PS5:n ensimmäisen elinvuoden suurimpiin valopilkkuihin lukeutunut Ratchet & Clank: Rift Apart saapui vihdoin myös meidän kaulapartaisten PC-veikkosten elämää piristämään. Sonyn tiimien tietokonekäännökset ovat viimeaikoina olleet muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta erinomaisia. Nyt tarjolla oleva paketti tuntuu valitettavasti kuitenkin osin kiirehdityltä ja tekniseltä toteutukseltaan hieman keskeneräiseltä.
Lombax-rodun viimeinen edustaja Ratchet ja tämän uskollinen apurirobotti Clank osallistuvat uransa meriittejä juhlistavaan paraatiin. Kun Clank esittelee karkeloiden yhteydessä uutta ulottuvuuksien välisen matkailun mahdollistavaa tykkiä ystävälleen, tohtori Nefariouksen äkkinäinen hyökkäys keskeyttää hauskanpidon enemmän kuin ikävästi. Kahnauksen seurauksena ulottuvuuksien väliset seinämät repeilevät ja kaksikko joutuu erilleen toisistaan. Repeytyneet ulottuvuudet ja niiden välinen matkailu toimivat näppäränä tarinallisena jippona sekä myös uudet pelimekaniikat mahdollistavana tehokeinona.
Uuden konsolisukupolven huippunopeat SSD-kiintolevyt mahdollistavat pelikokemuksia, joiden aikana ei tarvitse tuijotella latausruutuja käytännössä lainkaan. Rift Apart oli julkaisunsa aikaan ensimmäisiä teoksia, joka onnistui käyttämään ominaisuutta myös innovaation lähteenä. Hahmojen matkustaminen ulottuvuusrepeämien läpi täysin uusiin kenttiin ja maastoihin käytännössä saumattomasti on jotain, mitä aiempien sukupolvien raudalla ei voinut aivan vaivatta toteuttaa. Saman siirtäminen PC-puolelle ei ole myöskään mikään operaatioista helpoin. Vasta aivan viime aikoina yleistynyt tuki Microsoftin DirectStorage-järjestelmälle sekä Nvidian juuri julkaistu RTX IO-ominaisuus mahdollistavat samankaltaisten taikatemppujen toteuttamisen tietokonepuolella.
Toimiessaan ulottuvuudesta toiseen hyppääminen on hämmästyttävän vaikuttava kikka. Valitettavasti ominaisuus ei kuitenkaan vielä toimi aivan niin hyvin kuin toivoa saattaisi. Esimerkiksi Beast-tehokoneellamme, jossa on kaikki rautavalmiudet ominaisuuden täyteen hyödyntämiseen, esiintyi ajoittain ikävää nykimistä alueiden välillä siirryttäessä. Konsolipuolen sulavuus saavutetaan usein, mutta silloin tällöin selvästi nytkähtelevä meno on omiaan rikkomaan immersion saumattomasta maailmasta.
Pätkivät siirtymät eivät ole ainoa kauneusvirhe muuten mainiossa paketissa. Ruudunpäivitys heittelehtii kuin turkulaiset Samppalinnan vappulounaan jälkeen. Minkäänlaista logiikkaa notkahtelun taustalla ei tunnu olevan. Ajoittain päivitysnopeus on alle 40 tehokkaimmallakin kokoonpanollamme, kun taas toisaalla heikommalla raudalla sama kohtaus rullaa vaivattomasti. Myös RTX 40 -sarjan korttien tekoälypohjainen ruudunluontiominaisuus tuntuu nikottelevan. Välillä kuva jäi ikään kuin väpättämään omituisesti, jolloin tilan sai korjattua ainoastaan napsauttamalla ruudunluonnin väliaikaisesti pois päältä.
Intelin Arc 750- ja AMD:n Radeon 7600 -näytönohjaimilla peli rullailee käytännössä yhtä hyvin. 1080p-resoluutiolla keskitason asetuksia käyttäen touhu rullaa eteenpäin melko tasaisesti. Pääosan ajasta pysytään yli 60 ruudun päivitysnopeuksissa jopa ilman resoluutioskaalaimia. Skaalaimista parhaimmin selviytyy Nvidian DLSS 3, joka tarjoaa selvästi suurimman hyödyn. Edes kuvanlaatu ei tällöin kärsi kuin vain hienoisesti. Kummallisesti AMD:n oma FSR tuntuu jopa punaisen tiimin omalla kortilla heikolta vaihtoehdolta. Insomniac Gamesin oma IGTI sekä Intelin XeSS tarjoilevat parempaa suorituskykyä ja kuvanlaatua. Temptress- ja Beauty-testikoneiden sisällä 3 500 / 2 100 Mt/s -nopeudella sykkivät SSD-kiintolevyt myös jarruttivat ulottuvuuksien välistä matkailua tuntuvasti. Ajoittain paikasta toiseen siirtyessä sai jopa tuijotella ihka aitoa latausruutua.
Graafisista asetuksista huolimatta seikkailu näyttää aivan uskomattoman komealta. Jopa alhaisimmilla graafisilla asetuksille ruudulle piirtyvät näkymät ovat jotain, mistä männä vuosina saattoi vain haaveilla. Nopea toiminta, uskomattomat määrät partikkeliefektejä ja tuhoutuvaa maastoa saavat ajoittain haukkomaan henkeä. Eri planeetat, biomit ja ulottuvuudet myös eroavat visuaalisesti reippaasti toisistaan. Onkin ilo huomata, ettei tekijöiden mielikuvitusta ole lähdetty kaitsemaan liikaa. Villeimmillään meno on kuin legendaarisen Moebiuksen kynästä.
Pienistä vauhtitöyssyistä huolimatta Ratchetin ja Clankin uusin seikkailu on aivan hillittömän viihdyttävä videopeli. Uskomattoman vauhdikas ja näyttävä teos sai ainakin allekirjoittaneen virnuilemaan ruudun ääressä jatkuvalla syötöllä. Juuri kun touhun luulee tasaantuvan tai menon vakiintuvan, eteen lyödään täysin uudenlaisia pelimekaniikkoja tai aseita. Reilun kymmenen tunnin mittaisen kampanjan aikana ei pääse kyllästymään missään vaiheessa. Lisätehtävät läpäisemällä ja kaikki keräilyesineet poimimalla kokonaisuuden keston voi venyttää noin 20 tuntiin.
Ratchet & Clank: Rift Apart on uskomattoman hyvä räiskintäelementeillä varustettu tasoloikinta. Teosta pelatessa on vaikea olla viihtymättä ja vauhdikkaimpia kohtauksia huomaa muistelevansa lämmöllä vielä pitkään kampanjan läpäisyn jälkeen. Ihailtavasti PC-puolellakin täysin suomenkieliseksi lokalisoitua pakettia on vaikea olla suosittelematta täysin sydämin. Pienet tekniset kuprut eivät loppupeleissä tee kummoistakaan lommoa kokonaiskuvalle, ja suurin osa ongelmista lienee korjattavissa päivityksillä. Ensi kerralla tosin olisi toivottavaa, että normaalisti erinomaisesti suoriutuvalle Nixxes-studiolle suotaisiin tarvittava aika käännöksen tuottamiselle.
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 5
Ikäraja: PEGI 7 (pehmeä väkivalta, kauhu, verkko-ostot)
YHTEENVETO:
***** / *****
Loistavan pelin pääosin onnistunut PC-käännös. Muutamat tekniset ongelmat eivät onnistu himmentämään mestariteoksen hehkua. Hyvien pelien ystäville pakkohankinta.
Käytetyt arvostelukoneet:
Tehokone “Beast”
Prosessori: AMD Ryzen 7 7800X3D
Keskusmuisti: 32 Gt 6 000 MHz DDR5
Näytönohjain: Nvidia RTX 4070 Ti 12 Gt OC
AMD-kone “Beauty”
Prosessori: AMD Ryzen 5 5600
Keskusmuisti: 32 Gt 3 600 MHz DDR4
Näytönohjain: AMD Radeon 7600
Intel-kone “Temptress”
Prosessori: Intel Core i5 12600K
Keskusmuisti: 32 Gt 3 200 MHz DDR4
Näytönohjain: Intel Arc 750