Toispuoleinen siimahäntä– arvostelussa NZXT Lift 2 Ergo

Laadusta tunnetun lisälaitevalmistajan uusi hiiri istuu kouraan kuin valettu.

02.03.2024

NZXT:n uusi lisälaitemallisto pyrkii tarjoamaan pelaajille laatua kohtuullisella hinnalla. Uuden Lift 2 -linjan laitteista ensimmäisenä Tiltin testipenkkiin päätyi Ergo-lisänimeä kantava epäsymmetrinen valkoinen pelihiiri. Tarjolla on hinta-laatusuhteeltaan varsin erinomainen paketti.

Ominaisuuksiltaan laite noudattelee pelihiirten mittastandardeja melkoisen tarkasti. Kuusi näppäintä takaavat sen, että yksikköä voi käyttää vaivattomasti esimerkiksi toimintapeleissä. Mikäli kuudella näppäimellä ei saa ajettua tarvittavia makroja, on katse syytä kääntää vaikkapa SteelSeriesin Aerox 5 Wirelessin suuntaan. Näppäinten toiminnan takaavat optiset kytkimet, joille luvataan elinikää 100 miljoonan klikkauksen verran. Painikkeiden vastike on suorastaan napakka ja äänimaailmaltaan tyydyttävät napsahdukset saavat hymyn nousemaan suupielille. Rulla on tuntumaltaan myös sopivan jämäkkä ja kumipintaan stenssatut kohokuvioidut nystyrät takaavat varsin mukavan fiiliksen.

Yksikön sisuksissa hyrräävä PixArtin PMW3395 -sensori yltää jopa 26 000 DPI:n tarkkuuteen, joten laite on hyvin käyttökelpoinen jopa todella korkeilla resoluutioilla ohjelmistoja ajettaessa. Korkean tarkkuuden lisäksi sensori kykenee myös pään räjäyttävään 8 000 hertsin päivitysnopeuteen. 650 IPS:n seurantatarkkuus ja 50 G:n kiihtyvyys asettavatkin yksikön tekniikan osalta samalle linjalle muun muassa Gloriousin Model D- ja O-uutuushiirien kanssa. Mukavana bonuksena Lift 2 -mallisto tukee myös Nvidian Reflex -ominaisuutta. Hiiri voidaan siis synkronoida suoraan G-Sync-yhteensopivan näytön kanssa niin, että syötteen latenssia on mahdollista tarkkailla ajantasaisesti.

Nimenomaisesti oikeakätisten käyttäjien ergonomiaan panostava muotoilu sopii ainakin allekirjoittaneen käteen kuin banaani simpanssille konsanaan. Kämmenotteelle suunnitellun mallin oikea päänäppäin on piirun verran vasenta alempana, ja koko laitteen kuori on hieman oikealle kantillaan. Epäsymmetrisyyden takia Lift 2 Ergoa ei voi suoraan suositella kaikille käyttäjille; varsinkaan vasenkätisten kouraan se ei istu hyvin.

Arvosteluun päätyi valkoinen malli, mutta laitetta on tarjolla myös mustalla kuosilla. Maidonvalkoinen ja hieman karheapintainen kuori tuo hyvällä tavalla mieleen lapsuuden tietokoneluokat ja aina kateissa olleet hiirten kumiset ohjauspallot. Sisältä palloa havitteleva löytää yksikön erikoisimman suunnitteluratkaisun: jalakset poislukien pohja on kokonaan avonainen. Sensori istuu tukevasti pohjassa sijaitsevien tukipalkkien varassa, mutta muuten laitteen sisuskalut hengittävät täysin vapaasti ilman minkäänlaista suojausta. Periaatteessa avonainen kuori päästää kaiken lian sisälleen helposti, mutta toisaalta se on myös huomattavasti helpompi puhdistaa.

Painoa jyrsijälle on kertynyt vaivaiset 61 grammaa, mutta piuhan kanssa puntarin neula värähtää hieman enemmän. Pohjasta puuttuva panssarointi pitää paketin kevyenä ja myös takaa sen, ettei pohja aiheuta kitkaa hiirimatolla liukuessaan. PTFE-jalakset ovat todella liukasta mallia, joskaan aivan SteelSeriesin Aerox 3:n kanssa samoille rampeille ei vielä ole asiaa. Kiinteästi asennettu piuha on todella taipuisaa mallia ja paracord-punoksen ansiosta letku varmasti kestää myös kovempaakin kuritusta.

Hiiri toimii suoraan paketista plug and play -periaatteella, mutta kaikkia ominaisuuksia hyödyntääkseen on ladattava NZXT:n oma CAM-ohjelmistopaketti. CAM on ehdottomasti laitevalmistajien softapuolen aatelia, jonka toimivuudesta esimerkiksi Razerin leirissä olisi syytä ottaa mallia. Kevyt, intuitiivinen ja nopeakäyttöinen ohjelmisto mahdollistaa muun muassa DPI-esiasetusten säätämisen, päivitysnopeuden ronklailun ja LOD-asetusten muuttamisen. Mikäli ohjelmistopakettia ei halua pitää käynnissä jatkuvasti, voi säädöt ladata myös suoraan laitteen oman sisäisen muistiin.

Suomessa 59 euron hintaan myytävä Lift 2 Ergo on hintaansa suhteutettuna suorastaan naurettavan hyvä kokonaisuus. Huippuluokan ominaisuuksia tarjoileva jyrsijä istuu käteen upeasti ja laukaisee muotoilullaan aikalaisten päissä fläsäreitä kotitietokoneiden tarunhohtoiselta nousukaudelta. Ainoastaan langallisena myytävää laitetta ei ole valitettavasti tarjolla vasenkätisille sopivana mallina ollenkaan, joka onkin kokonaisuuden ainoita aitoja moittimisen arvoisia puolia.

YHTEENVETO:
****(*) / *****
Hinta-laatusuhteeltaan erittäin tasapainoinen pelihiiri. Huikea 8 000 hertsin päivitysnopeus ja 26 000 dpi:n tarkkuus nostavat sen ominaisuuksiltaan painimaan korkeampaan painoluokkaan kuin hinnan perusteella voisi luulla.

Viisipisteinen turvavyökiinnitys takaa turvallisen asennon tiukoissakin pelisessioissa.

Lisää luettavaa