Sisäistä ja ulkoista kauneutta – arvostelussa Roccat Vulcan II Mini Air (DE)

Roccatin uusi kuusvitonen on melkoinen pikkupaketti pelaajille.

29.07.2023

Roccatin uusi mininäppäimistö on rakennettu vaativia pelaajia varten – ainakin hintansa puolesta. Nopeasti vilkaistuna Vulcan II Mini Air näyttää kyllä hulppean kauniille, mutta onhan sanonnankin mukaan moni kakku päältä kaunis.

65-kokoluokan mukainen Vulcan II Mini Air on 32,5 cm leveä ja 12,4 cm pitkä. Siinä on siis 60-näppäimistöistä poiketen erilliset nuolinäppäimet. Aluksi kuitenkin tärkeä huomio! Tätä näppäimistöä ei nimittäin ole – ainakaan toistaiseksi – saatavilla Nordic-asettelulla. Arvosteluun saapuikin saksalaisella asettelulla varustettu versio. Siinä on suomalaisittain tuttu kaksirivinen Enter ja sekä ö- että ä-kirjaimet ovat paikoillaan. Z ja y ovat sen sijaan vaihtaneet paikkaa. Toki näppäimissä on muitakin eroavaisuuksia, mutta niistä ei käytännössä pitäisi olla mitään haittaa täkäläisille pelaajille tai kymmensormijärjestelmän osaaville.

Anodisoidulla alumiinisella päällystyksellä viimeisteltyä Vulcan II Mini Airia voidaan käyttää usealla tavalla. Pelikäytössä paras vaihtoehto on käyttää viiveetöntä 2,4 GHz Stellar Wireless -USB-A-donglea. Näppiksen voi liittää myös kolmeen eri laitteeseen Bluetoothia käyttämällä. Toki näppäimistö toimii myös USB-kaapelilla samalla kun se latautuu.

Mini Air on kooltaan pieni, mutta se on 578 gramman painollaan riittävän massiivinen pysymään erinomaisesti paikoillaan. Näppäimistön pohjassa on koko etuosan levyinen kumitassu eivätkä takaosan tassutkaan yhteiskoollaan mistään pienimmästä päästä ole. Pohjassa on myös kahdet takajalat, joiden avulla lankun voi asettaa kolmeen eri jyrkkyysasentoon.

Kuten alussa mainittiin, tämä näppäimistö on todella kaunis. Näppäinkytkimien läpinäkyvät kotelot hohkaavat sisältä tulevaa valoa näyttävästi. Myös lankun ylälaidassa oleva Roccat-teksti on RGB-valaistu. Jotta ilmestys olisi viimeisen päälle huikea, on osa näppäimistä varustettu kaksoisledeillä. Tällä tavoin kyseisten näppäinten erikoistoiminto (esimerkiksi Tab-näppäimessä oleva profiilinvalinta) erottuu omalla valaistuksellaan.

RGB-valaistuksen asetukset hoidetaan Swarm-ohjelmistolla (Windows 7 tai uudempi). Tällä kohtuuselkeällä softalla hoituvat myös lankun firmispäivitykset sekä kaikki näppäinmääritykset. Roccatin Easy-Shift[+] lisää näppäimiin toisen ohjelmoitavan toimintamahdollisuuden. Näihin kannattaa Swarmin kautta ehdottomasti tutustua.

Näppäimistön valaistus on luonnollisesti AIMO-yhteensopiva. Tämä värivalottaa lankkua käyttäjän toimintojen mukaisesti ja tekee siitä ikään kuin elävän. Kun pöytä on täynnä yhteensopivia Roccat-laitteita, on lopputulos melkoinen RGB-fanien taivas kaikkien laitteiden synkatessa AIMO-valaistuksella.

Kirkas valaistus syö luonnollisesti akkua, minkä vuoksi Roccat on sisällyttänyt näppäimistöön etäisyysanturin. Käyttämätön näppis himmenee ensin ja lopulta valaistus sammuu kokonaan. Se syttyy kuitenkin jälleen täyteen loistoonsa heti kun käyttäjä vie kätensä laitteen läheisyyteen. Hyvä idea toimii käytännössäkin mainiosti. Itse akusta riittää puhtia lähes sadaksi tunniksi täydellä valaistuksella. Ilman valoja virtaa piisaa noin 750 tunniksi.

Mutta sitten itse näppäimiin. Tiltin testiin tuli punaisilla linear-kytkimillä varustettu malli. Kyseisten optisten kytkimien toimintapiste on 1,4 mm:n kohdalla. Saatavilla olevien ruskeiden tactile-kytkimien toimintapiste tulee sen sijaan vastaan ”vasta” 1,8 mm:n jälkeen.

Aivan kuten muidenkin Vulcan-näppäimistöjen kohdalla, Mini Airin tuntuma on hyvin herkkä. Aiemmin näihin Roccat-näppäimiin koskemattomien kannattaakin varautua viikon-parin totuttelemisaikaan.

Sataprosenttisella anti-ghostingilla varustettu näppis on matalaprofiilisuudessaan äärimmäisen nopea käyttää. Oli kyse sitten WASD-pelaamisesta tai viestien kirjoittelusta, homma sujuu kuin rasvattu. Ohuissa ja hieman koverissa näppäinhatuissa on nimittäin juuri sopivanlainen fiilis. Niissä on vielä – sileydestään huolimatta – sopiva tarttumapinta estäämään sormien turhat lipsumiset. Vauhdikkaasti naputtelevat pelaajat eivät voisi enempää toivoa.

Airin punaisissa linear-kytkimissä on aivan täydellinen ja sulava liikerata. Parin tehokkaan testiviikon jälkeen pystyykin vain toteamaan, että Vulcan II Mini Air on kaikkea muuta kuin pelkkää pintaa; se on 1 000 hertsin päivitystaajudellaan (polling rate) huikean nopea ja mukava käyttää niin peleissä kuin arkikirjoittelussakin. Virhenäppäilyjä ei tule ja kaupan päälle naputtelulauta on mukavan hiljainen.

Jos muuten siltä tuntuu, voi tähän toki vaihtaa omat standardimallisilla ristiliitännöillä varustetut näppäinhatut. Moiseen ei ollut tarvetta, mutta tulipa sitä huvikseen testattua, että homma on halutessaan todella vaivaton toteuttaa.

Mutta palataanpa vielä kerran alkuun. Ei, Roccat Vulcan II Mini Air ei ole alussa tehdyn ”moni kakku päältä kaunis” -epäilyn kaltainen pelinäppis. Se ei ainoastaan näytä vaan myös tuntuu upealle ollen kaikin puolin mikä huikein partneri tosissaan pelaavalle. Langaton Stellar Wireless -käyttökokemus on yhtä lailla täydellinen, eikä se aiheuta minkäänlaisia ”huteja” kuumimmissakaan hetkissä. Kaupan päälle näppäimet kestävät 150 miljoonaa painallusta, eli laitteen elinkaarikin on pitkä kuin mikä. Näin ollen korkea hinta on kaikin puolin perusteltu.

65-näppäimistönä Vulcan II Mini Air on täydellinen.

Roccat Vulcan II Mini Air maksaa 179,99 euroa ja se on saatavilla Roccatin EU-sivustolta. Saksalaisella asettelulla värivaihtoehtoina ovat musta (linear ja tactile) sekä valkoinen (linear).

YHTEENVETO:
***** / *****
RGB-valaistuksessaan upea 65-pelinäppäimistö, joka tuntuu yhtä hyvältä kuin näyttää. Salamannopeat kytkimet ja Roccatin sovelluksen erinomaiset muokkausmahdollisuudet tekevät tästä täyden kympin valinnan, mikäli pärjää ilman Nordic-asettelua.

Sinä iltana lähti Helmolta ja Gustavilta niin sanotusti ”sokka irti”.

Lisää luettavaa