppäilemään ympäriinsä. Totuttautumista siis vaaditaan. Laudan pohjassa on suhteellisen hyvät kumitassut, mutta etenkin sen eteen kiinnitetty rannetuki pitää sitä hyvin paikoillaan. Lättänä olon lisäksi näppiksen saa nostettua kahteen jyrkempään asentoon.

Vulcan II Max soveltuu erinomaisesti nopeaan WASD-pelaamiseen. On tämä hyötykäytössäkin ok, mutta kyllä tästä paistaa läpi sellainen ”makrot viimeisen päälle ohjelmoituna ja kädet paikoillaan tietyillä näppäimillä” -fiilis. Ei tällä kirjoittaminen mitään hidasta ole, mutta virheprosentti tuntuu aina nousevan keskimääräistä korkeammaksi.

Näppis ei myöskään ole normikäytössä siitä hiljaisimmasta päästä. Kovatahtisen kirjoittelun myötä näppäimet lyövät lankun pohjaan saakka aiheuttaen keskimääräistä huomiota herättävää metakkaa. Hiljaisia yönaputteluhetkiä varten täytyykin olla vähän varovaisempi, sillä hennon herkästi – ja hitaasti – kirjoittaessa tämä pysyy hiljaisena.

Tämän US-näppäinasettelulla varustetun Roccat Vulcan II Maxin kohderyhmä on selkeä: sormiensa alle väriä ja vauhtia kaipaavat pelaajat, joille maistuu näppiksellänsä kikkaileminen. Olipa kyseessä runsaat makrot, kattavat näppäimistösäädöt tai näppäinhattujen vaihtaminen, tällä onnistuu kaikki. Mutta ennen kaikkea täytyy olla RGB-fani. Väriloisto on tässä lankussa sitä luokkaa, että heikoimmat joutuvat laittaa kahdet aurinkolasit silmille. Led-fiilistelijöille tämä sen sijaan tarjoaa pöydälle jotain ennen näkemätöntä: kauneimman näppäimistön koskaan!

Toivottavasti tästä tulee saataville myös Nordic-versio tactile-kytkimillä!

Roccat Vulcan II Max maksaa noin 229,99 euroa ja se on saatavilla Roccatin EU-sivustolta. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.

YHTEENVETO:
**** / *****
RGB-väriloistossaan silmiä häikäisevän kaunis pelinäppäimistö täynnä upeita toimintoja. Herkät näppäimet vaativat kuitenkin totuttelua ja ne voisivat myös olla hiljaisemmat. US-asettelu karkoittaa varmasti osan ostajaehdokkaista.

Jenkeissä kaikki on isompaa. Paitsi Enter-näppäimet.

Lisää luettavaa