Pelipöydän ilopilkku – arvostelussa Razer Basilisk V3 Pro -pelihiiri

Razerin Basilisk-sarjan uutukainen on valmistajansa mukaan heidän kaikkien aikojen kehittynein pelihiiri. Tilt otti selvää, onko tällä väitteellä perää.

20.09.2022

Suositun Razer Basilisk -sarjan uusi V3 Pro -pelihiiri vipeltää pöydällä langattomasti. 113-grammainen hiiri on tämän päivän standardeilla painava tapaus, mutta toisaalta sen pohjassa olevat PTFE-tassut liukuvat niin hyvin, ettei asiaan liiemmin kiinnitä huomiota. Se todettakoon, että valmistaja itse väittää hiiren painoksi 112 grammaa. Testissä ollut hiiri näytti kuitenkin kaikilla vaaoilla gramman verran enemmän.

Razer Basilisk V3 Pro suorastaan huokuu peliasennetta. Toki se on toimiva tapaus myös hyötykäytössä, mutta jo pelkästään kärjistä terävät päänäppäimet kertovat mistä on kyse. Etu- ja keskisormet asettuvat todella miellyttävästi koverien näppäimien päälle kumisten ja kuvioitujen sivujen tarjotessa upean pidon jäljelle jääneille sormille. Sopivan karhea päälipinta antaa myös hyvän tuntuman ultranopeisiin ja hikisiin pelisessioihin.

Tutustutaan kuitenkin aluksi pinnan alle. Ensinnäkin paketti kätkee sisäänsä itse hiiren lisäksi USB-A-donglen, punotun 1,8-metrisen USB-A-USB-C-kaapelin, siihen liitettävän dongleadapterin ja neljä Razer-tarraa. Peruskattaus siis.

Hiiren kuoren sisällä oleva tekniikka on kuitenkin kaikkea muuta kuin perushuttua. Itse asiassa RGB-valaistu Basilisk V3 Pro vakuuttaa kovemmankin pelaajan. Hiiren DPI voi olla 100 – 30 000 ja sen tarkasta toiminnasta vastaa optinen Focus Pro -sensori. Päänäppäimien optiset Razer Gen 3 -kytkimet toimivat huimalla 0,2 millisekunnin vasteajalla ja kestävät 90 miljoonaa näpäytystä. Sivuttainkin klikattavassa Hyperscroll Tilt Wheel -vieritysrullassa on sekä pykälittäin että vapaasti pyörivät moodit. Siinä on myös mainio smart-reel-toiminto, joka vaihtaa rullan moodin automaattisesti vapaasti pyöriväksi sitä tavallista enemmän vieritettäessä. Nopeatempoisen rullailuhetken jälkeen se palaa takaisin pykälämoodiin. Tämä toiminto on todella näppärä ja se käytännössäkin hyvin.

Kaikkien edellisten lisäksi hiiri tukee sekä nopeaa langatonta latausta että 4 000 hertsin päivitysnopeutta; nämä ilot saa kuitenkin käyttöönsä ainoastaan erikseen ostettavilla lisälaitteilla, joista puhumme myöhemmin lisää.

Loistavasti muotoiltu Basilisk V3 Pro tuo monin tavoin mieleen Logitechin G502-sarjan hiiret. Voidaankin sanoa, että se on aggressiivinen kilpailija uuden G502 X Plus -mallin kanssa – samassa hintaluokassa kun ovat kaiken muun hyvän lisäksi. Hiirien muotoilu on nopeasti vilkaistuna lähes identtinen, joskin eroja toki huomaa kun vähän enemmän tiirailee. Suurimmat erot ovat päälipinnan tuntumassa ja Basiliskin oikean päänäppäimen koverassa muotoilussa.

Basilisk V3 Pro tarjoaakin juuri noiden koverien päänäppäimien johdosta äärimmäisen miellyttävän peliasennon. Sormet asettuvat ”paikoilleen” viimeisen päälle hyvin ja karheassa tunteessa on oma vetävä puolensa. 42,5 mm korkeus sekä 75 mm leveys ja 130 mm pituus vaativat hitusen isomman käpälän, joten pienikätiset voivat olla tämän parissa vähän vaikeuksissa. Etenkin kun peukalolla klikattava Pro-Aim-näppäin on isokätisellekin liian kaukana. Onneksi tämä asia oli hiiren ainoa ikävä puoli, josta allekirjoittanut hieman kärsi ennen kunnollista totuttelemista.

Pohjassa olevat PTFE-tassut kelpuuttavat pinnakseen niin kovat kuin pehmeätkin hiirimatot. Basilisk V3 Pro liikkui kauniisti ja täysin lipsumatta, oli alla sitten kuudenkympin pro-matto tai halpahallin alekorista napattu euron muoviläpyskä. Käyttö oli yllättävän sujuvaa jopa pelkän pöytäpinnan päällä.

Tarkkuutta tässä hiiressä piisaa. Mikä tärkeintä, sekä optinen sensori että langaton Razer HyperSpeed -yhteys 1 000 Hz:n päivitysnopeudella olivat täydellisiä ilman yhden yhtäkään pätkäisyä. Samat kehut pystyy antamaan myös kaikille näppäimille. Erinomaisena bonuksena hiiren voi liittää vaikka kakkoskoneeseen Bluetooth-yhteydellä. Käytettävä yhteystapa valitaan hiiren pohjasta.

Hiiren viiden tallennettavan DPI-arvon, yhdentoista näppäimen ja muiden toimintojen ohjelmointi tapahtuu Razer Synapsella. Windows 10:llä tai uudemmalla toimiva softa sisältää kaiken tarpeellisen. Sillä säädetään luonnollisesti myös RGB-valaistus. Hiiren päällä olevat vieritysrulla, Razer-logo sekä alareunaa kiertävä ledijono valaisevat maltillisen kauniisti. Ledit on jaettu kolmeentoista alueeseen, joten värikierrosta saa halutessaan hyvinkin vakuuttavan. Se ei kuitenkaan hypi kirkkaimmillaankaan silmille, joten RGB-fanien ei kannata etukäteen intoilla liikaa. Mikäli valot eivät nappaa jaksaa hiiri toimia ilman niitä noin 90 tuntia yhdellä latauksella. Valojen kanssa käyttöaika putoaa noin neljäänkymmeneen viiteen tuntiin.

Razer Basilisk V3 Pro tukee kahta erikseen tai hiiren kanssa yhdessä ostettavaa lisäosaa.

Razer Wireless Charging Puck on vaihtokiekko hiiren pohjassa olevan, USB-donglen kätkevän luukun tilalle. Tämä kolme grammaa lisäpainoa tuova lätkä mahdollistaa laitteen langattoman latauksen Razer Mouse Dock Pro-, Razer Charging Pad Chroma– tai sertifioitujen Qi-latausalustojen kanssa. Testeissä hiiri latautui kiltisti kilpailevan valmistajan Qi-lataustelakalla.

Razer Mouse Dock Pro -paketti sisältää Wireless Charging Puckin lisäksi RGB-valoilla varustetun lataustelakan. Värikkäiden valojen takana on kuitenkin jotain muutakin. Telakan sisällä nimittäin piilee Basiliskin voimat täyteen loistoonsa vapauttava ominaisuus: 4 000 Hz:n päivitysnopeus. Hiiren ostamista harkitsevan kannattaakin ehdottomasti tutustua tähän. Paketin arvostelun pääset lukemaan tästä.

Razer Basilisk V3 Pro on huikean hieno ja loistavasti toimiva pelihiiri. Sen käyttömukavuus on hieman liian kaukana olevaa Pro-Aim-näppäintä lukuun ottamatta parasta a-luokkaa. Täydellisen onnistunut muotoilu ja käden suorastaan imaiseva tuntuma tekevät pelaamisesta suurenmoisen nautittavaa jopa alle sadan gramman hiiruloihin tottuneille. Hinta on kova, mutta rahalle saa tässä tapauksessa upeaa vastinetta niin päällisin puolin kuin konepellin altakin.

Razer Basilisk V3 Pro maksaa 179,99 euroa. Hiiri + Razer Mouse Dock Pro -yhdistelmä maksaa yhteishintaan 242,99 euroa. Razer Wireless Charging Puck -latauskiekon voi ostaa erikseen hintaan 24,99 euroa tai hiiren kanssa yhteishintaan 193,99 euroa.

YHTEENVETO:
***** / *****
Upeasti muotoiltu ja täydellisen luotettava pelihiiri, joka saa leveän hymyn kasvoille – kunhan vain pärjää yli satagrammaisen pelikaverin kanssa. Todellinen pelipöydän ilopilkku.

Ruotsista rajan yli madellut basiliski yritti epätoivoisesti kuljettaa mukanaan kiekollista nuuskaa. Kiinni jäi!

Lisää luettavaa