Ketterä jyrsijä – arvostelussa SteelSeries Aerox 3 Wireless

Ultrakevyiden pelihiirien markkinoille hyppäävä Aerox 3 on varsin näpsäkkä laite.

08.11.2023

SteelSeries on jo vuosia tunnettu laadukkaista ja toimivista pc-lisälaitteistaan. Aerox-nimeä kantava hiirimallisto sisältää kolme eri ominaisuuksin varustettua mallia, joista jokaisesta on tarjolla erikseen langallinen ja langaton versio. Aerox 3 -hiiren langaton malli kilpailee suoraan erinomaiseksi todetun Logitech PRO X Superlight 2:n kanssa.

Aerox 3 Wireless ei vaivaisella 68 gramman painollaan juuri puntarin neulaa väpäytä. Hunajakennomaista rakennetta sekä pohjassa että pinnassa hyödyntävä laite on reikäisyydestään huolimatta yllättävän jämerän oloinen. Valmistuslaatu on kaikin puolin erinomaista. Muovi on jämerää ja sen hienovaraisen karhea pinta takaa hyvän otteen käytetystä hiiriotteesta riippumatta.

Hiirulaista on saatavilla lumenvalkoisella Snow-kuosilla sekä mustalla Onyx-kuorella. Kotelon sisällä sykkii kolmeen alueeseen jaettu PrismSync-RGB-valaistus, jota voi SteelSeriesin omalla Engine-hallinointiohjelmalla säätää vilkkumaan ja välkkymään varsin villisti. Laitteen RGB-valot ovat poikkeuksellisen valovoimaset. Mukavana lisänä koneen voi ohjelmoida sammuttamaan valot heti laitetta liikuttaessa. Tällöin joka tapauksessa kämmenen alle jäävä valaistus ei turhaan syö akkua käytön yhteydessä.

18 000 DPI:n tarkkuuteen kykenevän hiiren TrueMove Air -sensori kykenee maksimissaan 400 tuuman sekuntivauhteihin, kun taas kiihtyvyysraja on 40 G. 1 000 hertsin päivitystaajuus on alan keskitasoa, mutta suurimmalle osalle pelaajista joka tapauksessa enemmän kuin riittävästi. Kiihtyvyyttä ja päivitysvauhtia siivittää laitteen pohjassa olevat aivan uskomattoman liukkaat PTFE-muoviset tassut. Liukkaudeltaan kyseessä on sulavimmin liikkuva koskaan käsissäni pitämäni jyrsijä.

Koneeseen laite yhdistetään langattomasti mukana toimitettavalla USB-C-kärkisellä donglella tai Bluetooth-yhteydellä. Mukana toimitetaan myös sovitinkärki, jolla mokkulan saa yhdistettyä tarvittaessa yleisempään USB-A porttiin. Hassusti sovittimenkin molemmissa päissä on C-portti, joten tarkoituksena on yhdistää lisälaite koneeseen mukana tulevalla kaapelilla. Ratkaisu voi tuntua omituiselta, mutta tällä tavoin laitteen kantamaa voi lisätä pitkän kaapelin avulla tarvittaessa huomattavissa määrin.

Langattomassa käytössä akun kestoksi on ilmoitettu 80-200 tuntia, joista täyden käyttöajan saa hillitsemällä pakkomiellettään käyttää vilkkuvaloja. Testikäytössä akku kesti aika villillä valaistuksella varustettuna reilusti yli 100 tuntia, joten aivan hatusta temmattuja väittämät eivät ole. Pikalatausjärjestelmän ansiosta vartin latauksella saa noin 6 tuntia käyttöaikaa, joten kovin pitkäksi ajaksi pelisessiota ei tarvitse hylätä akun sipatessakaan.

Hiirestä on yhteensä 6 ohjelmoitavaa näppäintä. Kahden päänapin välistä sijaitsee luonnollisesti rulla, jonka kuminen pinta sekä reippaasti napsahteleva liikerata tarjoaa varsin taktiilin tuntuman. Rulla itsessään on myös ohjelmoitava näppäin. Symmetrisestä muotoilustaan huolimatta ainoastaan hiiren vasemmasta reunasta sijaitsevat lisänäppäimet tekevät laitteesta selvästi pääasiallisesti oikeakätisille käyttäjille suunnatun. Toistaiseksi tarjolla ei ole vasenkätisille suunnattua mallia ollenkaan. Näppäinten niukka määrä kielii myös selvästi siitä, että pelihiireksi laite on tarkoitettu nimenomaisesti esimerkiksi kilpailullisia räiskintöjä harrastaville, joten esimerkiksi MMO-pelejä tai strategianaksutteluja harrastavat jäävät lapsipuolen asemaan. Useampia näppäimiä ja makroja tarvitsevien on syytä kääntää katseensa saman malliston Aerox 5– ja 9-hiirien suuntaan.

Vahvan tuntuisella kuorirakenteella ja liukkaalla tuntumalla varustettu Aerox 3 on myös suojattu SteelSeriesin omalla Aquabarrier-pinnoituksella. Pinnoite takaa IP54-tasoisen suojauksen likaa, pölyä ja nesteitä vastaan, joten jatkuvasti kolajuomia hiirimattonsa pinnaltakaan hörppivä käyttäjä tuskin saanee sitä rikki aivan ensi yrittämällä.

Noin 110 euron hintaisena myytävä Aerox 3 Wireless pieksee tuntumallaan monet huomattavasti kalliimmat laitteet. Omalla kohdallani se syrjäytti lähes välittömästi pöydälläni lokoisasti makoilleen Logitechin uuden lippulaivamallin PRO X Superlight 2:n. Asiaan vaikutti merkittävästi kilpailijan yksiköstä täysin puuttuva DPI-näppäin. SteelSeriesin hiirtä ei voi oikeastaan kritisoida muusta kuin vasenkätisyyden huomiotta jättämisestä.

YHTEENVETO:
***** / *****
Uskomattoman kevyt ja nopeasti liikkuva langaton hiiri, joka nyrkkeilee tuntumaltaan selvästi itseään korkeammassa painoluokassa. Kuudella näppäimellä pärjäävälle pelaajalle ehdottoman hyvä valinta päivittäiseksi luottoaseeksi.

Uuden parranajokoneen RGB-valaistus aiheutti ihmetystä.

Lisää luettavaa